Ciència

Tres dècades de recerca

Treball

La Universitat de Girona s’acosta a les tres dècades amb una clara aposta per la recerca que avui té més de 800 investigadors i 332 projectes en actiu

El finançament, de què el 80% ve a través de fons competitius, necessita una millora estructural

La UdG és de les primeres en finançament internacional

La Uni­ver­si­tat de Girona (UdG) cele­brarà, el pro­per desem­bre, el trentè ani­ver­sari de la seva cons­ti­tució, amb la vocació de seguir for­mant amb la docència, gene­rar conei­xe­ment a través de la recerca i trans­fe­rir-la a la soci­e­tat. Un tre­ball, el de la recerca, amb una dotació anual d’entre 14 i 17 mili­ons d’euros de pres­su­post, que solen repre­sen­tar entre el 15% i el 20% del total del de la UdG. Tot i això, té un repte pen­dent, estruc­tu­ral, la millora del finançament, actu­al­ment cen­trat en el sis­tema com­pe­ti­tiu i recur­sos pro­pis. I no és fàcil si es té en compte que la UdG té 800 inves­ti­ga­dors inte­grats en 67 grups reco­ne­guts que lide­ren 332 pro­jec­tes actius, de què 56 són inter­na­ci­o­nals.

Josep Calbó, vice­rec­tor de pro­jec­tes estratègics, des­taca el paper dels inves­ti­ga­dors, que anu­al­ment publi­quen uns 900 arti­cles científics inde­xats, així com uns 80 lli­bres i 230 capítols de lli­bres de recerca. Aques­tes dades són indi­ca­dors que mos­tren la bona salut de la recerca en la UdG. Però per acon­se­guir-ho cal dotar-se d’eines que per­me­tin millo­rar-lo cons­tant­ment amb visió de futur.

Les eines claus

Per Calbó és clau el pla estratègic UdG 2030. Suma d’intel·ligències. “Amb el pla estratègic –explica–, el que bus­quem és, d’una banda, incor­po­rar tots els pro­ces­sos, com són l’apre­nen­tatge, la docència, la gestió i la recerca, la intel·ligència arti­fi­cial i altres tec­no­lo­gies. Bus­quem una trans­ver­sa­li­tat inte­gra­dora, inter­dis­ci­plinària i més col·lec­tiva entre les dife­rents dis­ci­pli­nes.”

Un dels ele­ments per fer-ho són els cam­pus sec­to­ri­als. Aques­tes pla­ta­for­mes, de què la UdG en té deu, tenen per objec­tiu faci­li­tar la relació de les empre­ses i les ins­ti­tu­ci­ons amb la uni­ver­si­tat. I aquí l’ele­ment clau és el finançament.

Millo­rar el finançament

La inversió pel que fa a la recerca, ja sigui pública o pri­vada a l’Estat, està per sota de molts països, i en aquest sen­tit hi ha camí per recórrer. Tot i això, la UdG se situa entre les pri­me­res uni­ver­si­tats cata­la­nes pel que fa a per­cen­tatge de finançament inter­na­ci­o­nal. Dins del 80% que prové dels fons com­pe­ti­tius que s’acon­se­guei­xen, el 73% té l’ori­gen en el finançament esta­tal i autonòmic i un 27% prové de fons inter­na­ci­o­nals.

“L’èxit que tenim les uni­ver­si­tats públi­ques cata­la­nes per acon­se­guir fons amb finançament com­pe­ti­tiu, a través, per exem­ple, de la Unió Euro­pea, és un fet, però cal­dria una apor­tació de base, estruc­tu­ral, més impor­tant”, des­taca Calbó. Argu­ment que com­par­teix la catedràtica Maria Teresa Puig, del depar­ta­ment de Ciències Mèdiques i inves­ti­ga­dora del Grup de Recerca en Noves Dia­nes Terapèuti­ques (Tar­gets­Lab). Per Miquel, la diver­si­fi­cació de la inves­ti­gació en cen­tres ja siguin públics o semipúblics els dar­rers deu anys ha com­por­tat una reta­llada del finançament a les uni­ver­si­tats: “Al final, tot i les difi­cul­tats, ens en sor­tim: tenim grups de recerca, acon­se­guim per­so­nal, obte­nim finançament. Però ens calen millo­res impor­tants.”

Pere Con­dom, cap de l’Ofi­cina d’Inves­ti­gació i Trans­ferència Tec­nològica (OITT), aporta una serena reflexió sobre el futur de la recerca a Europa: “Som al con­ti­nent més afe­blit del món davant el pano­rama futur. El joc econòmic i social del futur es jugarà, sem­bla, entre dos grans mons científics i tec­nològics, la Xina, molt tan­cada, i els Estats Units, en què nosal­tres tin­drem un paper secun­dari. I serà una pena.”

Des de l’OITT, però, la feina no s’atura. Con­dom i el seu equip tre­ba­llen en la gestió d’ajuts de recerca –168 tipus de fonts de finançament dife­rents (dades de 2020)–, la gestió de la trans­ferència tec­nològica i de conei­xe­ments, i la gestió de con­trac­tes i con­ve­nis amb les empre­ses. I una dada impor­tant del nivell del tre­ball: entre 110 i 130 tesis doc­to­rals lle­gi­des cada any, de què 41 són inter­na­ci­o­nals.

Els campus sectorials, una peça clau

Des de la seva creació, i entre els anys 2016-2018, els campus sectorials han aconseguit 9,5 milions d’euros en quatre projectes: Girona, regió saludable, liderat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi); Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa; Girona, regió sensible a l’aigua, i el programa d’ecosistemes innovador i, a més, un d’alimentació sostenible, patrimoni natural i cohesió social. I és precisament amb la creació del desè campus sectorial, que té com a protagonista la robòtica, que, finalment, la UdG ha culminat el procés de creació –iniciat el 2019– d’aquestes estructures que són clau per a la transferència de coneixement i la connexió entre el món universitari, la societat i els teixits productius.

“Cal donar més pes a la recerca en la universitat”

Joan Trillas

Maria Pla, vicerectora de recerca i transferència de coneixement de la UdG, és doctora en bioquímica i biologia molecular i professora titular de l’àrea de tecnologia dels aliments del departament d’enginyeria química agrària i tecnologia agroalimentària. Des de la seva doble condició de docent i investigadora, reflexiona sobre la recerca i la necessitat de millorar el finançament.

Quina és la situació de la recerca en les universitats?
Cal donar més pes a la recerca en la universitat i per això cal millorar el finançament. Des de la Generalitat, s’ha donat molt de pes als centres de recerca de Catalunya (Institució CERCA) que només ens dediquem a la investigació, i penso que està molt i molt bé.
Cal un altre plantejament?
Una millora. S’ha donat una transferència de finançament important en aquests centres, i com dic està bé, però és important destacar el paper que es fa des de les universitats. A la universitat formem a la gent que farà recerca, i, òbviament, per formar bé hem de disposar d’una recerca potent. Les universitats són grans centres de recerca. Però, a banda del sistema de finançament competitiu, cal tenir altres vies. Pensem també en aquells investigadors que han de fer servir aparells molt i molt cars que s’han de mantenir i renovar.
I pel que fa al personal?
És evident que falten recursos en personal. No saben el que ens costa fer un contracte predoctoral o de postdoctoral. El talent és clau. Nosaltres hem fet un programa de gestió de talent per donar certs beneficis a gent bona que opti per venir a la nostra universitat. A més, també cal destacar la manera de treballar en la universitat. No és el mateix un investigador que treballa només en aquest àmbit i que hi dedica tota la seva jornada que nosaltres, que som a la vegada docents i fem recerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.