Salut

“Cinc segons i ja està”

Inici del cribratge amb automostres a Girona amb capacitat per fer-ne 2.000 al dia

S’anima 20.000 veïns a participar-hi

La Raquel Barceló, de 19 anys i de Vilablareix, va fer-se l’automostra de PCR nasal ahir al matí al CUAP del Güell de Girona “per seguretat” i “responsabilitat”. És estudiant però també entrenadora de futbol en categories infantils: “Estic constantment amb contacte amb nens i vull evitar que es contagiïn com a mínim per la meva banda.” Barceló es va fer la prova ahir mateix al CUAP del Güell en una àrea que el Departament de Salut va habilitar per prendre’s un mateix la mostra i així entregar-la un cop feta. Hi ha l’opció de fer-se-la a casa, però s’ha d’entregar la mostra com a molt tard mitja hora després d’haver-se-la fet.“És molt senzill i les instruccions t’expliquen molt clarament com s’ha de fer, no és gens dolorós i en un moment està fet”, assenyalava la Raquel Barceló. “És posar-se el palet a dins del nas uns cinc segons, a un costat, després a l’altra i després tornar-lo al tub amb les etiquetes i ja està”, explicava la seva mare, Marian López, que per primera vegada es feia una PCR també per seguretat en el seu entorn laboral. La Raquel Barceló i la Marian López eren dues de les persones que ahir al matí es van acostar a la carpa instal·lada a l’exterior del Güell en el primer dia del cribratge massiu amb automostra , una iniciativa que el Departament de Salut va estrenar ahir a Girona amb capacitat per fer unes 2.000 PCR al dia, tal com va explicar la metgessa de família i responsable dels equips mòbils i de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial (ACUT), Ester Fages. L’objectiu és, per una banda, tallar la cadena de transmissió de contagis, detectant positius asimptomàtics que no saben que són portadors del virus, i, per l’altra, reduir la pressió al sistema sanitari.

El cribratge poblacional a Girona continua avui de les deu del matí a les set de la tarda i està obert a la població d’entre 16 i 60 anys que no tingui símptomes ni estigui vacunada i que no hagi passat la malaltia els últims tres mesos. Salut ha enviat 20.000 missatges a veïns de la ciutat de Girona seleccionats per franja d’edat i barris animant-los a participar del cribratge: “S’ha fet la tria en funció dels criteris que marca la situació epidemiològica i estan especialment cridats a fer-ho”, va assenyalar Ester Fages. Les automostres són voluntàries. El primer dia es va tancar amb la participació de 486 persones, a qui se’ls farà una PCR amb les mostres recollides. La idea és que es puguin repetir aquests cribratges cada 15 dies, en funció de la situació epidemiològica.

Els cribratges a la UdG

El cribratge massiu que es va fer del 8 al 22 d’abril al campus de Montilivi i al campus Barri Vell de la Universitat de Girona (UdG) ha permès identificar deu casos positius de les 2.203 PCR analitzades. Segons va informar Salut ahir, durant el cribratge es van fer també 2.162 proves serològiques, 54 de les quals han detectat la presència d’anticossos i, per tant, que aquella persona ja ha passat la malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.