Societat

El Barri Vell de Girona protegeix la primavera

La mostra floral embelleix el centre de la ciutat sols amb espais guarnits a l’exterior

L’Ajuntament limita l’accés als voltants de la Catedral per no arribar a 10.000 visitants

La mostra Temps de Flors a cel obert va començar ahir amb un tastet del que havia estat i ara no pot ser. A causa de la pandèmia de Covid-19, no hi ha visites en jardins i espais interiors; la bellesa de la primavera al Barri Vell és només a la fresca i amb accés limitat.

D’alguna manera, s’ha de preservar la salut mentre s’intenta gaudir de la vida. Fora de les Sarraïnes, a tocar del passeig Arqueològic, un cub de vitralls protegeix en el seu interior la primavera, representada per unes flors. És el muntatge Cor sagrat. És el que han intentat aquest any l’Ajuntament de Girona, l’Associació d’Amics de les Flors, les entitats i els voluntaris que fan possible l’exposició, que s’allargarà fins diumenge que ve. Segur que els comerços i restaurants en diran bé.

Ahir pels volts de la una del migdia hi havia una notable afluència de visitants. L’Ajuntament de Girona va limitar l’accés al Barri Vell per precaució, segons fonts municipals. Hi havia unes 9.000 persones, un miler menys de l’aforament permès.

En lloc de les 137 propostes del 2019, aquest any en són 92, repartides en 83 espais i nou barris. Les flors del 2020 es van esfumar. Una passejada al migdia és agradable, encara que sigui a còpia de fer una mica més de volta. No es pot fer a peu la pujada de Sant Domènec i no es pot baixar les escales de la Catedral. Coses de la pandèmia. L’estampa, però, de Riuada, el muntatge de les escales del temple es pot contemplar amb llibertat, abans o després d’haver fet la fotografia.

Hi ha quatre rutes per evitar aglomeracions. La ruta 1 és la que té més seguiment perquè inclou la majoria de les 92 propostes, com ara el riu Galligants, el pont de Pedra, la plaça Marquès de Camps i el monestir de Sant Daniel, entre molts d’altres. Sense els Banys Àrabs, els soterranis i el claustre de la Catedral, d’atractius no en falten: a la capella de Sant Cristòfol, on toca fer cua per visitar el pati i fer un tros de muralla a l’hora de sortir-ne o als Jardins de la Francesa, un espai ampli i amb un muntatge imponent.

El periple pel carrer Nou per comprovar les creacions d’escoles i llars d’infants és un clàssic aquests dies. A l’escola pública Verd, es pregunten, recordant una frase de l’escriptor italià Gianni Rodari, “si en comptes de cabells als caps, ens hi sortissin flors, quina festa, saps?”. A pocs metres, es podien formar amb sis lletres sobre unes jardineres el nom de Girona, gairebé sobre el riu Onyar.

Sense acte oficial d’estrena, l’arrencada de l’edició floral a l’aire lliure va començar amb l’homenatge a Josep Tarrés, un dels impulsors de la mostra, que va morir el mes passat. En un acte als Jardins dels Alemanys, es van llegir creacions del poeta i activista cultural, que sentia Torre Gironella i els jardins “com els seus dominis”. Hi van ser presents, entre molts d’altres, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el president de la Diputació, Miquel Noguer.

91 roses

A iniciativa de la vídua de Tarrés, l’escultora Pia Crozet, es van repartir 91 roses blanques. “No hem vingut a enterrar Josep Tarrés. La seva ànima i el seu esperit ens acompanyen”, havia dit l’escriptor Narcís Sureda a l’hora de glossar l’activista cultural, “catalitzador” del centre hebreu Isaac el Cec.

La primera jornada del Temps de Flors extern en temps de coronavirus va incloure música a la Casa de Cultura al migdia, a la plaça de l’Assumpció (barri de Sant Narcís) a la tarda i a l’Auditori al vespre. Hi va haver també concerts durant la tarda al passeig Arqueològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia