Societat

Creen un sistema que identifica la presència d’amiant a les teulades a través d’intel·ligència artificial

L’empresa Detecta inventa un programa informàtic que vol contribuir a accelerar la retirada de cobertes contaminants

Tres empresaris de Barcelona han creat un programari que identifica la presència d’amiant a les teulades utilitzant intel·ligència artificial. A través de xarxes neuronals, el sistema s’alimenta d’imatges aèries i està capacitat per trobar a quins punts hi ha cobertes contaminants amb fibrociment.

Amb la informació recollida, la companyia crea uns mapes interactius per a què els ajuntaments puguin saber quins són els equipaments públics i finques privades afectades.

Els responsables d’aquesta iniciativa empresarial, anomenada Detecta, busquen “posar llum a un problema molt silenciat”, de manera que es pugui accelerar la retirada de les teulades contaminants, tal com exigeixen les directrius europees.

El conflicte per la retirada de restes d’amiant a l’Escola 9 Graons de Barcelona es va convertir, fa dos anys, en l’origen de Detecta. Tres pares d’infants d’aquest centre van documentar-se sobre tots els perjudicis vinculats a l’exposició al fibrociment.

Arran d’aquella inquietud, van acabar creant un programari per contribuir a la retirada d’aquest material contaminant. Amb el confinament i la pandèmia de la covid entre mig, van gestar un projecte que tot just ara comença a rodar.

“L’amiant és un problema estès arreu, i a l’escola vam comprovar que primer era necessari conèixer-ne la magnitud per poder solucionar-ho”, explica a l’ACN César Sánchez, un dels fundadors de l’empresa, junt amb Carles Scotto i Eduard Guiu.

Els tres han posat en marxa un programa informàtic que genera un mapa interactiu que permet controlar al llarg del temps quina és l’evolució de les teulades, amb un sistema vinculat a referències cadastrals.

Els responsables de Detecta resumeixen el seu projecte com a “solucions del segle XXI per a problemes del segle XX”. I és que lamenten que la presència de fibrociment sigui quelcom tant estès i “estigui acompanyat de diverses falses llegendes”.

“Ni és cert que només emmalalteix qui s’exposa durant molt temps a les fibres, ni tampoc és cert que les teulades hagin d’estar trencades per provocar una contaminació elevada. Això és mentida”, remarquen.

Recorden que fa més de 40 anys que l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va declarar l’amiant com un producte cancerígen, i en fa 20 que l’estat espanyol en va prohibir el seu ús perquè quedava acreditat que es tracta d’un material molt nociu, causant de diverses malalties respiratòries.

Consideren que es tracta d’un “problema molt silenciat” i sostenen que l’ús d’intel·ligència artificial permet “posar-hi llum”.

Sánchez, Scotto i Guiu asseguren que, amb els primers mapes elaborats fins ara, han comprovat que “hi ha cobertes contaminants per tot arreu”. Si bé és un material que predomina especialment en polígons i naus industrials construïdes a finals dels 70 i fins els anys 90, remarquen que als nuclis urbans hi ha més teulades afectades de les que la gent imagina: “Desgraciadament hi ha molts casos de cobertes prop de biblioteques, hospitals o escoles”.

Des de Detecta recorden que les directrius Europees marquen el 2028 com a data límit per haver fet efectiva la retirada de l’amiant. Abans, però, l’estat espanyol està preparant una llei on fixa que el 2023 tots els ajuntaments hauran de tenir un cens de la presència d’aquest material i un calendari per retirar-lo. Un registre que la Generalitat també ha avançat que requerirà als municipis.

Per anticipar-se a aquests terminis, l’Ajuntament de Cubelles (Garraf) és el primer consistori que ha encarregat un estudi a Detecta per identificar a quins llocs hi ha amiant.

El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, assegura que es tracta “d’un problema greu de salut pública” i celebra poder disposar d’una eina que quantifiqui veritablement quin és el volum de teulades contaminants.

Pel que fa a propietats municipals, hi ha, com a mínim, dos edificis afectats. A nivell privat, s’han identificat alguns edificis i també naus industrials abandonades.

Hugué considera que Cubelles pot liderar un efecte “taca d’oli” cap als altres ajuntaments i administracions supramunicipals “per sensibilitzar-los que cal detectar aquest problema i que han de conscienciar la ciutadania per posar-hi remei”.

Més enllà de la implicació política, el regidor també reclama a les diputacions, Generalitat i estat espanyol que concedeixin subvencions per facilitar la retirada dels materials.

L’Ajuntament de Cubelles preveu tenir el mapa de Detecta aquest estiu, amb la intenció és començar a notificar els casos als propietaris afectats abans de finals d’any. De cara al 2022, el consistori es planteja assignar la primera partida pressupostària destinada a la retirada de teulades contaminants dels equipaments públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.