Salut

Coronavirus

Els efectes del coronavirus

Compte enrere per a Tòquio

A menys de dos mesos per a l’inici dels Jocs Olímpics, només un 3,7% de la població està vacunada, la taxa més baixa entre els països rics

El 80% dels japonesos són contraris al fet que se celebrin enguany, pel por al virus

La ciutat de Tòquio i el conjunt del Japó afronten els dos darrers mesos abans de la inauguració dels Jocs Olímpics amb una situació inversemblant: en plena quarta onada de la Covid-19 i una quasi unànime oposició a la seva celebració. A diferència dels altres països del G7 o de la immensa majoria dels de l’OCDE que ja han deixat enrere les mesures contra la pandèmia o estan a punt de deixar d’aplicar-les per l’efectivitat de les vacunes, el Japó només ha vacunat uns 4,1 milions de ciutadans. Respecte dels 125 milions de japonesos, només resenta un 3,7% de la població. És el país amb un percentatge més baix d’immunitzats entre els estats desenvolupats.

Ni tan sols la major part del personal mèdic, el primer col·lectiu amb què es va iniciar la vacunació al país, està completament immunitzat. Menys del 40% dels treballadors de salut de tot el país han rebut les dues dosis de la vacuna, segons va revelar l’agència Reuters, però a Tòquio la situació és pitjor encara, perquè menys del 30% d’aquest col·lectiu està plenament immunitzat. En el cas dels metges, la proporció és més preocupant, ja que menys del 30% dels doctors en exercici han rebut les dues dosis de la vacuna.

En aquest sentit, els reguladors japonesos van recomanar aquest dijous l’aprovació de les vacunes desenvolupades per Moderna i AstraZeneca. Els responsables de salut esperen que el ritme de vacunació s’incrementi. De fet, diversos milions de vacunes de Moderna ja han arribat al Japó, i es preveu que es comencin a inocular a partir de la setmana vinent en grans centres de vacunació. Per la seva banda, la principal farmacèutica nipona ja ha anunciat que hi ha en camí més de 50 milions de dosis.

El govern nipó va anunciar ahir que ampliava l’estat d’emergència a la prefectura d’Okinawa, sumant-se a altres nou zones en roig, entre les quals les de Tòquio i Okaka. Responsables de salut suggereixen estendre l’estat d’emergència fins a mitjan o final de juny, ja que malgrat que les xifres van lleugerament a la baixa, els índexs d’infecció es mantenen elevats.

Crítica unànime

L’oposició a la celebració dels Jocs Olímpics al Japó s’ha incrementat exponencialment en les últimes setmanes, principalment a causa d’aquesta quarta onada de la Covid-19. Una enquesta publicada dilluns passat pel diari Asahi Shimbun mostrava que més del 80% dels japonesos s’oposaven a la celebració dels Jocs enguany, amb un 43% dels consultats que volien que l’esdeveniment olímpic es cancel·lés i un 40% que s’endarrerís. Només un 14% donen suport a la celebració olímpica aquest any. També a principis d’aquesta setmana la principal organització mèdica va demanar al govern la cancel·lació dels Jocs en una inusual declaració.

L’oposició en àmbits econòmics és elevada, i tres de cada quatre empreses són contràries a la celebració olímpica. El 37% de les empreses es mostren partidàries de cancel·lar l’esdeveniment, segons Reuters. Tot i això, tant el govern nipó com el Comitè Olímpic Internacional han reiterat que els Jocs se celebraran. Ara bé, fa unes setmanes un membre del partit governamental va reconèixer que la cancel·lació ja és damunt la taula.

14
per cent
dels japonesos estan a favor de la celebració dels Jocs Olímpics aquest any, segons la darrera enquesta. La quarta onada de la Covid ha incrementat el nombre dels que s’hi oposen fins al 80%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.