Salut

El Trueta atén un 21% més de pacients amb risc vital

L’impacte de la pandèmia al servei d’urgències del centre hospitalari es reflecteix en un descens dels malalts menys greus

Quatre de cada sis atencions són de fora de l’àrea sanitària

El servei d’urgències de l’hospital Josep Trueta va atendre el 2020 un 21% més de pacients amb risc vital que el 2019. És una de les dades d’activitat del servei que reflecteix l’impacte de la pandèmia en un any, el 2020, en què els professionals d’urgències del Trueta van estar a primera línia des del 28 de febrer, que van atendre el primer pacient amb Covid-19.

Durant l’any passat, el Trueta va atendre un total de 56.173 urgències, un 27% menys que l’any anterior, un descens que l’ICS Girona atribueix al confinament de la primera onada. En un any convencional, el servei d’urgències del Trueta fa unes 77.000 atencions i un 95% dels casos finalitzen abans de les 12 hores. De les dades de l’any passat, però, destaca l’increment del 21% de les urgències catalogades de nivell I, que són les que comporten risc vital del pacient. També han augmentat les de nivell II, qualificades de molt greus, que s’han incrementat un 3%.

Hospitalitzacions

La reducció de les atencions s’ha registrat en les considerades de nivell V, no urgents, amb un 35% menys; les de nivell IV, menys urgents, amb un 37% menys, i les de categoria III, urgents, que s’han reduït un 22%. Segons Salut, l’explicació rau en el fet que durant la pandèmia els usuaris han tendit a utilitzar els serveis d’urgències dels hospitals quan la seva situació era greu. Un altre efecte de la pandèmia és l’increment de les urgències que han derivat en hospitalització, que han passat del 14,5% el 2019 al 18,1% el 2020.

De les dades fetes públiques ahir, coincidint amb el Dia Internacional de la Medicina d’Urgències i Emergències, destaca la que consolida el Trueta com a centre de referència de la regió sanitària de Girona. Així, quatre de cada sis pacients atesos són de fora de l’àrea sanitària com a hospital bàsic (les quatre àrees bàsiques de Girona, Sarrià de Ter, Celrà i Banyoles). S’explica, en gran part –assenyala l’ICS Girona–, perquè al Trueta s’hi atenen totes les activacions dels codis ictus, IAM, politraumatisme...

El servei d’urgències del Trueta va començar les obres d’ampliació el 2017 i la Covid-19 va obligar a aturar-les uns mesos, i es van acabar el gener passat. La reestructuració física ha anat acompanyada d’una reestructuració en el funcionament i una ampliació dels recursos humans en tots els torns.

LA XIFRA

56.173
urgències
es van atendre el 2020 al Trueta. En un any convencional es fan 77.000 atencions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.