Societat
Col·leccionista i descobridor
Un veí de Santa Coloma de Farners ha donat als Mossos d’Esquadra més de 33.000 retalls de premsa sobre accidents
Josep Albroser va trobar part del fons Rosquellas sobre la ratafia, a tocar d’un contenidor el 1991
Els Mossos d’Esquadra han rebut amb els braços oberts una col·lecció especial. El veí de Santa Coloma de Farners Josep Albroser i Callís havia recollit fins a 33.375 retalls de premsa d’accidents. Va decidir donar-los. “Van tenir feina que els cabés tot en el cotxe”, recorda el mateix veí, sobre el dia que dos agents van anar a casa seva a recollir-ho tot.
Albroser té 77 anys. Va néixer a Figueres, però viu a Santa Coloma des de fa gairebé mig segle. Per què va recollir retalls d’accidents? “Com que vaig estar malalt molt de temps, no podia sortir de casa. El meu pare, durant molt de temps, ja havia intentat fer-ho. Jo, quan vaig sortir, anava als parracaires i comprava 400 i 500 quilos de diaris, i els anava recopilant”. Albroser havia fet de xofer, de taxista i havia dut una ambulància. Va haver-hi una temporada que feia de repartidor “per a un senyor de Figueres”. “Anava per la costa i anava a una llibreria adequada i mirava tots els diaris estrangers. I n’he anat recopilant molts.” Hi ha diaris “estrangers, de tot el món”. Ho feia –diu– per “entretenir-me”. El document més antic de la col·lecció és del 1876 i el més recent, del 2019.
“Inhabitual” per partida doble
El Grup del Servei Històric de Mossos treballa des del setembre del 2012. Té una col·lecció museu, que és a la comissaria de Sant Andreu a Barcelona. Hi ha 15.000 documents, recorda el responsable del grup, el sotsinspector Fèlix González Fraile. Sobre el recull d’Albroser, González Fraile explica que no hi estan acostumats, a rebre donacions així. “És excepcional, pel volum.” “És inhabitual, igual com ho és el fet que algú col·leccioni retalls d’accidents de trànsit”, hi afegeix.
Segons consta en el document de donació i cessió de drets, Albroser guardava una documentació ingent: 24.485 retalls d’accidents de trànsit, 3.092 retalls d’accidents d’avió, 1.758 de tren, 1.712 de vaixell, 852 de motos i 1.806 de ral·lis. “És una donació important. A banda de les dades d’arxius que tenim d’accidents de trànsit, ens permetrà tenir dades estadístiques i estudis de diferents accidents.”
El sotsinspector Fraile explica que la donació de Santa Coloma és útil per investigar la sinistralitat de les comarques gironines, entre altres qüestions. “Des de finals del segle XIX, el més habitual eren accidents de carro o de diligències. N’hi havia molts d’aquest tipus, de vegades per excés de passatgers. Amb l’aparició del vehicle de motor, durant la Primera Guerra Mundial, ja es comencen a produir molts atropellaments.”
Però Albroser, col·leccionista de mena, també investiga. El 1991, remenant unes bosses a tocar d’un contenidor, va trobar part del fons Francesc Rosquellas, que va donar a l’Arxiu Comarcal. El 1993, el fons va rebre una donació familiar. “Hi ha molts fons que s’han salvat gràcies a persones així”, admet el director de l’Arxiu, Quim Carreras. A causa de la troballa de la documentació sobre la ratafia –la més antiga escrita del país trobada fins ara (és dels voltants de 1842)–, la Confraria de la Ratafia reconeixerà aquest any la figura d’Albroser.