Societat

Colònies i casals recuperen el nombre de participants

Comença avui el gros d’activitats amb unes xifres similars a les dels anys d’abans de la pandèmia

Creixen les peticions de beques per les dificultats econòmiques motivades per la crisi de la Covid

Avui, comença el gros de casals i colònies d’estiu, tot i que algunes activitats ja es van iniciar dimecres passat i les previsions són bones. Les famílies han recuperat la confiança en les activitats després que, l’any passat, el baixíssim nombre de contagis –van resultar positius un 2% d’infants i monitors, segons un estudi de l’hospital Sant Joan de Déu– demostrés que el lleure educatiu és segur. El sector preveu tornar a les xifres prepandèmiques, i fins i tot superar el nombre d’assistents del 2019.

Fundesplai té ja 68.000 inscrits en les més de 1.300 tandes de colònies, casals, campaments, camps de treball i colònies en família, una xifra que supera en un 2% la del 2019 en aquestes dates i que pràcticament dobla els 35.000 participants del 2020. La fundació Pere Tarrés té més de 32.000 infants i joves inscrits en les diferents activitats, 11.000 més que l’any passat i prop dels 35.000 del 2019. Les empreses associades a l’Acellec tindran 30.000 infants en el conjunt d’activitats, que suposaran unes 80.000 pernoctacions, “unes xifres esperançadores que superen els volums aconseguits l’any 2019”, segons la patronal. Les empreses i fundacions que més participants mouen constaten, doncs, una recuperació que demostra les ganes d’un lleure educatiu més necessari que mai després de les restriccions que el darrer any i mig han patit infants i joves. Primer, pel confinament i després, per un curs escolar en què la interacció social s’ha vist limitada pels grups bombolla i pel tancament de les extraescolars durant uns mesos.

“L’estiu passat el vam iniciar amb incertesa i vam quedar contents del resultat, ja que es va demostrar que les activitats eren segures i necessàries. Aquest estiu l’afrontem més preparats i amb un cert relaxament dels protocols”, explica Xavi Nus, president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya (Mcecc). Enguany, les activitats s’hauran de dissenyar amb grups bombolla, però més grans que els 10 integrants de l’estiu passat: fins a 24 en els casals i fins a 30 en les colònies, tot i que es recomana que siguin més petits. La ventilació tindrà més protagonisme que la neteja de superfícies i l’ús de la mascareta es podria relaxar a l’exterior, tot i que això està encara per veure. “Vetllarem per fer activitats amb distància sense que sigui una distància social”, diu Nus.

Segons la directora general de Fundesplai, Cristina Rodríguez, hi ha desig i necessitat de gaudir d’activitats de lleure a la natura “per dèficit de relacions i per excés de pantalles”. I això ha motivat un efecte derivat de l’impacte que la crisi econòmica ha provocat en les famílies: s’ha incrementat la petició de beques per fer front al cost de les activitats, en un percentatge que, en el cas de Fundesplai, ja és un 40% superior al de l’any passat. Fundesplai fa una crida a particulars, empreses i institucions a col·laborar en la campanya “Un estiu per a tothom”, en què es capten fons per becar els més vulnerables. Nus demana també col·laboració en la campanya “Cap infant sense colònies” de la Pere Tarrés i, tot i que és aviat per donar una xifra perquè es poden demanar beques fins a l’agost, recorda que l’estiu passat l’increment va ser del 30%.

Les empreses privades també arrosseguen dificultats. Malgrat les bones previsions, “la limitació en l’ocupació de les activitats fa que la sostenibilitat econòmica sigui més feble”, afirma el gerent de l’Acellec, Pep Montes, que assenyala que el curs vinent serà clau per a la recuperació amb la normalització de les colònies escolars i les activitats extraescolars. L’Acellec alerta que els ajuts estatals a les empreses resulten limitats perquè no inclouen les que han fet front a les pèrdues del 2020 i el 2021 amb estalvis o crèdits sobrevinguts.

LES FRASES

L’estiu passat el vam iniciar amb incertesa i vam quedar contents del resultat
Xavi Nus
president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians
El futur immediat necessita d’iniciatives que impliquin els infants i els joves
Cristina Rodríguez
directora general de Fundesplai

Lleure educatiu contra la pèrdua d’aprenentatges

Rosa M. Bravo

“L’any passat, es va fer molt evident l’estiu com a espai d’oportunitats contra la desigualtat educativa”, explica la directora de l’aliança Educació 360, Fathia Benhammou. Els prop de tres mesos sense classe tenen un impacte en la població escolar més desafavorida, “que té una pèrdua d’aprenentatges durant l’estiu equivalent a dos o tres mesos d’escolarització”, hi afegeix. L’escola democratitza l’aprenentatge, però, en arribar l’estiu, els infants i joves de famílies amb ingressos baixos no poden accedir d’igual manera a les activitats educatives que els fills de famílies amb rendes més altes. “Per aquest motiu, reclamem als ajuntaments que les activitats siguin més assequibles, que es faciliti l’accés a les beques, que la tipologia d’activitats sigui diversa i que es trenqui la barrera social” que fa que algunes famílies no valorin les oportunitats que dona el lleure educatiu. Benhammou assenyala que, l’any passat, molts ajuntaments van augmentar el pressupost destinat a casals i colònies i que enguany ho fan també. A més, ofereixen espais com ara museus i altres equipaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.