L'escalfament global del planeta
La URV se suma a un projecte per unificar les dades del clima
A Europa, cada país té els seus propis registres climàtics, que no són comparables entre ells
L'Euro4m, en el qual participa el C3, pretén homogeneïtzar-los
Tot i que el Centre en Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) es va constituir formalment a finals de l'any passat, amb seu a Tortosa, l'equip de treball de la Universitat tarragonina que estudia aquest àmbit funciona des del 1995. Durant aquests quinze anys s'ha especialitzat en el rescat i anàlisi de dades climàtiques i en la seua homogeneïtzació. “Les sèries llargues inclouen sovint dades que poden ser errònies i que s'han de corregir. La nostra feina és desenvolupar tècniques per assegurar-nos que les dades són correctes i per corregir-les si fa falta”, explica Javier Sigró, membre del C3, entitat que lidera la professora de la URV Manola Brunet. “Hi ha observatoris que canvien les estacions meteorològiques de lloc i això provoca canvis en els registres”, exemplifica Sigró. A més, a finals del segle XIX les estacions van passar de ser obertes a ser tancades; per calcular la diferència de valors, l'equip de la URV va construir una rèplica de les antigues instal·lacions i la va col·locar al costat d'una de nova. “Si volem reconstruir el clima del passat ho hem de fer amb dades que siguen el màxim fiables”, sosté Sigró.
Ara el C3 participa, juntament amb altres institucions i universitats europees, com ara Météo France, la Universitat d'Ànglia de l'Est, d'Anglaterra, o el servei meteorològic suís, per homogeneïtzar les dades climàtiques en l'àmbit europeu. “Cada país té les seues i no són comparables”, apunta aquest professor de geografia de la URV, que assenyala que l'objectiu del projecte és crear una base de dades del conjunt d'Europa.
El centre de recerca del canvi climàtic de la URV també forma part del projecte Medare de rescat de dades del conjunt del Mediterrani que no estan digitalitzades.
Entre els seus treballs també destaca la seua participació en l'estudi per determinar l'evolució tèrmica de la península Ibèrica des del 1850 fins a l'actualitat, en què es van analitzar dos milions de dades d'observacions diàries provinents de 22 observatoris. A partir d'aquest treball es va establir que en els últims 30 anys la temperatura ha pujat 5 graus. “Podem afirmar que els extrems freds no són tan freds i que els càlids són més càlids”, afirma la directora del C3, Manola Brunet.
Un equip de deu
L'equip del C3 l'integren actualment sis investigadors doctorats en física o geografia, quatre investigadors en formació i dos tècnics. La previsió és que s'hi afegisquen dos membres més.