Societat

El ‘pantallisme’ i el desconfinament disparen la demanda al campus d’estiu d’un centre de menors amb addiccions

L’escola terapèutica Can Ros, a l’Alt Camp, atén 92 adolescents, aïllats de les seves famílies per tal de recuperar-se

L’addicció a les pan­ta­lles i el des­con­fi­na­ment han dis­pa­rat la demanda al cam­pus d’estiu d’un cen­tre de menors amb difi­cul­tats situat a l’Alt Camp.

L’escola terapèutica Can Ros, del grup Amal­ga­ma7, té més de vui­tanta joves ingres­sats, que res­ten aïllats de les seves famílies fins que superen les seves addic­ci­ons, dis­pars segons cada cas.

El ‘pan­ta­llisme’, però, és un pro­blema com­par­tit per tots els resi­dents. Asse­gu­ren que van tenir accés a les pan­ta­lles des de ben petits, una situ­ació accen­tu­ada per la pandèmia, i que ha aflo­rat amb l’aug­ment de demanda en aquesta residència situ­ada en plena mun­ta­nya, al terme d’Aiguamúrcia.

La llista d’espera ha cres­cut més d’un 50% per a les 92 pla­ces. “Una demanda rècord”, diuen des del cen­tre.

“No havíem tin­gut mai tanta demanda des que vam obrir”, cons­tata el direc­tor clínic d’Amal­ga­ma7, Jordi Royo. El doc­tor explica que durant la pandèmia la residència havia res­trin­git l’ocu­pació al 75% de la seva capa­ci­tat, però que això va fer que la llista d’espera s’anés engros­sint.

Amb el des­con­fi­na­ment, el ritme d’ingres­sos és crei­xent. I l’oferta del deno­mi­nat Sum­mer Expe­ri­ence, car­re­gat d’acti­vi­tats esti­vals, també hi ajuda.

Des del cen­tre cal­cu­len que ara a l’estiu els ingres­sos de menors aug­men­ta­ran un 25%. “També hi ha mol­tes altes, sinó no tindríem pla­ces dis­po­ni­bles”, explica Ramon Vila, res­pon­sa­ble de l’àrea soci­o­e­du­ca­tiva d’Amal­ga­ma7.

“És una experiència que ens hagués anat molt bé a tots un cop a la vida”, asse­gura. Prin­ci­pal­ment, i a grans trets, els pro­ble­mes que pre­sen­ten els joves són tras­torns de con­ducta, de l’estat anímic i abús de substàncies tòxiques.

Sense els pares durant qua­tre set­ma­nes

Recu­pe­rant un antic hotel de luxe en desús, aquest cen­tre terapèutic obert fa cinc anys està situat en un paratge aïllat de l’Alt Camp, dalt d’un turó al qual només s’hi acce­deix per una car­re­tera sinu­osa. Abasta més de 100 hectàrees i una superfície total cons­truïda de més de 3.500 metres qua­drats.

El cost men­sual és ele­vat, però a les famílies els com­pensa saber que els fills fan teràpia, escola i esport en un entorn pro­te­git que gau­deix d’ins­tal·laci­ons pròpies d’un res­sort.

L’estada mit­jana dels ingres­sos sol ser de 8 mesos. Hi ha menors dels 14 als 18 anys d’arreu de l’estat espa­nyol i també inter­na­ci­o­nals.

Davant l’alta demanda, Amal­ga­ma7 obrirà al setem­bre un nou cen­tre a Madrid, d’on pro­ve­nen molts resi­dents. Sovint els menors arri­ben sense saber on van però acom­pa­nyats dels pares amb els quals no hi tin­dran cap con­tacte físic fins al cap de qua­tre set­ma­nes, més enllà d’enviar-se car­tes. Joves que han pas­sat pel mateix trànsit els donen suport.

“Vull tor­nar a veure la meva família, no pas el mòbil”. En una teràpia de grup a la qual ha tin­gut l’accés l’ACN, els joves con­fes­sen la seva addicció a les pan­ta­lles i que això els aïllava del seu entorn més pròxim, però que ara se n’han ado­nat que esti­men i enyo­ren els seus fami­li­ars.

El con­fi­na­ment per la covid-19 ha pre­ci­pi­tat aquesta addicció, que sovint va acom­pa­nyada d’una bai­xada en el ren­di­ment esco­lar i de mal­trac­ta­ment als pares. En aquest cen­tre els menors, que cur­sen ESO, bat­xi­lle­rat, cicles i la selec­ti­vi­tat, el per­cen­tatge d’apro­vats és supe­rior al 75%.

Un ser­vei amb vocació pública

Can Ros es defi­neix com una clínica, una escola i una casa de colònies alhora, una com­bi­natòria mani­fes­ta­ment cada cop més necessària. “Aquest ser­vei hau­ria de ser públic”, afirma el doc­tor Royo.

“Tenim molta vocació de pública: ofe­rim una part de pla­ces tute­la­des amb la DGAIA, però també en tenim de con­cer­ta­des amb altres comu­ni­tats com Aragó i Andorra, i tant de bo en tinguéssim amb el Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat; cre­iem que seria impor­tant que aquest tipus de recurs s’oferís des de la sani­tat pública”, con­clou el direc­tor clínic d’Amal­ga­ma7.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.