Salut

La Unió Europea alenteix el ritme de vacunació malgrat la creixent propagació de la variant Delta

Brussel·les defensa que ja s’han repartit suficients dosis i recorda que depèn dels estats administrar-les “ràpidament”

El ritme de vacunació s’està alentint a la Unió Europea malgrat la creixent propagació de la variant Delta de la covid-19.

Les últimes dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) mostren com des de mitjans de juny el nombre de dosis setmanals administrades a la UE ha anat disminuït progressivament i ara se’n posen un 15% menys que fa un mes.

La segona setmana de juny s’estaven posant uns 28,6 milions de dosis setmanals, mentre la setmana passada se’n van posar uns 23,7 milions de dosis.

A Brussel·les defensen que ja s’han repartit totes les dosis necessàries per assolir l’objectiu de vacunar el 70% de la població adulta.

Un portaveu de la Comissió Europea remarca que ara està en mans dels estats posar-les “ràpidament”.

La UE té com a objectiu vacunar el 70% de la població aquest juliol, una fita que inicialment estava prevista pel setembre, però que es va avançar per l’acceleració de la vacunació a partir de l’abril.

Tanmateix, ara s’està frenant, el que complica immunitzar aquest gruix de la població adulta abans de l’agost.

El declivi ve marcat, sobretot, per la situació a França, on les vacunacions han caigut més d’un 25% en els darreres setmanes. També Alemanya i Polònia registren un descens del nombre de dosis administrades.

Mentre a Itàlia la campanya de vacunació manté el mateix ritme, a Espanya hi ha els primers signes d’estancament.

Segons les dades de l’ECDC, la primera setmana de juliol es va administrar el rècord de dosis a l’Estat, més de 3,9 milions. En canvi, la setmana passada va baixar als 3,6 milions.

Objectiu incert

En l’última reunió del Consell de Seguretat Sanitària a finals de juny, la Comissió Europea va admetre que només “alguns estats membres” assoliran l’objectiu del 70% aquest estiu.

Ara mateix, un 65,8% dels adults a la UE ja té la primera dosi de la vacuna, però només un 47,7% està totalment protegit, segons les dades recollides per l’ECDC.

Tant aquest organisme europeu com l’Organització Mundial de la Salut veuen crucial la pauta completa de la vacunació per aturar la circulació del virus i evitar que apareguin més variants perilloses de la covid-19.

En aquest sentit, l’executiu europeu va avisar en aquella trobada als governs que l’èxit de la campanya ja no depèn del subministrament, “sinó d’augmentar l’administració de les vacunes disponibles”.

Dissabte passat la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, va afegir pressió anunciant que s’han distribuït “suficients vacunes” a la UE per immunitzar el 70% de la població adulta. Segons dades de l’executiu europeu, s’han repartit uns 500 milions de dosis aproximadament.

“Per descomptat, depèn dels estats membre administrar ràpidament les dosis entregades”, apunta un portaveu de la CE, preguntat per l’alentiment en el ritme de vacunació. Tot i això, des de Brussel·les no han volgut concretar els motius d’aquesta frenada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.