Societat

Pequín rebutja una altra visita de l’OMS a Wuhan

El govern xinès es nega a cooperar amb la segona fase de la investigació sobre l’origen del virus

Qualifica el pla d’arrogant

La Xina torna a enfrontar-se obertament amb l’Organització Mundial de la Salut. El viceministre de la Comissió Nacional de Salut, Zeng Yixin, es va oposar ahir que l’OMS iniciï una segona fase d’investigació sobre l’origen de la Covid-19, després que l’organisme internacional hagués admès fa una setmana que la teoria que el virus va originar-se en una fuga de laboratori a Wuhan no s’havia tingut prou en compte.

El director general de l’agència de salut de Nacions Unides, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va proposar una segona etapa d’estudi sobre els orígens del virus, que incloïa auditories dels laboratoris i institucions de recerca rellevants que operen a l’àrea dels casos humans identificats el desembre del 2019, després d’una forta pressió internacional, en gran part dels Estats Units, perquè es fessin més investigacions a Wuhan, i específicament a l’institut de biotecnologia.

Zeng es va mostrat sorprès per la petició del màxim responsable de l’OMS i va qualificar la proposta d’“arrogant”, “sense sentit comú” i de “falta de respecte cap a la ciència”. “És impossible acceptar aquest segon pla de rastreig de l’origen”, va dir Zeng, en una conferència de premsa convocada expressament per respondre a Ghebreyesus.

El dirigent de Salut xinès va afirmar que estava “força desconcertat” per la crida a aprofundir en els orígens de la pandèmia, i en concret en la hipòtesi que el virus hauria pogut filtrar-se d’un laboratori xinès. Zeng va rebutjar aquesta teoria qualificant-la de rumor, i va assenyalar que un equip d’experts internacionals coordinat per l’OMS ja va visitar el laboratori a principis d’any i va concloure que era molt improbable que l’origen del virus fos una fuita d’un laboratori. El viceministre xinès, acompanyat d’una nombrosa comitiva de científics i responsables de salut, va afirmar que la segona fase de la investigació del virus s’hauria de basar en les conclusions de la primera, després d’una “discussió i consulta completa per part dels estats membres”, i va assegurar que la Xina “sempre ha donat suport a la localització de virus científics”. Zeng va mostrar la seva esperança que l’OMS tingui en compte les recomanacions dels científics xinesos, consideri la investigació “un tema científic” i elimini “les ingerències polítiques”.

Una de les autoritats que acompanyaven Zeng en la roda de premsa era Yuan Zhiming, el director del Laboratori Nacional de Bioseguretat de l’Institut de Virologia de Wuhan, que va assegurar que el virus era d’origen natural i que no s’havia registrat cap fuga de virus ni s’havia produït cap infecció del personal d’aquestes instal·lacions des que es van posar en funcionament, el 2018.

La missió de l’OMS es va produir a principi d’any, després de llargues negociacions per les moltes traves que el gegant asiàtic va posar als investigadors internacionals perquè poguessin fer la seva feina. La missió va publicar un informe a finals de març sense cap conclusió definitiva sobre l’origen del virus, però apuntava diverses hipòtesis, considerant l’escenari més probable que el virus va saltar dels ratpenats als humans a través d’un tercer animal. Es considerava “extremadament improbable”, però no ho descartava, que sortís d’un laboratori. Posteriorment l’OMS va ser molt criticada per no explorar la teoria de l’origen del laboratori amb més profunditat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia