Els metges esclaten
La situació assistencial “crítica” perdurarà a l’agost i els professionals defensen les seves vacances
Metges de Catalunya denuncia una deriva cap a “l’esclavització”, acusa el govern de mala planificació i li suggereix que avisi l’exèrcit
Gairebé un de cada quatre pacients hospitalitzats a Catalunya ho és per Covid. I rere el 57% dels ingressats a l’UCI també hi ha el coronavirus. Els malalts greus van superar ahir el llindar del mig miler i els contagis, tot i que baixen, continuen sent moltíssims, 41.000 setmanals i sense fer per proves als asimptomàtics. Amb aquest entorn de màxima pressió assistencial, de situació “crítica” que Salut preveu que durarà fins ben entrat el mes d’agost, les declaracions a aquest diari del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, considerant “una possibilitat real” la cancel·lació de les vacances dels sanitaris, han fet saltar les alarmes dels professionals mèdics, que es consideren espremuts i reclamen el seu dret al descans.
El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, adverteix que suspendre les vacances “no és una línia vermella sinó un punt final que farà saltar pels aires totes les costures”. Els professionals critiquen que s’hagi normalitzat la situació d’emergència i recorden que fa anys que les baixes dels facultatius en vacances no se substitueixen amb més professionals, sinó fent doblar la jornada al personal que es queda. “Això és medicina low cost en la màxima expressió i aquesta manca de recursos per estalviar ara és insuficient per fer front a la cinquena onada”, indica el representant del sindicat que té afiliat un 30% del col·lectiu mèdic català.
Lleonart sosté que la cinquena onada era perfectament evitable si no s’haguessin permès viatges d’estudis i concerts, i no s’haguessin tret les mascaretes quan la variant delta agafava embranzida. “En comptes de reconèixer la seva incapacitat, les autoritats confronten la bona assistència sanitària amb les vacances dels facultatius, quan ho haurien de fer amb les decisions absolutament equivocades que van prendre fa unes setmanes”, hi afegeix.
Els metges recorden que en la primera onada no hi va haver cap queixa per part del col·lectiu “perquè atendre la població va amb els gens”, però remarquen que, ara ja en la cinquena, “treure l’horitzó del descans a qui està física i mentalment esgotat després de setze mesos lluitant en condicions que estan més enllà de qualsevol contracte de la professió amb la societat és el més cruel que pot fer una administració amb els seus empleats”.
En la mateixa línia es va expressar ahir el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que, de manera velada, també posava en dubte la gestió duta a terme pel govern. “En l’actualitat, més que mai, una bona resposta davant la pandèmia no pot recaure només sobre els professionals sanitaris; pensar que aquests ho assumiran tot, inclús sacrificant el seu necessari descans, mentre una part de la societat se’n va de festes i festivals no és acceptable”, apuntava el doctor ahir a les xares socials, on reblava: “El control de la pandèmia és responsabilitat de tots.”
Segons va explicar el conseller Argimon la setmana passada, ja hi ha hagut la suspensió de permisos i dies lliures a alguns professionals sanitaris i és possible que “alguns centres” hagin de plantejar la possibilitat d’anul·lar les vacances.
“Reacció proporcional”
El sindicat Metges de Catalunya considera que aquestes primeres cancel·lacions deuen ser anecdòtiques, perquè no en té constància, però anticipa que tocar les vacances tindria conseqüències. “Si això passa, recuperant les paraules del conseller, Metges de Catalunya considera una possibilitat real fer totes aquelles mesures, jurídiques o d’altre tipus, que estiguin al nostre abast per aturar aquest desfici; les mesures seran proporcionals”, avisa el líder sindical. Segons MC, entre el 80 i el 90% de la plantilla de metges ha sobrepassat les hores obligatòries de guàrdies per conveni i “si es plantessin avui, demà les urgències estarien buides”.
Lleonart, cirurgià d’urgències del Consorci Sanitari de Terrassa, posa en relleu la diferència de gestió en l’emergència sanitària amb la provocada pels incendis de les darreres setmanes. “Per combatre el foc no hi ha cap problema per recórrer a França o a la unitat militar d’emergències, però per combatre la Covid, no. I potser val la pena recordar que l’exèrcit també té doctors”, argumenta.
Els facultatius neguen que la situació d’estrès sanitari actual sigui culpa de la pandèmia –“era la crònica d’una mort anunciada i la pandèmia només ha posat els claus al taüt”– i lamenten que, si no es posa fi a la falta de recursos, “amb la deriva actual s’arribarà a un sistema de salut que estarà esclavitzant els professionals, perquè cada cop que hi hagi un problema com la grip no tindran repòs”.
LES FRASES
La Covid torna a les presons
Dos brots de coronavirus a la presó Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires han obligat a aïllar diversos mòduls i a suspendre les comunicacions del centre, tant les de locutori com els vis-a-vis, a més d’aturar l’ingrés de nous presos preventius. El brot ha afectat principalment els mòduls 4 i 5, els reclusos dels quals han de quedar-se a les seves cel·les, sense contacte amb altres interns, mentre duri el confinament. Als mòduls 2, 3 i a la unitat de dones també s’hi han detectat casos aïllats, motiu pel qual els interns podran fer les seves activitats habituals, però sense sortir del mòdul.
En col·laboració amb el Departament de Salut, s’ha establert que es facin proves PCR a tots els interns de la presó i als funcionaris que hi hagi tingut contacte. Pel que fa a la resta de personal, s’ha iniciat la realització de proves amb test d’antígens.
D’acord amb el darrer balanç, encara provisional, de la direcció general d’Afers Penitenciaris, a les presons catalanes hi ha 98 interns positius per coronavirus i 68 treballadors contagiats. El Centre Penitenciari de Dones de Barcelona té la infermeria confinada per una interna que va donar positiva. A la presó de Joves hi ha dos mòduls, el 2 i el 4, confinats per un cas positiu a cadascun. A Brians 2, actualment hi ha confinats els mòduls 6, 7, 8 i 11, també per la detecció de casos. La Covid ha tornat a les presons.