La Terra Alta ja produeix 183 megawatts eòlics
EDP Renováveis adquireix la meitat dels parcs eòlics projectats a la comarca
S'estan construint tres centrals més amb una potència de 144 MW
En menys de dos anys, el paisatge de la Terra Alta ha experimentat una espectacular transformació. El que havia estat una comarca eminentment agrícola s'ha omplert d'aerogeneradors i ara ja produeix 183 megawatts d'energia eòlica generats pels sis parcs eòlics que funcionen a la comarca. La majoria són a Vilalba dels Arcs, el municipi que més ha apostat per l'energia eòlica i on el 2008 es va instal·lar la primera minicentral eòlica de la comarca: les Comes, de només 3 megawatts de potència i dos aerogeneradors. El 2009 es va posar en marxa el Bon Vent de Vilalba i Vilalba II, que sumen 73,8 megawatts, als quals recentment s'ha afegit el Bon Vent de Corbera d'Ebre, que produeix 48,2 megawatts més. Tots tres són de la portuguesa EDP Renováveis.
Els altres parcs que funcionen a la comarca són els dos de Caseres, Mudefer i Mudefer II, de l'empresa Fersa. Tenen 45 i 12,6 megawatts de potència respectivament. Paral·lelament també s'estan acabant d'instal·lar els aerogeneradors del parc de la Fatarella i Torre Madrina i ja s'han construït les infraestructures d'evacuació i la subestació del parc eòlic del coll del Moro, entre Batea i Bot, que sumen 144,3 megawatts més.
Però on la implantació eòlica a la Terra Alta es fa més evident és a la carretera de la Fatarella a Vilalba dels Arcs, al voltant de la qual s'ha fet el desplegament d'aquestes tres centrals eòliques. S'hi han plantat 53 aerogeneradors de 80 metres d'altura més els 90 de les pales. A l'impacte visual cal afegir-hi el soroll i els flaixos de llum que emeten periòdicament per garantir la seguretat del trànsit aeri. Just al costat d'aquesta carretera hi ha la casa de pagès mas Torrenova, la primera que va funcionar a la Terra Alta i en la qual ha disminuït considerablement el nombre de pernoctacions a causa de la posada en marxa dels parcs eòlics de Vilalba dels Arcs i de Corbera d'Ebre. “No arribem ni al tres per cent del que teníem”, es lamentava la seua propietària, Carme Balsebre, tot assenyalant que als turistes no els agraden els parcs eòlics. La seua casa es veu particularment afectada perquè té dos aerogeneradors a menys de 300 metres, un del parc de Vilalba, que funciona des de l'any passat, i l'altre, del parc de Corbera d'Ebre, que s'ha posat en marxa enguany. “Aquest últim encara fa més soroll”, deia Balsebre, que sap si bufa garbí o ponent pel soroll dels molins.
Satisfacció a Vilalba
Les queixes de la propietària de mas Torrenova contrasten amb la valoració positiva que fa de la implantació eòlica l'alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo. “Nosaltres vam apostar per la implantació eòlica perquè això representa unes compensacions econòmiques per a l'Ajuntament que beneficien el conjunt de la població”, va manifestar Marzo, tot dient que gràcies als diners provinents dels parcs eòlics els habitants de Vilalba enguany tenen les festes i les piscines gratis.
LA XIFRA
EDP Renováveis i Fersa es reparteixen el pastís
L'important desplegament eòlic de la Terra Alta s'està materialitzant a través de dos grans projectes. El primer, impulsat per la societat Aerta, integrada per dues úniques empreses, la portuguesa EDP Renováveis i Fersa, que són les que s'han quedat el pastís dels nou parcs eòlics projectats a l'altiplà de la comarca. De fet, EDP és la que s'ha quedat la part més gran dels projectes d'Aerta: els dos de Vilalba dels Arcs, el de Corbera d'Ebre, el del coll del Moro, el de la Fatarella i el de Torre Madrina. La majoria comprats a l'empresa Copcisa, l'última adquisició ha estat la del parc de la Fatarella. Paral·lelament, Fersa és la propietària majoritària dels dos parcs eòlics de Caseres Mudéfer i Mudéfer II, que ja estan en funcionament i que també participa en la societat Orta Eòlica, que és la promotora del polèmic parc eòlic dels Pessells a Horta de Sant Joan, que ha estat rebutjat pel municipi en una consulta popular. El projecte d'Aerta representarà una inversió global de més de 500 milions d'euros, que inclou la construcció de la línia d'evacuació i la subestació de la Fatarella. L'altre gran projecte és el de Berta, a la part sud de la comarca, on s'han aprovat cinc parcs eòlics més amb una potència global de 80 megawatts més els 90 previstos a la zona de desenvolupament prioritari del govern. D'aquests cinc, quatre són de Fersa i l'empresa preveu que estiguen en marxa abans del 2013.