Societat

Festes i reivindicacions en les últimes hores de peatges

Les plataformes que s’oposen al pagament per circular per vies amortitzades sortiran al carrer aquesta matinada

Convocaran diversos actes per reclamar una mobilitat al servei de les persones

Cava i coets per celebrar l’esperat final dels peatges al Maresme. La celebració d’aquesta nit vol ser una gran festa ciutadana de desgreuge després de 52 anys de pagar perquè s’aixequin les barreres. La plataforma Preservem el Maresme ha organitzat un sopar popular de carmanyola amb cava i música en directe a l’esplanada de Can Nolla, a tocar de l’hotel Sorli Emocions i del peatge de Vilassar de Dalt. La festa començarà a les 22 h i quan els assistents estiguin entaulats, el coordinador de la plataforma Preservem el Maresme, Antoni Esteban, farà la lectura d’un manifest que porta per títol Una oportunitat històrica. Està previst que, arribada la mitjanit, uns focs artificials facin saber a la comarca del Maresme que el jou de les barreres de la C-32 ja és història. A partir d’aquell moment, els participants a la festa i tothom que s’hi vulgui sumar aniran en cotxe i a peu cap a les casetes de peatge per travessar-les per primer cop amb les barreres aixecades i sense haver-se de rascar la butxaca. “Esperem que els empleats ens esperin amb les barreres amunt i si no ja les aixecarem nosaltres”, indicava el portaveu de l’entitat.

El treball de la plataforma no s’acaba aquí, explica Antoni Esteban. “El mur de la C-32 cau i ara tenim l’oportunitat històrica de resoldre els problemes de mobilitat al Maresme”, argumenta.

El final dels peatges és per Preservem el Maresme l’acabament d’una etapa, la segona, que es va encetar quan la plataforma va frenar l’any 2010 el projecte de construcció dels laterals de la C-32, una obra que consideraven innecessària. La demanda d’un pla de mobilitat feta el 2015 per potenciar el transport públic, convertir la C-32 en ronda comarcal i permetre la pacificació de la N-II continua pendent. Esteban assegura que recelen del Pacte per a la Mobilitat Sostenible presentat l’octubre passat per l’aleshores conseller de Territori, Damià Calvet, que va anunciar una inversió de 340,7 milions d’euros per a projectes que s’executaran fins el 2025 a la comarca. Mantenen que el pacte no és la solució definitiva a la mobilitat al Maresme i reclamen una taula de diàleg on puguin ser presents tots els agents implicats per mirar de trobar solucions.

Una de les prioritats per la plataforma ciutadana és la millora del transport públic i pressionar per aconseguir d’una vegada la millora de la xarxa ferroviària que “més que saturada” en aquest tram de la línia de costa. “Mai aconseguirem pacificar l’N-II si no es resol el problema de rodalies”, apunta Esteban.

Avui, de moment, toca celebrar el final dels peatge més longeus i l’objectiu és veure aixecar les barreres del peatge troncal de Vilassar de Dalt, que es va inaugurar el 2 de juliol de 1969. Els organitzadors preveuen un acte multitudinari amb un màxim 3.000 persones que a l’aire lliure hauran de respectar les distàncies i mesures Covid.

Música i focs a Alella

L’Ajuntament d’Alella també ha convocat a la ciutadania a participar en un acte lúdic i festiu de celebració de l’aixecament definitiu de barreres. El punt de trobada serà mitja hora abans de la mitjanit a la riera, a l’altura dels accessos a l’autopista, des d’on es farà un compte enrere i una celebració –amb animació musical i espectacle pirotècnic– on tenen previst trobar-se els alcaldes d’Alella, el Masnou i Teià, Marc Almendro, Jaume Oliveras i Andreu Bosch.

LA FRASE

El mur de la C-32 cau i ara tenim l’oportunitat històrica de resoldre els problemes de mobilitat al Maresme
Antoni Esteban
coordinador de la plataforma Preservem el Maresme

Segona celebració al sud

El integrants de la plataforma Prou! AP-7 Gratuïta ja van tenir ocasió de sortir al carrer ara fa 20 mesos per festejar des de les casetes de l’autopista a les Terres de l’Ebre el cap d’any, que va coincidir amb l’acabament dels peatges a l’AP-7. Ara plantegen tornar a sortir aquesta matinada per fer una marxa lenta des de les casetes del peatge de Salou, el punt de pagament més al sud que hi ha fins avui a l’AP-7. Festa i reivindicació per part dels activistes de la plataforma deixen clar que es continuaran oposant a qualsevol forma de pagament en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia