Els castells sembla que ara sí que tornen
La pressió del món casteller fa que el Procicat els reconegui i permeti fer assajos i actuacions, amb un màxim de 160 castellers per colla
Els castellers hauran d’estar tots vacunats i els menors de 12 anys, tenir un test d’antígens negatiu
Pel Procicat, els castells ja existeixen. Des de divendres i després de mes d’un any i mig d’inactivitat per la Covid-19, les colles castelleres podran tornar a fer assajos i actuacions, amb un màxim de 160 efectius d’un mateix grup bombolla, tots vacunats o, els menors de 12 anys, amb test d’antígens negatiu. Es tracta del primer pas cap a la normalitat.
Per les seves característiques, i que ningú no s’hi guanya la vida, els castells sempre han estat una molèstia evitable per al Procicat que, fins ara, els ignorava, equiparant-los a qualsevol ball popular, amb què no tenen res a veure. De fet, només es permetia reunir 25 castellers per colla! Un despropòsit.
Però el detonant que va acabar d’encendre els ànims del món casteller més inconformista va ser la prohibició a les colles convidades a l’acte d’homenatge a la diada de Sant Fèlix, previst per al 30 d’agost a Vilafranca, (Vella, Joves, Jove de Tarragona i Vilafranca) de reunir 50 castellers cadascuna (vacunats i testats) per fer uns pilars de 5 simbòlics a la plaça de la Vila. En una roda de premsa al saló de plens de l’ajuntament de Vilafranca, amb els caps de les colles presents i l’alcalde de la vila (també casteller), es va criticar sense embuts la prohibició i es va exigir que els castells fossin tinguts en compte. L’endemà mateix, les pressions sobre el Procicat van provocar una sèrie de reunions, concertades pel Departament de Cultura, entre la CCCC i els departaments d’Interior i de Sanitat per desbloquejar el “tema castells”.
Resultat? L’actual protocol dels 160, que, per primera vegada, reconeix els castells com a activitat i que, operativament, permet que una majoria àmplia de colles es puguin activar al cent per cent. Dos aspectes aquests molt ben valorats pel president de la CCCC, Pau Camprovín (Castellers de Sants), que valora molt positivament la normativa, tot fent èmfasi en el fet que “es tracta d’una síntesi de totes les opcions presentades des del món casteller durant tots els mesos de pandèmia”. Camprovín es refereix als diversos protocols presentats al Procicat des de Vilafranca, Valls, Tarragona i per la mateixa Coordinadora.
Per la seva banda, Albert Martínez, el cap de la Colla Vella, una de les capdavanteres, que darrerament s’havia mostrar molt crític amb el Procicat, també es mostra satisfet: “Per a nosaltres, és una gran notícia, ja que poder fer assajos amb 160 persones ens dona moltes possibilitats de treballar i que la nostra gent torni a sentir els castells per agafar el ritme i recuperar sensacions.”
El protocol va entrar en vigor divendres i, al vespre, els patis d’assaig de diverses colles es van omplir de castellers, mentre que a Esplugues els cargolins feien un 3 de 6 a plaça, per inaugurar les festes de la ciutat. Hi ha ganes de castells.
També a Vilafranca es va assajar a Cal Figarot i el president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, matisava la nova mesura: “Hauríem preferit un protocol sense limitació de participants. Això sí, exigint la pauta completa de vacunació i testos d’antígens per a tothom.” Amb tot, Mata admetia que “ara s’obre un ventall de possibilitats per assajar i plantejar actuacions”, que abans no tenien.
Els verds,
Precisament, els Castellers de Vilafranca van firmar la primera actuació formal completa de la represa, amb tres castells i pilar. Va ser ahir a Vilafranca, amb motiu de la Nit dels Xarel·los, una mostra de vins penedesencs. La colla va descarregar d’una tacada el 3 de 7, el 4 de 7, el 4 de 7 amb l’agulla i es va acomiadar amb el pilar de 5 de comiat.
I ara què?
El nou protocol arriba en la recta final de la temporada. Però el calendari concedeix la possibilitat a algunes colles d’acabar l’any amb un bon regust. Caldrà estar atents, per tant, a les novetats que es puguin produir. D’entrada, però, destaquen dues cites immediates: Santa Úrsula a Valls (24/10), amb Vella i Joves, i Tots Sants a Vilafranca (1/11), amb possible torre de 8 folrada dels verds.
A més, es dona la circumstància que, el 2 de febrer del 2022, les dues colles de Valls han d’actuar a les festes decennals de la Candela i aprofitaran l’avinentesa per allargar la temporada fins aquella ocasió, que agafa una dimensió especial. Albert Martínez (Vella) ho té clar: “Es tracta d’agafar el ritme adequat per a la Candela i, allà sí, poder-nos plantejar castells importants.” 2 de 8 net?... Sembla que ara sí: els castells han tornat!
LES FRASES
LA XIFRA
Adeu a la cinquena onada
Salut va declarar, ahir, 51 hospitalitzats menys a causa de la Covid-19 les darreres hores (578) i 6 crítics menys ingressats a les UCI, que passen de 216 a 210. En paral·lel, es van notificar 621 nous contagis confirmats per PCR o test d’antígens, que situen el total des de l’inici de la pandèmia en 906.601. L’Rt es manté a 0,88, i el risc de rebrot continua lleugerament a la baixa i se situa en 80(-3). Les darreres hores, els hospitals han notificat 5 morts. Divendres, Salut va administrar 21.781 noves dosis de la vacuna, cosa que fa que el 71% de la població de Catalunya tingui aquesta pauta completa i el 73,8% ja hagi rebut la primera punxada. Si només es té en compte la població major de 12 anys –la que es pot vacunar–, el 79,6% té la pauta completa, mentre que el 82,7% té almenys una dosi.