Escapades

Berguedà transhumant

Quatre municipis de la comarca han recuperat una ruta de 32 quilòmetres que ressegueix un vell camí ramader

Ver­te­brat de nord a sud pel riu Llo­bre­gat i amb la C16 com a prin­ci­pal con­nexió viària, el Ber­guedà es des­co­breix com un petit món de gran interès pai­satgístic, històric i humà, envol­tat de camps de con­reu, de pas­tu­ratge i d'espes­sos bos­cos de pi roig esquit­xat de masies que mos­tren la tra­di­ci­o­nal explo­tació agrícola i rama­dera d'aques­tes ter­res mun­ta­nyen­ques.

Una bona manera de des­co­brir aquesta terra, espe­ci­al­ment la ves­sant rural d'una part cen­tral de la comarca del Ber­guedà, és a través de la ruta rama­dera de trenta-dos quilòmetres que els muni­ci­pis d'Avià, l'Espu­nyola, Olvan i Sagàs, amb la par­ti­ci­pació de la Dipu­tació de Bar­ce­lona i del Ser­vei d'Ocu­pació de Cata­lu­nya, han recu­pe­rat per con­ver­tir en ruta turística que res­se­gueix un antic camí de la trans­humància. Una de les gràcies de la ruta és que ha nas­cut per fer-se indis­tin­ta­ment a peu, amb bici­cleta o a cavall, una poli­valència que li per­met un traçat acces­si­ble i modi­fi­ca­ble. En aquest sen­tit, la ruta, que surt de l'Espu­nyola i acaba a Sagàs, i passa per Avià i Olvan, consta d'un camí prin­ci­pal i, a cada muni­cipi, una xarxa de vies secundàries o subru­tes per­me­ten al visi­tant apro­fun­dir en el ter­ri­tori i adap­tar, en defi­ni­tiva, l'acti­vi­tat a les seves expec­ta­ti­ves.

A més, per pri­mer cop a Cata­lu­nya, un camí rama­der tindrà una guia per a telèfons mòbils amb tota la infor­mació de la ruta: el recor­re­gut, els punts d'interès, els ser­veis, la res­tau­ració i l'allot­ja­ment. La guia per a mòbils es pot des­car­re­gar via Blu­e­to­oth en qua­tre punts del recor­re­gut, un a cada muni­cipi, i també a través d'Inter­net. A més, els tracks del camí rama­der es poden des­car­re­gar en GPS per apli­car-los a mapes o per dur-los en lec­tors mòbils.

Amb les noves tec­no­lo­gies i també amb el suport de díptics de paper i diver­sos mate­ri­als per des­car­re­gar via web, els qua­tre muni­ci­pis del Ber­guedà impul­sors del pro­jecte volen rei­vin­di­car la importància dels camins rama­ders, la neces­si­tat de pre­ser­var-los i la vigència que tenen encara. Ja no són útils per por­tar ramats de la plana a la mun­ta­nya, però sí que con­ser­ven un gran valor patri­mo­nial, històric, pai­satgístic i medi­am­bi­en­tal.

El camí tra­vessa camps de cereal i far­ratge, prats i camps de pas­tura i bos­cos, prin­ci­pal­ment d'alzina, de pi i de roure, en un pai­satge molt vari­a­ble segons l'època de l'any. L'aigua també hi és molt pre­sent, perquè els camins de la trans­humància bus­ca­ven aigua per al bes­tiar. La ruta tra­vessa recs i rie­res, fonts i salts d'aigua. I també la pet­jada de la història hi és pre­sent en ermi­tes, masies d'èpoques i estils ben dife­rents, esglésies, molins, cor­rals o ponts.

La trans­humància al Ber­guedà

Els camins de la trans­humància exis­tents a Cata­lu­nya es van dis­se­nyar i començar a uti­lit­zar ja durant l'edat mit­jana. Els mones­tirs de la plana, espe­ci­al­ment San­tes Creus i Poblet, neces­si­ta­ven pas­tu­res a l'estiu per ali­men­tar els seus ramats, i d'aquesta manera van començar a tei­xir una xarxa de rutes que tran­si­ten sobre­tot de sud a nord, fins al Piri­neu.

L'estratègia trans­hu­mant neces­si­tava una xarxa de camins per on el bes­tiar pogués tran­si­tar sense oca­si­o­nar ni patir pro­ble­mes. Són els camins rama­ders: les ano­me­na­des car­re­ta­des, caba­ne­res o lli­ga­llos, deno­mi­na­ci­ons dife­rents segons la zona. Dins d'aquesta xarxa de camins es poden tro­bar, també, pas­tu­res, abeu­ra­dors i llocs de des­cans (els ano­me­nats amor­ri­a­dors).

El Ber­guedà es troba al bell mig d'aques­tes rutes de la trans­humància, i mol­tes tra­ves­sen la comarca. Una ve de l'oest, passa per Car­dona, tra­vessa Mont­ma­jor i l'Espu­nyola, s'enfila mun­ta­nya amunt a cal Pauet cap als Rasos de Peguera, i arriba final­ment a la serra del Cadí. Una altra ve de l'est, de Prats de Lluçanès, i passa per Sagàs, la Quar, Olvan i Berga per pujar fins al Moi­xeró. Els 32 quilòmetres de la ruta rama­dera recu­llen parts d'aquests antics camins.

Recu­pe­rar un camí històric

Fa tres o qua­tre dècades, els camins de la trans­humància van començar a caure en desús. Recu­pe­rar els del Ber­guedà no ha estat fàcil. Alguns trams havien des­a­pa­re­gut per l'ampli­ació de camps de con­reu. D'altres s'han hagut de des­bros­sar perquè els esbar­zers se'ls havien fet seus. Alguns s'han subs­tituït per pis­tes fores­tals o, fins i tot, per car­re­te­res, i allà s'han hagut d'arre­glar els vorals i habi­li­tar-los. Donar-li un nou ús és una manera de man­te­nir aquest camí històric.

COM S'HI ARRIBA

La ruta, de 32 quilòmetres de recorregut, surt del municipi berguedà de l'Espunyola i acaba a Sagàs, passant per Avià i Olvan. Consta d'un camí principal i, a cada municipi, una xarxa de vies secundàries o subrutes permeten al visitant aprofundir en el territori i adaptar, en definitiva, l'activitat a les seves expectatives. A l'Espunyola s'hi arriba per la C-26.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de l'Espunyola. Ctra. de Solsona a Berga, s/n. Tel. 93 823 10 55.
espunyola@diba.cat
Ajuntament de Sagàs. Ctra. de Vic, s/n. Tel. 93 825 11 50
sagas@diba.es
Ajuntament d'Avià. Av. Pau Casals, 22 Tel. 93 823 00 00
/
avia@diba.cat
Ajuntament d'Olvan. Plaça de l'Ajuntament, s/n. Tel. 93 825 00 13
olvan@diba.cat
Diputació de Barcelona - Oficina de Promoció Turística. Tel. 93 402 29 66
op.turistica@diba.cat

Una guia per a telèfons mòbils

ARIADNA VENTURA

La ruta vol ser respectuosa amb el medi ambient. Per això, no s'ha empastifat el camí de senyalitzacions, i s'han aprofitat les franges grogues de pintura, les marques del GR1 (blanques i vermelles) o les del PRC-144 (blanques i grogues). Així, s'ha integrat la ruta principal a la Xarxa de Senders del Berguedà, en implantació del Mapa de Mobilitat Lenta del Berguedà. De nou, només s'ha col·locat una marca verda als principals nusos de la ruta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.