Medi ambient

El Govern proposa limitar les noves explotacions ramaderes a 600 vaques

Acció Climàtica vol fomentar l’equilibri entre sostenibilitat econòmica i ambiental i garantir la cohesió territorial

El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural proposa limitar a 600 vaques la capacitat de les noves explotacions ramaderes i establir un pla de suport al sector làctic. La consellera Teresa Jordà traslladarà aquest plantejament al sector amb l’objectiu de fomentar l’equilibri entre sostenibilitat econòmica i ambiental, garantir la cohesió territorial i acompanyar les granges, independentment de les seves dimensions. Un dels objectius que es busca és evitar la instal·lació de macroexplotacions en cap indret del país, fet pel qual es tramitarà la proposta, que podria tramitar-se en forma de decret a la tardor de 2022. Els canvis, però, no afectarien les explotacions ja existents.

La proposta de la nova regulació d’ordenació ramadera limita la capacitat de les grans explotacions de bestiar, sumant-se a la prohibició ja vigent d’ampliar explotacions de porcí durant els propers quatre anys a les zones de major densitat ramadera. La iniciativa busca contribuir a mitigar la crisi climàtica, però també millorar la bioseguretat a les granges.

“Colem un model ramader més sostenible, que compti amb l’imprescindible paper de la ramaderia intensiva del país, que és eficient, molt professionalitzada i tecnificada”, ha explicat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una visita a la granja Can Gel de Dosrius (Maresme). “Cal fomentar la cohesió territorial, posant límits a les més grans” ha afegit.

Així, la proposta del nou decret limita el nombre d’animals de cada espècie en una mateixa explotació, i que no es podran ampliar en cap cas en aquelles granges on no es compleixin les distàncies reglamentàries entre si per minimitzar els riscos sanitaris. “La proposta de limitació en el boví és de 600 vaques per a les noves explotacions”, ha apuntat Jordà, una mesura, però, que no afectarà en aquelles ja existents.

A Catalunya, actualment hi ha 26 granges de boví amb una capacitat superior a les 500 vaques, 23 de les quals són productores de llet i tres de carn. Pel que fa al sector làctic, hi ha 485 explotacions, amb una capacitat total de 77.000 caps de bestiar.

“La proposta va vinculada a un pla de suport del sector làctic, amb l’objectiu de millorar la situació actual de la comercialització, així com els processos productius, per competitivitat i diversificació”, ha afegit la consellera.

Formació obligatòria

El decret que es proposa al sector també estableix que el personal que s’encarregui de manipular i tenir cura dels animals haurà de disposar de formació, coneixement i la competència professional necessària per garantir el benestar dels animals. Aquests cursos tindran una durada mínima de 20 hores, i hauran d’incorporar continguts teòrics i pràctics sobre fisiologia, comportament, conceptes generals de sanitat de l’animal i legislació vigent en matèria de benestar animal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona