Medi ambient

Cap a la salubritat

La reserva integral dels Estanys, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, millora la qualitat de l’aigua que l’abasta i esquiva diversos imprevistos

La baixa reserva d’aigua i un vell abocador dels 60, els imprevistos

La reserva inte­gral dels Estanys, al nord del Parc Natu­ral dels Aigua­molls, ha con­ti­nuat el procés ini­ciat el 2018 cap a la salu­bri­tat com­pleta de les aigües que el reguen men­tre la pandèmia s’este­nia pel món. La situ­ació era crítica per a la bio­di­ver­si­tat, segons adme­tien des del parc natu­ral mateix. En els últims mesos de l’any 2019 es vali­dar un pla de gestió de la reserva natu­ral que aco­tava i mar­cava les línies a seguir per enfi­lar la recu­pe­ració de l’espai. Els prin­ci­pals pro­ble­mes són dos: la seque­dat i la insa­lu­bri­tat de les aigües que arri­ben a través de rie­res que apor­ten aigua de molt baixa qua­li­tat.

L’any 2020, la reserva natu­ral dels Estanys ha fet un gran pas cap a la millora de la seva gran pro­blemàtica, tot i que més a poc a poc del que s’espe­rava, donat que, mal­grat les pre­vi­si­ons, les difi­cul­tats s’han mul­ti­pli­cat. L’objec­tiu s’assor­tir 150 litres/segon d’aigua salu­bre per a la zona inun­da­ble és encara lluny. Tot i això, la millora, com a con­seqüència del pro­jecte ambi­en­tal de l’espai flu­vial del rec del Molí i la riera de la Mugueta, ha estat nota­ble en aquests mesos.

Final dels tre­balls

Els tre­balls han arri­bat final­ment a bon terme, mal­grat les difi­cul­tats amb què s’han anat tro­bant. Les fei­nes es podien haver començat a prin­cipi d’any, però es va ajor­nar per faci­li­tar l’arri­bada d’aigua als horts durant la pri­ma­vera i l’estiu. L’inici, doncs, dels tre­balls es va moure fins a la tar­dor. El direc­tor del parc natu­ral, Sergi Romero de Tejada, adme­tia que la feina ha estat més com­pli­cada del pre­vist: “Tre­ba­llar dins de la Mugueta costa molt durant l’hivern, i això que hem tin­gut un hivern sec. Amb un hivern humit com l’ante­rior no hauríem pogut fer res de res.” Les màqui­nes s’enfon­sa­ven en el fang i l’obra es va anar endar­re­rint. Amb paciència, però tot es va resol­dre.

“Quan ens pensàvem que ja tot anava sobre rodes va sor­gir una altra difi­cul­tat que no estava pre­vista”, va mani­fes­tar Romero de Tejada. L’apa­rició d’un antic abo­ca­dor dels anys sei­xanta situat geogràfica­ment entre l’ins­ti­tut de Cas­telló i el parc But­terfly va tras­bal­sar nova­ment les pre­vi­si­ons. Les obres de neteja de la Mugueta es van haver d’atu­rar altre cop. “Es va haver de fer –va indi­car– una carac­te­rit­zació del mate­rial per des­co­brir de què es trac­tava i poder deci­dir on s’havia de por­tar.” Es van fer pros­pec­ci­ons al ter­reny i es va bus­car una empresa que buidés i trans­portés el mate­rial enter­rat en l’abo­ca­dor. Final­ment es va optar per fer el tras­llat en dues fases. A hores d’ara, ja s’ha tan­cat la pri­mera, que va con­sis­tir a nete­jar el que hi havia ins­tal·lat a la zona de domini públic hidràulic per evi­tar que, en pas­sar l’aigua, aquest plàstics de l’abo­ca­dor se n’anes­sin aigües avall i aca­bes­sin a la reserva inte­gral. Els tre­balls de recu­pe­ració de la Mugueta en aquest espai van efec­tuar-se amb prou rapi­desa. El mate­rial tro­bat es va por­tar fins a l’abo­ca­dor de Pedret i Marzà.

Abo­ca­dor antic

La neteja de la resta d’aquest abo­ca­dor dels anys sei­xanta queda encara pen­dent. La majo­ria de superfície s’ha detec­tat en un solar que hi ha a tocar de la llera ara neta i el camí que porta de l’ins­ti­tut al parc But­terfly. El direc­tor del Parc Natu­ral dels Aigua­molls asse­gu­rava recent­ment que aquest espai ara està ocu­pat per un par­ti­cu­lar en un espai que “sem­bla que seria muni­ci­pal”. “Aquest senyor agafa aigua del rec del Molí i diu que és allà des de fa 50 anys”, mani­fes­tava Romero de Tejada.

Un cop supera­des aques­tes dues difi­cul­tats es va donar l’aigua per acon­se­guir que final­ment l’aigua de la Mugueta arribés fins a la reserva inte­gral de manera natu­ral i amb un nivell de salu­bri­tat òptim. “Quan vam donar l’aigua ens vam tro­bar que no cor­ria prou. Cert és que hi ha poc des­ni­vell, però també ho era que no hi havia prou aigua a la res­closa.” Va cos­tar que cir­culés amb nor­ma­li­tat i portés aigua a la seva des­ti­nació. Això es va pro­duir cap a finals de juliol: “No es tracta d’una cano­nada, sinó d’un ter­reny reme­nat que neces­sita inun­dar-se abans de con­duir aigua. La pri­ma­vera última ha estat molt seca, amb una plu­vi­o­me­tria baixíssima.”

El ramal dels Salins

No tota la Mugueta és neta. Explica el direc­tor del PNAE que falta el ramal dels Salins: “Això s’haurà de fer més enda­vant.” Ara és el pri­mer moment en què s’està entrant aigua neta, sense ser bom­bada, a la reserva inte­gral. “Aquest és un gran pas cap a la salu­bri­tat de l’aigua que neces­sita aquest espai.”

Romero de Tejada mira el futur imme­diat amb opti­misme. Aquest mateix estiu s’han ini­ciat els tre­balls per a la cons­trucció de la depu­ra­dora de Pau. “Quan s’hagi acon­se­guit que Pau no abo­qui a la riera i l’aigua que baixi sigui de prou qua­li­tat, ja només caldrà resol­dre les difi­cul­tats menors, amb Gar­ri­gue­lla i amb Pedret i Marzà, els altres dos pobles que abo­quen als recs sense pas­sar per depu­ra­dora, perquè no en tenen.

El direc­tor del Parc Natu­ral del Aigua­molls de l’Empordà pensa que l’ade­quat seria que cada poble tingués la seva depu­ra­dora. En tot cas, la depu­ració de les aigües resi­du­als de Pau serà un altre gran pas en el camí de la salu­bri­tat de la reserva inte­gral. “El cas de Gar­ri­gue­lla no és menor. S’aboca a la riera de Gar­ri­gue­lla, que és cert que no porta aigua. Quan plou l’aigua baixa amb força; tot el que no ha bai­xat amb temps baixa en un sol dia.” El de Pedret és, admet, “un mal menor”. La riera porta aigua i es dilu­eix.

LES FRASES

Finalment entra aigua neta sense bombar a la reserva. És un gran pas cap a la salubritat de l’aigua que cal per a aquest espai
Treballar dins de la Mugueta costa molt durant l’hivern, i això que hem tingut un hivern sec
Sergi Romero de Tejada
dIRECTOR DEL PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.