Refaran la depuradora de Palamós, amb 15 milions
El Consorci d’Aigües de la Costa Brava hi anuncia la inversió per resoldre mancances estructurals i pal·liar-ne les molèsties per sorolls i males olors
El Consorci d’Aigües de la Costa Brava afrontarà una ampliació i reforma profunda de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Palamós, amb una inversió de 15 milions d’euros, sense incloure-hi l’IVA. Arran d’un estudi encarregat per l’ens, s’ha conclòs que la instal·lació presenta deficiències estructurals i està deteriorada, després de més de tres dècades des de la posada en servei, el 1985.
Les reformes fetes des d’aleshores no han resolt els problemes, com ara que la instal·lació està dos metres per sota del nivell del terreny que l’envolta i de la riera de l’Aubi, fet que ha provocat diverses inundacions. Per això, el consorci proposa prescindir de la decantació primària, tant per evitar problemes de pudors com pel deficient estat de conservació de les estructures de formigó, malmeses. D’aquesta manera, s’obtindran fangs secundaris més estabilitzats sense posar en risc la digestió anaeròbica i s’eliminaran els problemes de pudors associats als fangs primaris.
L’objectiu és, segons el comunicat fet públic ahir, “una solució globalment avantatjosa, tant en el context tècnic com econòffmic. També hi ha la voluntat de fer un tractament d’olors basat en una tecnologia de filtració biològica en torres de contacte de tipus intensiu”, amb processos més econòmics. Quant a l’edificació, es proposa construir nous edificis de pretractament, aireig i flotació de fangs, a més de renovar els tancaments i el pintat del de deshidratació, remodelar l’edifici de control i construir-ne un altre de nou per a tallers i magatzem.
Entre els problemes principals, també destaquen la inexistència de la xarxa de pluvials i els problemes per l’emissió de pudors –en què ja s’ha actuat– i sorolls –amb canvis previstos.
LA XIFRA
Servei a sis municipis
El sistema de sanejament de l’EDAR tracta les aigües residuals dels municipis de Palamós, Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras, i de manera parcial les de Begur. L’aigua de la depuradora, situada en un espai limítrof entre Vall-llobrega i Palamós, hi arriba a través de diversos bombaments, com és el cas de Palamós, Calonge i Vall-llobrega, i també per gravetat, des del col·lector provinent de Palafrugell.