Societat

“Mira fora”

L’eix comercial del centre de Barcelona ofereix un panorama amb moltes persianes abaixades

La falta de turisme i l’encariment dels lloguers forcen els tancaments

En Jordi, cap de sala del restaurant Ferran, un local ben posat, amb fusta noble i cuir als seients, un establiment que vol ser de classe per captar un tipus de client d’un cert nivell, resumeix la situació que viu el comerç i la restauració del centre de Barcelona amb la frase següent: “Mira fora…” I mirar fora vol dir donar un cop d’ull al cèntric carrer Ferran que hi ha a l’altre costat de la gran vidriera del restaurant, un carrer on hi ha moviment però poc, res de l’altre món, res a veure amb les riuades de turistes que hi circulaven de dia i de nit a la Barcelona que rebentava de forasters.

“Estem sols”, sentencia el dependent de la botiga Guidó, que ven tot tipus de bosses i maletes uns metres més avall d’on hi ha ubicat el restaurant. La frase és molt contundent, potser excessiva, però no li falta part de raó, perquè en aquest carrer que uneix la Rambla amb la plaça de Sant Jaume avui hi ha trenta persianes abaixades, resultat del patiment de l’activitat econòmica de la ciutat, asfixiada per la falta de clients i la desmesura dels preus del lloguer.

A Ferran en són trenta, i a Portaferrissa són trenta-dues les persianes abaixades a ple dia i que delaten les dificultats del moment a tot el centre de la ciutat. El carrer que juntament amb el Portal de l’Àngel forma un eix comercial molt potent és avui dia un mosaic de clars i obscurs, llum i penombra, amb un comerç obert al costat d’un altre de tancat, i així anar fent al llarg de tot el recorregut.

A Portaferrissa ha patit tothom, les grans firmes estrangeres però també el comerç local. Un dels exemples d’aquesta realitat és la firma italiana de venda de roba Terranova, que el 2015 va aterrar a la plaça de Cucurulla, on acaba Portaferrissa, amb una botiga espectacular que ha tancat.

El final de l’estiu ha estat molt dur al carrer Portaferrissa, perquè, amb Terranova, van abaixar la persiana les populars galeries que eren conegudes per la figura d’un camell de cartó pedra a mida real que donava la benvinguda als clients a l’entrada. La falta d’acord amb els propietaris pel preu del lloguer va forçar la fi d’aquest negoci. El problema dels preus desorbitats dels lloguers és una de les causes que estan forçant la cadena de tancaments, com és el cas de la botiga de sabates que Scala Dei tenia al número 20 de Portaferrissa.

“Sort que en som propietaris”

El problema del preu dels lloguers és una constant a tot el centre comercial de Barcelona. Una de les propietàries del restaurant Can Culleretes, entre els carrers Ferran i la Boqueria, Montse Agut, reconeix que si el local ha pogut subsistir a la pandèmia és gràcies al fet que en són propietaris. Molt a prop d’aquest restaurant, al número 7 de Ferran, la farmàcia de l’Estrella ha hagut d’abandonar el local i obrir en un altre lloc per culpa de l’elevat preu que reclamaven els propietaris.

Al carrer Ferran hi ha opinions per a tots els gustos. A la casa Guidó no estan gens contents i, uns metres més amunt, l’encarregat del tradicional establiment de queviures, vins i licors De la Fuente assegura que no es pot queixar i que de mica en mica la cosa millora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.