Salut

L’EMA decidirà la setmana vinent si aconsella l’ús de la vacuna de Pfizer en nens

El cap d’Estratègia de Vacunació de l’EMA ha explicat que “les dosis de reforç jugaran una part important en l’estratègia de vacunació”

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) anunciarà la seva conclusió sobre l’extensió de l’ús de Pfizer a nens d’entre 5 i 11 anys “a la fi de la setmana vinent”, mentre insta a ampliar la vacunació als països amb baixa cobertura i a oferir la dosi de reforç a qui la necessiti.

Respecte a l’avaluació de la sol·licitud per a estendre la llicència de Pfizer a nens de 5 a 11 anys, aquesta està “ben encaminada”, i s’espera una conclusió “possiblement a la fi de la setmana vinent”. pel que fa a Moderna, també va presentar una sol·licitud en aquest sentit la setmana passada.

Pel que fa a l’evolució de la vacunació, Marco Cavaleri, el cap d’Estratègia de Vacunació, ha lamentat que encara hi ha una gran proporció de persones no vacunades” a la Unió Europea, inclosos majors de 50 anys, i ha alertat que “són els que més risc” corren, encara que ha recordat que ja hi ha “un nombre excessiu” de casos greus, hospitalitzacions i ingressos en l’UCI “especialment entre no vacunats”.

Segons Cavaleri “no hi ha cap vacuna 100% efectiva, i les vacunes (disponibles) tenen una eficàcia molt bona a protegir-nos contra la malaltia greu”, però si molta gent es contagia, “uns quants, inclosos vacunats, acabaran a l’hospital”. “A mesura que ens acostem a l’hivern, veiem la pujada de contagis i hospitalitzacions en gairebé tots els Estats membres. I la major part dels pacients en vigilància intensiva no estan vacunats. Subratllem la necessitat de vacunar-se i, per a aquells elegibles, rebre una dosi de reforç”, ha alertat Cavaleri, que ha afegit que és “vital” que s’ampliï la cobertura de vacunació, especialment en aquells països on el percentatge d’injeccions és “considerablement baix”.

Cavaleri ha explicat que “les dosis de reforç jugaran una part important en l’estratègia de vacunació” i ha recordat que el Comitè de medicaments humans (CHMP) va considerar que es podia administrar una tercera dosi de Pfizer o Moderna en majors de 18 anys almenys sis mesos després de la segona. “Aquesta recomanació ha permès la introducció de reforços d’una manera flexible i resistent en els Estats membres tenint en compte la seva situació epidemiològica. Comencen a sorgir dades de la vida real sobre l’impacte dels reforços que assenyalen que, com s’esperava, les dosis de reforç restauren la protecció contra contagis i malalties en temps en els quals domina la variant delta”, va explicar.

L’EMA està també estudiant la necessitat de les dosis de reforç per a AstraZeneca i Janssen, però “és encara prematur per a confirmar si les dades disponibles són suficients per a recolzar una recomanació” en aquest sentit.

L’agència espera concloure “a la fi de novembre” la seva anàlisi de l’estratègia de “mix & match”, la combinació de diferents vacunes, encara que, segons Cavaleri, “alguns estudis acadèmics que s’han publicat recolzen aquesta estratègia des d’un punt de vista immunològic i una perspectiva de protecció en la vida real”.

L’EMA també està tractant d’accelerar la seva anàlisi de possibles tractaments. La seva directora executiva, Emer Cooke, ha demanat al CHMP que “assessori” els països sobre el possible ús d’emergència a nivells nacionals de la píndola desenvolupada per Pfizer i que, segons la farmacèutica, redueix gairebé un 90% el risc de mort per Covid-19 per als infectats amb comorbilitats. Aquest procés d’anàlisi començarà demà divendres.

El CHMP ja està revisant les dades de l’antiviral molnupiravir per a “proporcionar recomanacions” i ajudar així a les autoritats nacionals a decidir sobre el seu possible ús primerenc, per exemple, en entorns d’emergència, abans de la seva autorització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.