“Sola no te’n surts, t’ha d’ajudar algú de fora”
Àngels Roura Massaneda reflecteix la seva experiència com a víctima de la violència de gènere en la novel·la ‘Maite vaig ser jo, podries ser tu’
La presenta avui a Santa Coloma i Vidreres, i demà a Girona
“El Javier m’estira i m’arrossega pels cabells. Llit i jo ens desplacem com un sol objecte cap al centre de l’habitació. Suporto el penetrant dolor al cap. Tinc la sensació que es quedarà amb tots els meus cabells a la mà. És un dolor agut, afilat, difícil de descriure.” Aquest és un colpidor fragment de Maite vaig ser jo, podries ser tu (Edicions Forment), el tercer llibre i la primera novel·la d’Àngels Roura Massaneda (Riudellots de la Selva, 1969). És una novel·la de no ficció en el sentit més estricte i dolorós, perquè en realitat Àngels és Maite i Javier és el nom fictici que ha posat a la seva exparella, que la va maltractar físicament i psicològicament. “Contra ell hi ha una sentència ferma, de sis anys i quatre mesos d’allunyament. Ja l’ha trencat dues vegades i, quan he demanat suport policial, no m’hi he trobat amb gaire comprensió”, explica ella. “Maite he estat jo, però el que ha viscut la Maite ho poden haver patit també moltes altres persones. Cap experiència és idèntica, però sí que hi ha moltes similituds entre elles”, diu Roura, que va escriure aquest llibre per dues raons: “En primer lloc, com una teràpia per a mi mateixa, i això ja ho he complert, perquè m’ha servit per ajudar-me a explicar el que sento i donar sortida a moltes emocions viscudes en un grau molt intens, entre altres el dolor i la ràbia; i en segon lloc, vull que compleixi una funció d’ajuda a tercers, perquè hi dono molts indicadors de com actuen aquests individus, de què els passa pel cap i com t’acaben empetitint molt i acabes sent una còpia del seu pensament. És un procés de gota xinesa, a través del qual aconsegueixen que pensis com ells. Per tant, com més saps de com pensen, millor.” Una de les conclusions a què ha arribat i que vol transmetre és que “hi ha maltractadors de molts tipus; ni tan sols és una cosa exclusiva del gènere masculí”.
Pròleg de Sílvia Congost
Justament per ajudar altres víctimes de la violència masclista, Àngels Roura Massaneda ha volgut que el llibre es presenti al públic al voltant del 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Ahir al vespre el va presentar a l’ajuntament de Riudellots; avui ho farà en el marc de diferents actes d’aquesta jornada reivindicativa a Santa Coloma de Farners (12 h) i Vidreres (20 h), i demà tindrà lloc la presentació central, a la Casa de Cultura de Girona (19 h), on es farà una taula rodona en què també participaran Ester Mas, coordinadora i psicòloga del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Selva, i el metge forense Jordi Costa. El pròleg del llibre ha estat escrit per Sílvia Congost, coneguda psicòloga experta en autoestima, dependència emocional i conflictes de parella, a la qual Roura no coneixia prèviament i que, de seguida que va llegir la novel·la, va acceptar fer-ne el pròleg, on escriu: “La història de la Maite és tan dura i real, que colpeja, contundent, les nostres entranyes.”
Àngels Roura, que va plorar molt mentre escrivia i recordava (“Va ser una autèntica catarsi”), voldria que qui llegís el llibre es convertís en “un àngel de la guarda, que quan vegi una persona que estigui patint el que jo descric s’hi apropi i l’ajudi, sense jutjar-la”. Ho diu per experiència, per tot el que ha viscut i patit: “Sola no te’n surts, t’ha d’ajudar algú de fora, que et digui que estàs vivint amb un psicòpata quan tu encara creus que estàs enamorada d’ell.”
Amb el suport de la seva editorial, Àngels Roura vol continuar fent presentacions per tot Catalunya i també té previst fer xerrades en instituts de secundària del Gironès i la Selva, sempre amb la vocació pedagògica que li aporten els seus gairebé trenta anys en el món de la docència. Ara treballa també com a coach d’equips, un vessant professional que va reflectir també en el seu segon llibre, La valentia de somiar, després d’haver debutat amb un llibre de prosa poètica, Descobrir el Shi.