Societat

QUIM SALVI

RECTOR EN FUNCIONS DE LA UNIVERSITAT DE GIRONA

“No hem de deixar ningú enrere”

“Els estudiants que tinguin dificultats econòmiques han de saber que tindran beques per estudiar”

“Hem de donar les millors eines als joves, perquè així és com des de la nostra responsabilitat ajudarem”

Visió de futur
Llicenciat en informàtica per la UPC i doctor en enginyeria industrial per la UdG, Salvi és catedràtic del Departament d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UdG, investigador del grup de recerca en Visió per Computador i Robòtica, i professor visitant de l’Ocean Systems Lab de la Universitat de Heriot-Watt (UK), a més d’investigador principal de diversos projectes de recerca competitius i de transferència de tecnologia nacionals i europeus en visió per computador.
Conferència col·loqui ‘Les noves generacions’. Dimecres dia 15 de desembre, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a [email protected]. Aforament limitat.

El rector en funcions de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, destaca les responsabilitats que el conjunt de la societat té amb els joves a l’hora de facilitar-los una educació de qualitat per afrontar els reptes. Salvi, però, remarca molt especialment que no es pot deixar ningú de banda per facilitar-los les oportunitats.

En un món ple de desigualtats, com podem fer arribar les oportunitats als joves?
La formació, tota, és clau. És veritat que hi ha comarques que estan patint molt la crisi i que els costa molt recuperar-se. Altres tenen, segurament, més dinamisme. El que es va veient és que, com diu, van creixent les desigualtats entre les persones més vulnerables. Penso que és aquí on les universitats, com la de Girona, hem de fer un esforç, que de fet ja estem fent, per treballar perquè aquesta formació universal i inclusiva arribi a tothom. Aquest és un punt clau, el de la formació, i en aquest sentit m’estic referint molt concretament als joves.
D’acord, tothom ha de poder accedir a una formació. Cada generació se sustenta, entre altres elements, en la formació. Però hi ha gent que passa dificultats.
Els estudiants que tinguin dificultats econòmiques han de saber que podran tenir beques per estudiar. Si parlem del que són, ho han de ser les noves generacions, no hem de deixar ningú enrere. Els joves són eines imprescindibles de transformació. Cal donar oportunitats als joves a l’hora de formar-se; una altra cosa és l’escenari que es trobaran, però jo parlo com a docent, com a investigador i com a rector en funcions de la UdG. Si partim de la universitat com un ascensor social, el que és clar és que hem de donar als joves aquesta capacitat de formar-se.
I la formació què representa per a vostè en aquest escenari?
La capacitat de tenir eines per poder transformar la societat. Si parlem de la societat, s’ha s’assumir la situació econòmica mundial, la pandèmia, la conjuntura econòmica que se’n deriva directament, que fa que les diferències es vagin eixamplant i que augmentin les desigualtats.
El paper de la universitat, doncs...?
Fonamental, i en el sentit contrari. És a dir, i repeteixo, hem de ser universals i inclusius, no deixar ningú enrere i acompanyar a tothom en aquest desenvolupament, formar les noves generacions.
Desenvolupament amb igualtat?
Ha de ser així, si volen captivar les noves generacions. El tercer sector, per exemple, és clau. Nosaltres tenim més de 130 convenis amb entitats del tercer sector. El que vull dir és que aquí també hi ha la universitat, acompanyant, amb programes d’ajuts. Tenim més de mil estudiants voluntaris. La universitat ha de ser un motor de dinamització sociocultural. I hem de donar les millors eines als nostres joves, perquè així és com, des de les nostres competències, podem ajudar, tot i la precarietat i els moments tan complicats que vivim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.