Medi ambient

El confinament va millorar la qualitat de l’aigua del mar

Un estudi de l’ICM-CSIC compara les mostres recollides a la badia de Blanes durant el confinament de la primavera del 2020 amb altres del mateix indret recopilades durant quinze anys

El con­fi­na­ment pro­vo­cat per la covid-19 va con­tri­buir a millo­rar la qua­li­tat de l’aigua del mar Medi­ter­rani, cosa que podria expli­car els albi­ra­ments d’algu­nes espècies que, en con­di­ci­ons nor­mals, són difícils d’obser­var. Aquesta és una de les con­clu­si­ons de l’estudi lide­rat per l’Ins­ti­tut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) publi­cat recent­ment a la revista Sci­ence of the Total Envi­ron­ment . Per tirar enda­vant aquest estudi, es van com­pa­rar mos­tres de la badia de Bla­nes reco­lli­des durant la pri­ma­vera del 2020 –en ple con­fi­na­ment– amb altres del mateix indret reco­pi­la­des al llarg dels 15 anys ante­ri­ors per l’Obser­va­tori Microbià de la Badia de Bla­nes, que enguany ha cele­brat el vintè ani­ver­sari.

L’aug­ment de la qua­li­tat de l’aigua s’observa prin­ci­pal­ment a través d’una menor con­cen­tració de clo­ro­fil·la, un pig­ment essen­cial del fitoplàncton que acos­tuma a cor­re­la­ci­o­nar-se amb la dis­po­ni­bi­li­tat de nutri­ents. Segons els inves­ti­ga­dors, pro­ba­ble­ment, aquesta dis­mi­nució és deguda a una com­bi­nació de fac­tors com ara la menor càrrega atmosfèrica de nitro­gen cau­sada per la reducció en la cir­cu­lació de vehi­cles, el menor flux d’aigües resi­du­als a causa de la dis­mi­nució del nom­bre de visi­tants, i la dava­llada de l’acti­vi­tat pes­quera, que es va atu­rar durant el període de con­fi­na­ment.

Menys pro­duc­tiu

Segons l’estudi, aquests fac­tors van donar lloc a un Medi­ter­rani més net i trans­pa­rent, però també menys pro­duc­tiu, ja que van pro­vo­car una dis­mi­nució d’alguns grups micro­bi­ans, en par­ti­cu­lar de fitoplàncton, perquè les apor­ta­ci­ons de nitro­gen, mal­grat ser con­ta­mi­nants, supo­sen una font de nutri­ents per al fitoplàncton, que aug­menta la seva abundància gràcies a aquests, fet que suposa, al seu torn, més ali­ment per als ani­mals que se’n nodrei­xen. Per això, la dis­mi­nució de la con­ta­mi­nació va donar lloc a un mar amb menys nutri­ents i menys pro­duc­tiu. Tal com explica l’equip inves­ti­ga­dor, si s’hagués per­llon­gat, aquesta situ­ació d’oli­gotròfia –baixa con­cen­tració de clo­ro­fil·la– podria haver aca­bat afec­tant la pesca.

Les auto­res i autors de l’estudi des­ta­quen que, ja durant el mes de juny del 2020, coin­ci­dint amb el des­con­fi­na­ment pro­gres­siu de la població, els efec­tes del tan­ca­ment en els paràmetres mesu­rats eren molt menors que durant el mes de maig, la qual cosa fa pen­sar que l’impacte del con­fi­na­ment va durar poc temps.

Aquest és un dels pocs estu­dis que han ava­luat l’impacte del con­fi­na­ment en els mars i oce­ans, i l’únic que ho ha fet a par­tir de l’anàlisi de mos­tres aga­fa­des in situ durant els mesos del tan­ca­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.