Societat

MARC XIFRA

Responsable del boví de llet d'Unió de Pagesos

“Si no hi ha un canvi, no ens en sortirem”

El que més els emprenya, als polítics, és fer política. Els costa molt assumir compromisos quan els dius que cal fer canvis
Qui procura pel benestar social dels pagesos? N’hi ha molts amb problemes importants de salut mental i emocional
Quina és la situ­ació del sec­tor en aquest moment?
Des que ens vam començar a moure, els preus han pujat lleu­ge­ra­ment, entre 2 i 3 cèntims, però es que­den molt per sota dels cos­tos de pro­ducció. I això mal­grat que estem en un con­text de falta de llet, perquè hi ha més demanda que oferta. La pro­ducció de llet a tot Europa ha anat bai­xant, però aquí de forma més accen­tu­ada a causa d’aquesta crisi estruc­tu­ral que ens afecta. A més, aquest any s’hi ha afe­git l’incre­ment del cost de les matèries pri­me­res. Ara mateix, el preu de la llet al pro­duc­tor es paga a 33 o 34 cèntims d’euro, que queda molt lluny dels 41 cèntims que neces­sita qual­se­vol pagès de Cata­lu­nya per cobrir cos­tos. També ens tro­bem amb una sèrie de nor­mes ambi­en­tals a les quals ens hem d’adap­tar i que hem de pagar. I, a part, el sec­tor acu­mula pèrdues des de fa anys. Per tant, si no hi ha un canvi radi­cal, no ens en sor­ti­rem.
Noten ja les con­seqüències d’aquesta crisi de preus?
Mol­tes explo­ta­ci­ons a tot Cata­lu­nya estan tan­cant. Aquest any en tan­ca­ran 20. Hem pas­sat de les 1.600 que hi havia el 2000 a les 420 de prin­cipi d’any, que aca­ba­rem amb menys de 400. I ens tro­bem que, tot i que sem­pre hem anat a bus­car un tant per cent de llet a fora, per pri­mera vegada estem començant a fer menys llet perquè no sur­ten els números. I això ens aboca a un pro­blema com a soci­e­tat perquè estem posant la sobi­ra­nia ali­mentària de Cata­lu­nya en perill. I nosal­tres només dema­nem que la llet es pagui al preu que costa.
Ens podem tro­bar que hàgim de fer venir encara més llet de fora?
És clar. I això té un cost econòmic i s’haurà de pagar al preu que val­gui. I també té un cost ambi­en­tal.
Quin és el deto­nant de la crisi del preu de la llet?
A par­tir de l’any 2000, les mar­ques blan­ques van començar a aga­far més força. Per aquest motiu es va esme­nar la llei de la cadena ali­mentària. Un estudi fet a prin­cipi d’any va diagnos­ti­car que el 55% de la llet líquida es ven en forma de marca blanca amb una for­qui­lla de preus que va de 0,57 a 0,72 cèntims. Amb aquests preus no es paga el que costa la pro­ducció d’un litre de llet. Fins a un cert moment, a la indústria li podia sem­blar bé perquè la marca blanca li pre­nia molt de pro­ducte i l’hi venia, però en el moment en què s’han apu­jat els cos­tos de pro­ducció i que els dis­tribuïdors no han vol­gut can­viar el preu de venda a super­mer­cat, que fa qua­tre o cinc anys que és estàtic, s’ha gene­rat aquesta crisi. I ara tenim el pro­blema con­jun­tu­ral d’uns cos­tos de pro­ducció que s’han dis­pa­rat. D’aquest 55% de llet líquida de marca blanca, Mer­ca­dona té una quota de mer­cat d’un 50%. Com que també ven pri­me­res mar­ques, Mer­ca­dona acaba tenint una quota de mer­cat del 33% de tota la llet líquida que es ven cada any a Espa­nya. I què fa Mer­ca­dona? Com­pra la llet a través dels seus inter­proveïdors i, encara que no sigui qui la paga pit­jor, tam­poc és qui la paga més bé. Al final és qui acaba mar­cant el preu de la llet.
Vostès denun­cien que aquests grans dis­tribuïdors actuen com un càrtel.
El lobby de Mer­ca­dona, a través de la seva patro­nal, que és Ase­das, pràcti­ca­ment s’ha com­por­tat com un càrtel. I ha por­tat el govern del PSOE i Podem a fer el que ells diuen. En la llei de la cadena ali­mentària, han acon­se­guit fer treure dels con­trac­tes la clàusula que obli­gava a posar quin era el cost de pro­ducció del rama­der. I això es car­rega el mateix espe­rit de la llei, que diu que el preu que es paga ha de cobrir els cos­tos.
Quant fa que no es toca el preu que es paga al rama­der?
Doncs més de vint anys. I el que cal és un canvi que no és tan dràstic. Perquè no és cap pro­blema si a camp el preu ha de pujar 10 cèntims i el con­su­mi­dor l’ha de pagar 20 cèntims més cara al super­mer­cat. Amb un con­sum de 64 litres de llet per càpita i any, pagar 20 cèntims més per la llet no són ni 15 euros. Ningú no serà ni més ric ni més pobre.
Lla­vors, quina és la solució?
Que els polítics facin política. El con­su­mi­dor és clar que hi té res­pon­sa­bi­li­tat, però és nor­mal que pagui la llet a 55 cèntims si la troba a aquest preu. Perquè el que ell vol és arri­bar a final de mes i no està fent res il·legal. Però si es trobés la llet a 85 cèntims no li pas­sa­ria res. No beuràs pas més o menys llet pel fet que sigui una mica més barata o una mica més cara. El que dema­nem és que la llei que han fet fun­ci­oni. I, tot i que no ha aca­bat de tras­puar tot el que la nor­ma­tiva euro­pea li per­me­tia, el mínim és que la facin com­plir. Hau­ria d’haver defi­nit la posició de domini i hau­ria d’obli­gar a fer trans­pa­rents els con­trac­tes per tal que reflec­tei­xin quan un dis­tribuïdor com­pra la llet per sota del preu de cost.
I per què no es fa com­plir, aquesta llei?
Doncs perquè les mul­tes són peti­tes. I, en aquest con­text, ens tro­bem que ens donen uns crèdits boni­fi­cats de 60.000 euros, que cal tor­nar, amb els quals l’admi­nis­tració admet que la cadena de valor no fun­ci­ona bé, perquè aquests si ens els donen no és pas per les pèrdues gene­ra­des per una catàstrofe, sinó perquè hi ha uns dis­tribuïdors que fan ser­vir unes pràcti­ques des­lle­ials i des­ho­nes­tes. I és lamen­ta­ble que s’hagi de donar un ajut a causa d’unes males pràcti­ques comer­ci­als. La nor­ma­tiva no fun­ci­ona. Ni tan sols fun­ci­ona la llei de l’oferta i la demanda, perquè estem en un con­text en què no hi ha llet. Avui a la resta d’Europa la llet va cara perquè allà la cadena de valor fun­ci­ona. Com que els cos­tos pugen, el preu de la llet també puja. I, com que no hi ha llet, també puja. Això sig­ni­fica que el nos­tre mer­cat no fun­ci­ona.
Les macro­gran­ges també per­ju­di­quen tot el sec­tor?
A Cata­lu­nya un 7% de les explo­ta­ci­ons (37) pro­du­ei­xen un 49% de la llet. Cal un límit de vaques per explo­tació per evi­tar aquesta pola­rit­zació i que l’Obser­va­tori de la Llet refe­renciï un preu mitjà real per al 93% de la resta de les explo­ta­ci­ons, que ha de ser de 0,41 cèntims. Cata­lu­nya no es pot per­me­tre per­dre cap explo­tació més, ni gran ni petita, però cal tro­bar la fórmula perquè les grans no crei­xin més i perquè les peti­tes puguin sub­sis­tir. Això ens per­me­tria diver­si­fi­car-nos en el ter­ri­tori, evi­tar els pobles buits, fixar la població i, en defi­ni­tiva, que ens poguéssim gua­nyar tots la vida. I és que amb els preus que es paguen ara no van bé ni les explo­ta­ci­ons grans ni les peti­tes. De grans també n’estan tan­cant. I si se’n tan­quen 15 ja són la mei­tat de les que hi ha i molta llet que no es pro­duirà. I la con­seqüència d’això és que aquest any serà el pri­mer en què pro­dui­rem menys llet que l’any ante­rior. Per això dic que estem posant en risc la sobi­ra­nia ali­mentària de casa nos­tra.
El model de coo­pe­ra­ti­ves és part de la solució?
En aquesta crisi de preus, qui més bé ha pagat la llet als pro­duc­tors han estat les coo­pe­ra­ti­ves Cadí i Llet Nos­tra. Sense la coo­pe­ra­tiva Cadí, per exem­ple, ningú esta­ria fent llet a l’Alt Urgell, perquè ningú els l’ani­ria a reco­llir per les com­pli­ca­ci­ons del trans­port. Pro­duir un litre de llet allà dalt és car, però tenen un pro­ducte de valor afe­git com la man­tega i el for­matge. Fa 100 anys que tre­ba­llen i real­ment han pagat la llet al preu que costa. Aques­tes coo­pe­ra­ti­ves han de com­pe­tir amb les grans superfícies, que es que­den uns per­cen­tat­ges molt alts del preu de 0,92 cèntims a què es ven el litre de llet en els seus line­als. Al final, les mar­ques blan­ques ten­si­o­nen el mer­cat i la indústria a la baixa i fan que no vagi bé ningú. Per això diem que actuen com un càrtel, perquè tots es mar­quen de prop per veure qui ven la llet més barata com a pro­ducte reclam. Totes les grans superfícies aca­ben forçades a com­pe­tir i fer el mateix.
El model sem­bla que és França. Què s’ha fet bé allà?
Allà la llet es com­pra al super­mer­cat a 85 cèntims perquè la llei de la cadena fun­ci­ona, i han arri­bat a un acord perquè es pagui a tots els esta­ments de la cadena el que costa.
Però no deu pas ser per bona volun­tat dels super­mer­cats, sinó perquè hi deu haver una pro­tecció per al rama­der.
Si això passa allà és perquè tenen polítics que fan política, que és el que dema­nem aquí.
Estem al cap del car­rer.
Jo he par­lat amb polítics, i el que més els empre­nya és fer política. Quan hi ha una cosa tan impor­tant com la llei de cadena ali­mentària, el que hau­rien d’haver fet és mullar-se molt més i anar a totes. Doncs no. Els costa molt fer això. I els costa molt assu­mir com­pro­mi­sos quan els dius que cal fer can­vis. Això és fer política. Sim­ple­ment els dema­nem que facin la seva feina i que exe­cu­tin allò que els per­met la nor­ma­tiva. Que es posin a tre­ba­llar d’una manera real. Que tots els con­trac­tes com­ple­xin la norma, que siguin trans­pa­rents i públics.
Com veu el futur a curt ter­mini?
Si no hi ha un canvi, ani­ran tan­cant encara més explo­ta­ci­ons. I ani­ran que­dant aque­lles que no poden tan­car perquè per cicle encara els que­den uns anys per tre­ba­llar o perquè no poden tan­car a causa dels seus com­pro­mi­sos finan­cers. Perquè tenen uns diners que s’han de tor­nar i estan en una situ­ació molt precària. Algu­nes acu­mu­len molts refi­nançaments. Una de les pro­ves és l’ajut que ha donat el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, que no són diners per fer cap millora, sinó per pagar el que està endar­re­rit. O per fer peti­tes inver­si­ons de futur, com la lla­vor de l’any que ve. Neces­si­tem calma, que fun­ci­oni la nor­ma­tiva, que es pagui el preu que toca d’una manera que fun­ci­oni al llarg del temps perquè els pro­duc­tors puguin fer pre­vi­si­ons i puguin tor­nar a tirar enda­vant. Si fun­cionés l’obser­va­tori de preus i es pagués el preu que toca, amb una mica de sort els pro­duc­tors començarien a fer net de tota la càrrega finan­cera que por­ten a sobre en 10 anys.
Com viuen la situ­ació els page­sos, en un àmbit més per­so­nal?
Als rama­ders, l’admi­nis­tració ens exi­geix mol­tes nor­ma­ti­ves ambi­en­tals i de benes­tar ani­mal. Però, qui pro­cura pel benes­tar social de les per­so­nes que tre­ba­llen a les explo­ta­ci­ons? Hi ha molts page­sos amb pro­ble­mes impor­tants de salut men­tal i emo­ci­o­nal. Molts han hagut de recórrer al sou de la dona o al pri­mer sou del fill que s’ha incor­po­rat a l’explo­tació...
Hi ha algun altre país de la Unió Euro­pea on hi hagi un con­flicte sem­blant amb el preu de la llet?
No, en gene­ral a Europa és un sec­tor molt més pro­te­git. Aquí tenim un pro­blema cro­ni­fi­cat des de fa temps. Aquest és l’únic país d’Europa on s’ha pre­sen­tat una denúncia con­tra les indústries per haver actuat com a càrtel. Hi ha una reso­lució del tri­bu­nal de la com­petència, a la qual la indústria ha recor­re­gut, que diu que van estar 13 anys pac­tant el preu. Ara el càrtel ha mutat a la gran dis­tri­bució. No els agrada que els diguis que són un càrtel, però es vigi­len els uns als altres per no ven­dre més car per fer ser­vir la llet com a pro­ducte reclam. Són els matei­xos que es van­ten de les grans res­pon­sa­bi­li­tats soci­als que assu­mei­xen a les seves empre­ses, però que actuen escla­vit­zant un altre sec­tor com el de la llet.

El producte reclam dels supermercats

L’ús de la llet com a producte reclam dels grans supermercats, a través de les marques blanques, ha abocat el sector ramader a una crisi de preus sense precedents que amenaça la supervivència de moltes explotacions catalanes. Marc Xifra, ramader i responsable del boví de llet del sindicat Unió de Pagesos, assegura que acabarem aquest 2021 amb menys de 400 explotacions a tot el país, 1.200 menys que les que hi havia l’any 2000. Xifra denuncia que el preu que els grans distribuïdors paguen al ramader es manté pràcticament estancat des de fa 20 anys i alerta que, en aquesta crisi, es posa en risc també la sobirania alimentària de Catalunya. També adverteix de la falta de compromís de la classe política per aturar unes “pràctiques comercials deshonestes.” Assegura que aquests empresaris actuen com un càrtel perquè fa anys que pacten els preus entre ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia