Salut

Els contagis propis del Nadal ja col·lapsen els consultoris

Dilluns es va establir un nou rècord de visites per covid, 73.628, però el creixement ja és més lent que el de la setmana anterior

7.000 nous positius autodiagnosticats a les farmàcies el primer dia

L’efecte de les reunions familiars al voltant del dia de Nadal ja es fa sentir en els centres d’atenció primària. L’increment de visites relacionades amb la covid és constant i dilluns es va establir un nou rècord, amb 73.628 pacients amb sospita d’estar contagiats. Són casos que, per dates, poden estar relacionats amb les trobades nadalenques i que superen, de bon tros, l’anterior rècord: 68.148 visites registrades el 26 d’octubre del 2020. Els sanitaris fan mans i mànigues per atendre els efectes de la pandèmia, ara ja amb les farmàcies com a punts de notificació de nous positius. En el primer dia de funcionament, 6.970 persones van reportar el seu positiu en aquests establiments a partir d’un autotest d’antígens. En qualsevol cas, la situació als CAP és de màxim estrès, perquè l’allau de casos coincideix amb època de vacances i força baixes (unes 2.500) entre el personal. Amb tot, la bona notícia és que el creixement experimentat en aquesta setmana és menor que el de la setmana anterior, de manera que es podria apuntar un alentiment dels casos. Així ho creuen els analistes del Biocom de la UPC i també ho reforçaria la caiguda d’altres indicadors, com la velocitat de transmissió, que ara és d’1,51. Amb tot, les autoritats sanitàries són prudents, perquè encara cal veure quin efecte tindran les celebracions de cap d’any.

Al marge dels detectats a la farmàcia, Salut va notificar ahir 29.919 contagis confirmats per PCR o TAR, amb una positivitat del 29% la darrera setmana. Els afectats des de l’inici de la pandèmia ja voregen els 1,3 milions. El nombre de pacients hospitalitzats també puja: hi ha 43 ingressats més (1.796 en total) i 23 més a l’UCI, amb un total de 475 llits ocupats per covid.

Incidència per edats

Malgrat que la sisena onada va agafar embranzida per la circulació del coronavirus entre els menors que no es podien vacunar, aquesta franja d’edat és l’única en què la incidència ha començat a baixar en les darreres jornades. Per contra, ara els més afectats són els joves d’entre 15 i 29 anys i els d’entre 30 i 49 anys. Les dues franges d’edat tenen una IA7 que voreja els 2.000 casos, mentre que els majors de 70 anys continuen sent el grup amb incidències més baixes, just per sobre dels 500 casos.

Òmicron és més lleu?

Les mutacions pròpies de la variant òmicron fan que pugui superar més fàcilment la primera barrera del sistema immunitari, però també que, en persones vacunades o que ja han passat la infecció, quedi frenada en la segona, un fet que explicaria per què genera més contagis però, en termes generals, símptomes més lleus.

Així es desprèn de diversos articles científics que, tot i no haver estat supervisats per revistes científiques, ja s’han divulgat i mostren resultats coincidents, un fet que indueix a confiar en les seves conclusions. Els treballs expliquen que les mutacions d’òmicron a la proteïna S, la que permet al coronavirus envair altres cèl·lules, la fan més contagiosa i també li permeten superar la primera barrera de l’organisme, els anticossos i els limfòcits B, que s’encarreguen d’evitar que el coronavirus envaeixi les cèl·lules. En canvi, la segona línia de defensa, els limfòcits T, que ja no intenten impedir la infecció, sinó que detecten les cèl·lules infectades i les eliminen, continuen sent efectius al mateix nivell que contra les variants beta o delta. Segons els autors, això explica per què el sistema immunitari de persones vacunades o que han passat la covid continua protegint molt per evitar que la malaltia sigui greu. A més, altres estudis també han vist que l’òmicron no arriba als pulmons ni s’hi reprodueix amb tanta facilitat com ho fa als bronquis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.