Salut

Les cadenes d’alimentació i gran consum reclamen escurçar quarantenes i que l’alta laboral per covid sigui automàtica

Segons Aecoc, 1 de cada 7 treballadors no s’incorpora a la feina perquè no han pogut completar el tràmit

Les cade­nes d’ali­men­tació i gran con­sum recla­men que el procés per obte­nir l’alta labo­ral de covid s’agi­litzi i es pugui acon­se­guir de manera automàtica si no es té símpto­mes, segons Aecoc, que inte­gra les empre­ses del sec­tor. L’orga­nit­zació denun­cia les difi­cul­tats que els emple­ats tenen per obte­nir l’alta mèdica, a causa de la con­gestió de l’atenció primària.

En aquest sen­tit, Aecoc cal­cula que 1 de cada 7 dels tre­ba­lla­dors que està de baixa en aquest moment es podria rein­cor­po­rar imme­di­a­ta­ment, però no ho fan perquè no acon­se­guei­xen l’auto­rit­zació mèdica. “Només el comerç ali­men­tari supera en aquest moment les 20.000 bai­xes labo­rals, una xifra que aug­menta diària­ment i que com­plica enor­me­ment la gestió de les empre­ses”, asse­gu­ren.

Davant d’aquesta situ­ació, les empre­ses del sec­tor de l’ali­men­tació i el gran con­sum sol·lici­ten que es faci­liti l’alta labo­ral automàtica asso­ci­ada a totes les bai­xes per covid una vegada superats els set dies en absència de simp­to­ma­to­lo­gia. Les empre­ses posen a dis­po­sició del sis­tema públic de salut les mútues d’acci­dents de tre­ball per col·labo­rar en aquesta tasca, “evi­tar con­sul­tes inne­cessàries en atenció primària i des­con­ges­ti­o­nar-la”.

Així mateix, també recla­men que es redu­ei­xin els períodes de qua­ran­tena als “mínims indis­pen­sa­bles” per garan­tir la gestió cor­recta de la pandèmia. En aquest sen­tit, Aecoc sol·licita que s’estudiï la pos­si­bi­li­tat d’escurçar els ter­mi­nis o limi­tar els col·lec­tius en què s’apli­quen aques­tes qua­ran­te­nes perquè l’actual reducció de deu a set dies està resul­tant insu­fi­ci­ent per garan­tir la cober­tura ade­quada de les vacants.

Per això, ha dema­nat mesu­res als minis­te­ris de Sani­tat, Tre­ball, Comerç, indústria i Turisme, Agri­cul­tura i Segu­re­tat Social. Segons l’asso­ci­ació, l’incre­ment de les bai­xes de tre­ba­lla­dors regis­tra­des a les empre­ses del sec­tor, que “suposa un gran pro­blema admi­nis­tra­tiu”.

D’altra banda, la decisió presa per algu­nes comu­ni­tats autònomes con­sis­tent a donar bai­xes telefòniques basant-se en un auto­test d’antígens està supo­sant, per l’orga­nit­zació, “una difi­cul­tat afe­gida de gestió de les altes, que sí que s’han d’obte­nir de manera pre­sen­cial als cen­tres de salut”.

L’orga­nit­zació recorda que per garan­tir el ser­vei essen­cial a la ciu­ta­da­nia, la majo­ria dels tre­ba­lla­dors han d’exer­cir la seva acti­vi­tat “pre­sen­ci­al­ment”, i no poden tele­tre­ba­llar ni ser subs­tituïts per altres mit­jans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.