Salut

Toc de queda en retirada

El govern veu a prop el pic de la sisena onada i preveu que, si no es torça la desacceleració que auguren les dades, el confinament nocturn es podrà aixecar el 21 de gener

Evita posar calendari per relaxar la resta de restriccions

No s’ha arribat encara al pic de la sisena onada de la pandèmia, però les projeccions de què es disposa fan que les autoritats sanitàries ja intueixin una tènue claror al final del túnel. I la primera de les actuals mesures restrictives que ja s’ha proposat derogar és el confinament nocturn, segons va avançar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que fins i tot es va aventurar a posar-hi una possible data: el 21 de gener –ja no tindria vigència, doncs, la matinada de dijous a divendres de la setmana vinent–, quan caduca l’última pròrroga per a dues setmanes que va avalar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per a les mesures vigents. Això sí, serà així “sempre que les dades continuïn aquesta desacceleració”, resumia Plaja, que justificava que sigui la primera mesura a derogar-se al·legant que “és una de les que vulneren drets fonamentals i és més invasiva”. El toc de queda nocturn impera des del 23 de desembre als municipis de més de 10.000 habitants on hi ha una incidència acumulada en set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants.

Tot i que les xifres de contagis avui encara són “desorbitades, astronòmiques” –aquests dies s’han assolit rècords: ahir, de 43.800 nous positius, i dilluns, de més de 97.000 consultes relacionades amb la covid ateses als centres d’atenció primària–, el govern raona que els “indicis” assenyalen una futura millora, perquè el risc de rebrot deixa d’enfilar-se i la velocitat de transmissió (Rt) també va a la baixa. “Ja hi ha una desacceleració respecte a les dades de la darrera setmana, i tot indica que en els propers dies arribarem al pic o, com a mínim, a un altiplà”, constatava la portaveu, que creu que les restriccions en general s’han acomplert, i han aconseguit els objectius marcats de reduir la mobilitat i la interacció social.

Sí, s’ha aturat el creixement vertical de la corba, doncs, però ella mateixa advertia, això també, que “encara és aviat” per respirar alleujats i abaixar la guàrdia. És per això que, malgrat que l’executiu manté el compromís de flexibilitzar la resta de mesures “tan bon punt sigui possible, sense precipitació però sense demora”, evitava posar-hi cap calendari o expectativa immediata. “No en podem parlar encara, perquè no som en aquest escenari; el missatge d’avui encara no és d’obertura i relaxament de mesures”, insistia. Això sí, sí que deia que la segona restricció que s’eliminarà és la limitació de les trobades a un màxim de deu persones, sigui en espais públics o privats. “A partir d’aquí, per a la resta s’haurà de veure com evolucionen els indicadors”, subratllava Plaja. Va evitar donar expectatives, doncs, sobre una propera reobertura dels locals d’oci nocturn, si bé alhora va dir que l’ús del certificat covid per accedir a interiors es manté en els sectors en què és obligatori avui, com la restauració i els gimnasos, però no està sobre la taula ampliar-lo a d’altres en què no ho és, com el de la cultura.

On sí que continuarà actuant el govern és sobretot en l’educació, arran de l’allau de professors de baixa per covid. Tal com va avançar el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, el departament cobrirà totes les baixes de cinc o més dies, que només entre divendres i dilluns passat van superar els 2.000 casos. Plaja ja avançava ahir que hi continuarà havent “nomenaments telemàtics diaris” com a mínim durant tota aquesta setmana, i tota la vinent.

Informe d’escenaris

En paral·lel, la comissió delegada del govern en matèria de covid ja ha encarregat al Comitè Científic Assessor un informe sobre com cal abordar la malaltia a mitjà i a llarg termini. “El repte de futur exigirà una resposta global i coordinada, però considerem imprescindible tenir una avaluació pròpia dels diversos escenaris”, defensava la portaveu, que constatava que l’òmicron –una variant que provoca casos més lleus, però que és molt més contagiosa– “ha fet entrar la pandèmia en una nova fase, i el govern vol tenir analitzats tots els escenaris”, fins i tot quan s’hagi transformat en “una malaltia endèmica”. Per això, veu bé que el govern de l’Estat vagi en la mateixa línia. A més, “l’aplaudirà” si, com diu, regula el preu dels tests d’antígens.

LA FRASE

Si les previsions es compleixen, no preveiem allargar el confinament nocturn una vegada en finalitzi la vigència
Patrícia Plaja
portaveu del govern

LA XIFRA

132
municipis
mantenen avui el toc de queda nocturn. Nou dels quals, perquè estan envoltats per municipis afectats.

Juntes de propietaris telemàtiques

L’únic acord que es va fer oficial ahir del consell executiu és l’aprovació d’un decret llei per facilitar els acords de les juntes de propietaris, a fi que s’adaptin a les circumstàncies de la pandèmia. Així, es modifica provisionalment la normativa, basada en el Codi Civil català, per prorrogar fins al 30 de juny l’obligació de convocar i celebrar reunions de propietaris en edificis i comunitats, sotmeses al règim de la propietat horitzontal. Entretant, també es prorroguen automàticament els pressupostos i els càrrecs de la junta. A més, es preveu que les reunions puguin ser telemàtiques, tot i que no estigui previst en els estatuts. Això sí, en aquest cas, el president haurà de garantir que es pugui votar per correu postal o electrònic, i quedi constància de la recepció del vot. Al desembre, el govern ja va aprovar una mesura similar per a entitats i fundacions, això sí, amb la pròrroga concedida fins al 31 de desembre que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia