Escapades

Entre bordes i pletes

Un itinerari ecoturístic a la parròquia andorrana de Sant Julià de Lòria per conèixer la flora i la fauna alpines

A l'estiu Andorra ofe­reix als visi­tants la pos­si­bi­li­tat de recórrer el país a través de rutes natu­rals que per­me­ten des­co­brir la flora i la fauna típiques de les zones alpi­nes. Una bona opció és apos­tar per alguna de les divuit rutes eco­turísti­ques guia­des que hi ha repar­ti­des per les set parròquies del Prin­ci­pat. En aquest cas els pro­po­sem el Camí del pas­tor, una de les qua­tre rutes que es poden fer a la parròquia de Sant Julià de Lòria. El Camí del lle­nya­taire, el Camí del mes­tre d'obres i el Camí del blat són els altres tres iti­ne­ra­ris que ofe­reix aquesta parròquia, la més meri­di­o­nal del Prin­ci­pat. Tots qua­tre tenen en comú el fet de per­me­tre des­co­brir no sola­ment flora i fauna, sinó també alguns aspec­tes dels ofi­cis que es prac­ti­ca­ven a la zona anti­ga­ment. En el cas del Camí del pas­tor, durant el recor­re­gut tro­ba­rem bor­des i ple­tes que il·lus­tren les con­di­ci­ons de vida dels pas­tors i page­sos a la mun­ta­nya. Les bor­des eren les cons­truc­ci­ons que els page­sos uti­lit­za­ven per emma­gat­ze­mar el blat abans de bai­xar-lo cap al poble. Aquesta forma arqui­tectònica, molt estesa en tota la geo­gra­fia rural andor­rana, s'uti­lit­zava també per emma­gat­ze­mar les eines de llau­rar, per reco­llir els ani­mals i, en deter­mi­nats casos, com a asse­ca­dor a la planta supe­rior. Mol­tes bor­des del país han estat res­tau­ra­des i recon­ver­ti­des en cases i, en molts casos, també habi­li­ta­des com a res­tau­rants.

Un bon exem­ple d'aquest tipus de cons­trucció és el cor­tal de cal Fer­rer, el pri­mer que tro­ba­rem durant el nos­tre iti­ne­rari. Aixe­cada pels volts del 1840, aquesta borda consta de dues cons­truc­ci­ons. Una, la més gran, ser­via de magat­zem per guar­dar-hi la collita i el bes­tiar, i l'altra era el lloc on vivien els page­sos durant la sega. L'habi­ta­cle cons­tava d'una única estança amb llar de foc i es dor­mia en un jaç a terra. Entre les dues cons­truc­ci­ons hi ha el malla­dor, l'indret uti­lit­zat per mallar o rom­pre la palla amb l'ajuda d'una vaca o una mula. Con­ti­nu­ant pel camí dels cor­tals de Manyat, que trans­corre en una zona situ­ada a 1.950 metres d'alti­tud apro­xi­ma­da­ment, tro­ba­rem encara dos cor­tals més, molt més sen­zills: el Cre­mat –recons­truït al cos­tat d'un d'ante­rior que es va cre­mar– i el de Llu­me­ne­res. A par­tir d'aquest punt només es tro­ben algu­nes ple­tes, nom que reben les cons­truc­ci­ons on els pas­tors reco­llien el bes­tiar.

A més de conèixer les con­di­ci­ons de vida dels page­sos i els pas­tors, durant la ruta podrem apren­dre també molt sobre la flora i la fauna de la zona gràcies a les expli­ca­ci­ons del guia. La roda­lia de Certés està enga­la­nada de con­reus her­ba­cis, prats i mato­llars típics de cos­ters cal­ca­ris. Més amunt tro­bem la vege­tació típica de l'estatge alpí. Per exem­ple, l'abar­set, la cama­mi­lla de mun­ta­nya o el fonoll. Veu­rem també el pi roig, rosers sal­vat­ges i la flor de la car­lina, uti­lit­zada com a baròmetre a les cases: quan el temps és més humit, els fila­ments de la flor es tan­quen, i quan és més sec, s'obren.

Pel que fa a la fauna, a la zona abun­den els petits ocells com ara el cara­go­let, la malle­renga blava, el bit­xac, el gra­ta­pa­lles, el talla­rol de gar­riga i el talla­rol emmas­ca­rat. Un cop arri­bats als cor­tals de Manyat ens acom­pa­nyarà el reietó, la cotxa fumada o la merla roquera.

També és pos­si­ble obser­var en aquesta zona mamífers com ara l'esqui­rol i la gui­neu, o, si més no, tro­bar-ne ras­tres. En aquest ter­ri­tori hi habi­ten també l'isard, la mar­mota i l'escurçó.

FITXA DE LA RUTA

Durada. 4 hores
Distància. 5 km
Nivell. Difícil
Preu. 20 euros
Dia i hora. Diumenge, a les 9 h
Punt de sortida. Certés
Punt d'arribada. Certés
Observacions. Consulteu preu per a grups

DADES D'INTERÈS

Itineraris de Sant Julià de Lòria. Oficina de Turisme. Tel. (376) 744 045
Itineraris d'Encamp. Oficina de Turisme. Tel. (376) 731 000
La Vall d'Enclar. Oficina de Turisme de la Rotonda. Andorra la Vella. Tel. (376) 873 103
Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. Oficina de Turisme de les Valls del Nord de la Massana. Tel. (376) 835 693
Parc Natural de Sorteny. Oficina de Turisme de Canillo. Tel. (376) 820 963
Vall del Madriu- Perafita-Claror. Oficina de Turisme d'Escaldes-Engordany. Tel. (376) 820 963
Vall d'Incles. Of. de Turisme de Canillo. Tel. (376) 753 600

Descobrir la muntanya, parròquia a parròquia

Camí del blat és una de les divuit rutes ecoturístiques que Turisme d'Andorra organitza entre els mesos de juny i octubre en les diferents parròquies del país, classificades en tres graus de dificultat. Aquests itineraris guiats per professionals permeten conèixer el patrimoni cultural del Principat i al mateix temps descobrir la flora i la fauna típiques de les zones alpines. La ruta El darrer nouvingut a Canillo, la marmota, a la vall de Ransol, la concentració d'isards a la Vall d'Enclar, a Andorra la Vella, o el Parc Natural de la Vall del Sorteny, a Ordino, són algunes de les sortides guiades que es poden realitzar al país dels Pirineus amb l'arribada de l'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.