Medi ambient

ANNA BARCELÓ

ARQUITECTA

“El paper dels ajuntaments és fonamental”

“Conjuminar turisme i sostenibilitat és un repte”

“El turisme a la costa de les comarques gironines ha sigut el motor urbanitzador”

Arquitecta a l’administració local
Arquitecta, actualment és la cap de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Roses. Amb experiència en l’administració local, va ser fins fa poc més d’un any una de les representants del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya en la comissió d’Urbanisme de Girona. Això li va permetre seguir amb detall els inicis i l’aprovació inicial del pla director de revisió dels sòls no sostenibles al litoral gironí.
Conferència col·loqui ‘Quina costa volem? Turisme, medi ambient i sostenibilitat’. Dimecres dia 16 de febrer, a les 10 h, al CaixaForum Girona. Reserva el teu lloc a enclaudefutur@elpuntavui.cat. Aforament limitat.
Turisme, medi ambi­ent i sos­te­ni­bi­li­tat són incom­pa­ti­bles?
No necessària­ment, el que passa és que el turisme, a la costa de les comar­ques giro­ni­nes, ha sigut el motor urba­nit­za­dor i en mol­tes oca­si­ons no hem res­pec­tat la matriu física del ter­ri­tori i hem urba­nit­zat en penya-segats, aigua­molls, pine­des, i és clar, això sí que té un impacte nega­tiu. No hau­ria de ser així, jo crec que si tro­bes quina és la capa­ci­tat màxima de cada cosa..., però el que passa és que el crei­xe­ment va ser tan ràpid que no es va pen­sar. Però crec que no han de ser incom­pa­ti­bles.
Va ser una pràctica d’anys enrere?
En aquell moment, amb l’allau de visi­tants que hi havia, si els volies aco­llir pro­ba­ble­ment no hi havia altra manera de fer. I això no ho defenso de cap manera. Això ha dei­xat moltíssims ter­renys ja qua­li­fi­cats de fa qua­ranta o cin­quanta anys, i encara s’està cons­truint amb la pla­ni­fi­cació d’aquell temps.
Per tant, la legis­lació és clau.
Sí, però també ho són els plans gene­rals d’urba­nisme muni­ci­pal, que són els que bai­xen més quant a pla­ni­fi­cació i, en aquest sen­tit, jo crec que hem d’agrair al pla direc­tor del sis­tema cos­ta­ner que ha des­clas­si­fi­cat ter­renys que havien per­dut ja la seva vigència teòrica­ment perquè no s’havien desen­vo­lu­pat, però no a la pràctica. Els ter­renys s’han de posar al dia i és una cosa també difícil per als muni­ci­pis.
Quin ha de ser el paper dels ajun­ta­ments de costa?
És fona­men­tal perquè, al final, els pro­ble­mes del dia a dia els reso­len els ajun­ta­ments. De la cadena de l’admi­nis­tració és l’últim que plasma sobre el ter­reny física­ment els pro­jec­tes, els plans, i els muni­ci­pis turístics neces­si­ten que se’ls valori això. Molts muni­ci­pis poden mul­ti­pli­car per deu la seva població, pot­ser tenen una infra­es­truc­tura per a deu mil habi­tants i a l’estiu pot­ser en són cent mil, exa­ge­rant. Així, crec que els muni­ci­pis i ajun­ta­ments turístics neces­si­ten més recur­sos econòmics i de per­so­nal.
Hi ha algun model a seguir que con­ju­gui turisme i sos­te­ni­bi­li­tat?
No soc gaire experta en això, però fa anys es tre­ba­llava molt en algu­nes illes de les Canàries, a les Bale­ars han fet plans insu­lars pen­sant en el turisme... Con­ju­mi­nar això és un repte. Pen­sar en el ter­ri­tori però també en el turisme i un model deter­mi­nat per recon­duir el que tenim. Fa trenta anys ja parlàvem en dife­rents fòrums de la neces­si­tat que la Costa Brava tingués un ens per a un model o línia tra­vada. És un pai­satge molt fràgil, la costa, al límit entre el mar i la terra, i hem de reconèixer que hi hem fet bas­tant de mal; per tant, hem de cui­dar el que ens queda i millo­rar el que tenim. Trobo interes­sant també que quan par­lem del turisme de mas­ses que ha urba­nit­zat la costa pen­sem que són punts de màxima aco­llida de gent només durant un mes i mig o dos mesos a l’any i, per tant, hem d’inten­tar deses­ta­ci­o­na­lit­zar el turisme, apla­nar la corba, cap a altres mesos de l’any, com ara a la pri­ma­vera o la tar­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.