Medi ambient

Baixa el nombre de visitants a Sant Aniol d’Aguja

El Consorci de l’Alta Garrotxa considera, tot i això, que a la zona de Sadernes sí que es manté alta la freqüentació

Després de registrar-se’n un increment sostingut durant 12 anys, el 2021 el nombre de visitants a Sant Aniol d’Aguja (la zona més concorreguda de l’espai natural de l’Alta Garrotxa) va baixar en relació amb el 2020. Segons les dades facilitades pel consorci que gestiona aquest territori protegit, hi van arribar 28.306 persones, un 15 % menys que l’any anterior (33.326, una xifra rècord).

Factors influents

Com passa sempre, el juliol i l’agost van ser els mesos amb més gent, fins al punt que van ser gairebé la meitat del total de tot l’any. Les xifres –fan notar al consorci– estan condicionades per les restriccions de mobilitat per la pandèmia. D’altra banda, per evitar les aglomeracions de l’estiu del 2020, a partir de l’agost es va implantar la reserva prèvia i el pagament per aparcat els vehicles a Sadernes.

Un seguiment millor

El recompte de visitants, però, es fa només a Sant Aniol. La impressió que té el consorci és que l’any passat hi va haver molta gent que va passar per Sadernes i, en canvi, no va arribar a la popular ermita, una circumstància que matisa les xifres.

Per això el consorci ha anunciat que s’estudia la possibilitat d’instal·lar “un dispositiu per poder fer un seguiment acurat del nombre de visitants que accedeixen a l’espai natural des de Sadernes”. “La implementació d’aquesta acció –hi afegeixen– permetria millorar el coneixement dels fluxos de visitants i, d’aquesta manera, avançar cap a uns nivells de visitants concordes amb la capacitat de càrrega de l’espai, sempre dins els objectius de la conservació dels seus valors naturals i de la qualitat de la visita”.

LA XIFRA

15
per cent
ha davallat el nombre de gent que l’any passat va arribar a Sant Aniol en comparació amb el 2020.

Més banyar-se i menys caminar

En els últims anys hi ha hagut un canvi significatiu en el perfil dels visitants del corredor Sadernes-Sant Aniol, expliquen al consorci, i s’ha passat d’excursionistes de la comarca o rodalies a visitants de zones urbanes, “sense gaires coneixements del territori ni bones pràctiques al medi natural”, atrets principalment per les gorgues. Les incidències que s’hi detecten, al marge de vehicles mal estacionats, són sobretot la presència de deixalles (entre les quals fecals i paper higiènic), acampada i encesa de foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.