Medi ambient

Projecte de 42 milions per ampliar la planta de Campdorà

L’Agència de Residus de Catalunya farà instal·lacions de compostatge d’orgànica i tractament de residus a tocar de la incineradora

L’aprovació del projecte i la petició d’ajut al govern aniran al ple

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) projecta una ampliació de les instal·lacions de la planta incineradora de Campdorà (Girona) amb un “parc modern i respectuós, d’acord amb els ajuntaments”, afirma el seu director, Isaac Peraire. La inversió prevista és de 42 milions d’euros i inclou una planta de tractament de residus orgànics –no n’hi ha cap al Gironès– i un centre de tractament de residus (CTR).

Isaac Peraire és el director de l’ARC des del juny del 2021, en substitució de Josep Maria Tost. Va visitar la planta de Campdorà al setembre, acompanyat dels alcaldes de Girona, Salt i Sarrià, entre altres. A Campdorà, l’Agència fa una remodelació a fons de la planta incineradora amb una inversió de 38,5 milions.

L’exalcalde de Prats de Lluçanès (Osona) per ERC ha explicat que les futures instal·lacions de Campdorà són “una necessitat immediata” atès que, entre altres raons, Girona ha de dur els residus orgànics a l’abocador de Solius, amenaçat de tancament per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per Peraire, és “una bona notícia” per a la comarca disposar en el futur de la planta de compostatge i el CTR.

Les dues instal·lacions se situaran en un espai que actualment no té cap ús i que està situat entre els digestors que tracten les aigües fecals, la planta en obres i uns dipòsits sense ús, segons va detallar ahir el director de la planta, Joan Baró.

L’equip de govern, de Junts i ERC, haurà d’aprovar al ple la petició de la subvenció de la Generalitat, que assumirà el cost, i aprovar el projecte bàsic. Com que anirà en un espai ja qualificat com a serveis –hi ha també una depuradora– i no caldran requalificacions ni expropiacions, el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts), considera que l’ampliació podria estar a punt el 2025. Això vol dir que entre el final de la remodelació de la incineradora i l’estrena de l’ampliació podrien passar dos anys. Les obres de la planta, que gestiona Trargisa, haurien d’acabar a finals del 2023.

A banda de l’orgànica, actualment Girona du els residus a altres municipis: els envasos lleugers i el vidre a Celrà i els residus de paper i cartró, a Riudellots de la Selva (Selva). Les fraccions de resta i el tèxtil sanitari van al dipòsit controlat de residus de Puigpalter (Banyoles) a causa de les obres de la incineradora. L’empresa Tècniques i Recuperacions del Gironès SL (Tirgi) vetlla per les instal·lacions de Celrà i Riudellots.

L’encariment de la taxa

El tancament de Campdorà per obres des del 2018 ha encarit la taxa d’escombraries un 7%, i el mateix podria passar si els residus orgànics han de ser traslladats fora del Gironès quan es tanqui Solius. La fracció de rebuig es recull a Campdorà i va a Vacarisses (Vallès Occidental).

El regidor de Neteja i Residus, Eduard Berloso (Junts), havia explicat que les alternatives a Solius podrien ser Pedret i Marzà (Alt Empordà), Puigpalter (Banyoles) i Olot. L’opció de l’Alt Empordà és molt costosa econòmicament, i Berloso la considerava inassumible. El director de l’ARC reconeix que hi ha més d’una opció i que els residus es podrien “repartir” entre més d’una instal·lació.

LA XIFRA

75
tones
diaris de fracció resta recull la planta de Campdorà de Girona i Salt. A causa de les obres, es duen fora.

LA FRASE

Treballem amb l’Ajuntament i la línia és fer un parc modern i respectuós. Ens sembla el millor
Isaac Peraire
director de l’agència de residus de catalunya
El pont de la via del tren

Reunió amb els veïns i reformes en el nucli

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés, explica que el projecte bàsic està dissenyat i que la sintonia amb l’ARC és “bona”. L’Ajuntament ha demanat “compensacions” a canvi d’acollir aquestes dues instal·lacions, “orientades a la millora de la mobilitat i l’accés a la planta”. Per exemple, indica, “hi ha un pont [sobre la via del tren] que té problemes i coses que ens han demanat els veïns per millorar l’entorn”. Per prudència, l’equip de govern va informar del projecte els veïns l’any passat, recorda Terés. Campdorà és un dels nuclis on es fa la recollida porta a porta, que s’ampliarà en una quinzena de barris de Girona el 2023.

Una planta “mixta”

Tractament del rebuig abans d’incinerar i generació de biogàs

El regidor Terés explica que les fraccions incloses en el rebuig, com ara envasos, metalls, vidre i cartró, seran tractades “abans de la incineració” en el CTR. “Això vol dir que els camions de Girona, Salt i Sarrià, quan arribin amb el rebuig i abans d’anar al fossat per a la incineració, el passaran per una cadena –per dir-ho així– on, amb procediments mecànics i manuals, s’aprofitaran les fraccions. Així augmentaríem la selectiva i reduiríem el rebuig”, explica. La incineradora ja genera energia elèctrica amb la incineradora, que crema el rebuig, però quan la planta sigui “mixta” l’orgànica es convertirà en biogàs, que “es pot transformar en energia elèctrica i liquar [convertir en líquid] i traslladar a la xarxa”. El biogàs podria ser utilitzat per a autobusos de la flota municipal i, a través de turbines, “generar més energia elèctrica”.

L’alcalde de Sarrià, Narcís Fajula (ERC), valora que tots els residus vagin a Campdorà i el reciclatge millori. A Sarrià i a Sant Julià de Ramis el porta a porta comença l’1 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.