Urbanisme

Begur i la Generalitat volen evitar el xoc pel pla del litoral

L’alcaldessa i la Generalitat acorden frenar el contenciós administratiu emprès pel consistori per parlar del futur de tres sectors que van quedar desclassificats

El municipi reclama que el govern n’assumeixi els costos

L’Ajuntament de Begur va ser, fa un any, l’únic a anunciar un contenciós administratiu contra l’aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU) de Sòls No-Sostenibles al litoral gironí, per part de la Generalitat. Però l’alcaldessa del poble, Maite Selva, explica que les dues parts estan mirant de reconduir el litigi cap a la negociació: “Hem aturat el recurs per seure i parlar de possibles solucions per arribar a una entesa”, admet, que bàsicament passaria perquè l’administració catalana assumeixi els costos d’indemnitzar els diversos propietaris privats afectats.

Selva limita els punts de desacord a tres sectors. Principalment, l’anomenat S-5 Vancells, en què a més del conveni urbanístic signat l’any 2003, ja s’havia constituït una junta de compensació provisional que esperava que la tramitació es tanqués. El 2017, abans no es comencés a tramitar el PDU de la Costa Brava, Urbanisme havia informat desfavorablement, però perquè s’hi introduïssin esmenes i millores en la integració paisatgística.

No obstant això, en les apreciacions de la comissió d’Urbanisme ja apareixien paràmetres com ara l’encaix en sòl forestal o els pendents superiors al 20% en alguns àmbits del sector, que el PDU ha blindat. Però Selva alerta que aquest conveni –que ordenava la situació respecte al pla general begurenc anterior del 1989 i preveia reduir edificació– i els altres dos en litigi (el Rec de Fornells i Es Castellet de Baix 1) “impliquen indemnitzacions per valor d’1,5 milions d’euros que un municipi petit no es pot permetre”.

El cas d’Aiguafreda

A SOS Costa Brava, a qui li semblava bé la desclassificació de sectors al municipi i hi va a trobar a faltar obres com ara Jardins de Sa Riera Living i s’Antiga –ara als jutjats–, criticaven el contenciós municipal i temen que es vulgui revertir la protecció del sector d’Aiguafreda. L’alcaldessa defensa que estan “d’acord amb la major part del PDU”, però prefereixen estalviar-se un litigi més amb la Generalitat: “Ja tenim prou contenciosos oberts”, lamentava, i en part de particulars que se senten perjudicats pel pla.

Respecte als plans de construcció avortats a Aiguafreda, Selva diu que el contenciós municipal no els inclou, però que li consta que molts propietaris –era una zona amb moltes parcel·les en diverses mans i algun petit promotor afectat– s’estan movent per dur directament Urbanisme als jutjats: “No es quedaran de braços plegats, i ens ho han fet saber”, avança. Es tracta d’una urbanització amb vials i serveis, i aquí el risc principal per al consistori és que els propietaris, si perden, acabin reclamant els quatre darrers exercicis d’IBI urbà, per uns terrenys que ho eren i ara mateix no ho són.

LES XIFRES

1,5
milions
d’euros és l’import que el consistori estima que hauria d’abonar als particulars afectats pels tres convenis.
3
sectors
reclama l’Ajuntament de Begur que surtin de la desclassificació del PDU, o que la Generalitat indemnitzi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.