Infraestructures i serveis

Crítiques al govern per l’aval al parc eòlic sense el territori

Científics, experts afectats i administracions van alertar ahir, en una jornada, del gran impacte del macroparc eòlic marí

Alerten que es perdran confraries de pescadors i afectarà el turisme

Científics, ambientòlegs, empresaris, representants de diversos sectors econòmics i administracions van carregar ahir contra la Generalitat per haver avalat el macroparc eòlic marí de la Costa Brava nord, que no compta amb el consens del territori i que amb l’actual normativa a la mà no pot tirar endavant. També van criticar la falta de planificació de les administracions i van reclamar una transició energètica realment sostenible.

Totes aquestes crítiques i reclamacions es van expressar en el marc d’una jornada que es va dur a terme a l’Auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí organitzada per l’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí i a la qual van assistir prop de dues-centes persones. La jornada va comptar amb diverses taules rodones amb l’objectiu d’analitzar des de tots els punts de vista les conseqüències que tindrà la megainstal·lació si tira endavant.

“Nosaltres tenim el suport de la majoria de la ciutadania i és una llàstima que els nostres representants no facin cas del que diem. Això l’única cosa que fa és que siguin autistes i s’allunyin més del territori”, va lamentar Jordi Ponjoan, portaveu de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí de Roses. Ponjoan va recordar que tenen més de 25.000 signatures de ciutadans de l’Empordà que els avalen i 25 ajuntaments que han aprovat una moció contrària a la instal·lació dels molins de vent davant del golf de Roses. El portaveu de l’entitat també va lamentar que els parlamentaris “estan més pendents del que diuen els lobbies empresarials que no pas el territori”.

En la taula rodona per analitzar els impactes en la biodiversitat, l’investigador de CEAB-CSIC, Rafel Sardà, va apel·lar al principi de precaució que, segons va dir, s’ha d’aplicar per llei quan no hi ha dades evidents que indiquin que el macroprojecte no afectarà la biodiversitat. Va recordar també que hi ha un mandat europeu que diu que el 2030 s’ha d’haver protegit el 30% de l’espai marí –ara només és el 12%– i va dir que el més lògic seria fer-ho augmentant la franja dels actuals parcs naturals, la qual cosa xocaria amb el macroparc eòlic marí projectat. Va reclamar un Parc Nacional dels canons de l ’Empordà que evitaria, segons va assegurar, la industrialització de la zona amb una megainstal·lació com la que es planteja.

El president del Parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Marc Casadellà va manifestar va destacar l’esforç per protegir i potenciar la diversitat que fan les empreses adherides a la Carta Europa de Turisme Sostenible que a finals del 2016 va obtenir el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Un esforç que, segons va dir, xocaria amb un macroparc eòlic marí que trencaria els valors que s’estan treballant.

Crítica dels promotors

En un comunicat, els promotors del parc Tramuntana es van queixar ahir perquè la plataforma no els va convidat a l’acte de Torroella de Montgrí. Per això, consideren que es tracta d’una trobada informativa “completament parcial” i que “en cap cas es pot considerar un debat obert i rigorós”.

Turisme i pesca, preocupats

Entre els sectors més preocupats hi ha el del turisme i la pesca. El primer, assegura que es veurà afectat i dona per fet una caiguda de visitants. El vicepresident de l’Associació de Càmpings de Girona, Josep Maria Pla, va recordar que el paisatge és “la matèria primera de l’Empordà” i va alertar que aquesta instal·lació podria provocar la pèrdua d’identitat d’una destinació turística de primer ordre. “Davant d’aquesta amenaça només ens queda protestar als empresaris perquè no es malmeti. Hem de tenir en compte que som una destinació comparable al Vèneto o la Toscana. Si volem conservar el turisme de qualitat no podem consentir que es carreguin el territori”, va dir.

Per la seva banda, els pescadors van advertir de la desaparició de la pesca artesanal “que ja prou complicat ho té actualment el sector”. Van recordar que actualment disposen d’uns 225 vaixells a la demarcació de Girona i que la majoria desapareixeran. “Acabaran tancant confraries”, va alertar el pescador artesanal Salvador Manera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.