Societat

Joies des del segle XII

Estrenen un recurs que repassa, dia a dia i durant tot l’any, efemèrides de Girona

‘Amb nom de dona’ inclou pergamins i cartes: “Elles també han governat i venut propietats”

El 18 d’abril farà 695 anys que la Guillema, costurera de Girona, va signar un contracte d’aprenentatge amb la Maria de Pujada, veïna de Santa Llogaia del Terri. L’acord incloïa que la Guillema ensenyaria l’ofici de costurera a l’Adelaida, la filla de la Maria, i l’acolliria a casa durant tres anys. A canvi, la jove havia d’obeir la mestra, “anar a fer llenya al bosc i fer la part de la sega que li pertoqués”.

La història –i el pergamí del contracte del 1327– forma part d’un calendari ple de joies de dona i de joies de documents (gravats, cartells, pergamins, etc.). El calendari és un recurs de l’Arxiu Municipal de Girona i el seu Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). Amb nom de dona va ser presentat ahir, Dia Internacional de les Dones.

El recurs és un recorregut per efemèrides vinculades a la ciutat des del segle XII i fins al 1983 en les quals hi ha dones i col·lectius de dones, van explicar ahir el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions (SGDAP), Joan Boadas, i la tècnica de l’Arxiu Anna Gironella.

D’alguna manera, Amb nom de dona, reprèn el fil de Vides documentades, que Boadas va esmentar i que el març del 2017 va resseguir, durant un mes, documents vinculats amb dones de la ciutat. Ara el recorregut serà anual i ja estan inclosos en el recurs els 366 documents, incloent-hi els anys de traspàs. Un cop d’ull a través del web del SGDAP permet veure el resultat obtingut del treball de difusió “de l’Arxiu Municipal i de fons privats, d’institucions i de col·lectius, que també conté”, va exposar Boadas. El recurs també el rebran les més de 250 persones que ja reben les efemèrides de la ciutat.

Boadas va exposar que la recopilació del recurs havia estat possible gràcies a les tasques de digitalització del fons de l’arxiu, amb suport municipal. En aquest “dipòsit de memòria” –en paraules de Gironella– hi apareixen reines, pageses, llevadores, dones remences, serventes, malaltes, prostitutes, mainaderes... “Les dones també han governat, s’han venut propietats, s’han escrit cartes, han lluitat per defensar els seus drets”, va dir la tècnica de l’Arxiu. Boadas i Gironella van destacar la feina feta per Roger Colom i Lluís-Esteve Casellas i l’estudiant en pràctiques Marina Guevara.

El dret de vot de la dona

Una de les lluites de la dona ha estat pel dret a vot. El 10 de març del 1982 hi va haver actes a Girona per commemorar que feia mig segle que podien votar. En el recurs presentat ahir, hi apareix el cartell dels actes que van tenir lloc fa quaranta anys del 10 al 25 de març, organitzats per Dones de Girona.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (Junts), va acompanyar Boadas i Gironella en la presentació del recurs. La batllessa va destacar que Amb nom de dona és una eina “molt pertinent” i va lloar el treball del personal de l’arxiu. “És un recurs únic i inèdit”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.