L’Ajuntament ho va voler comprar l’any 2012
L’Ajuntament de Torroella va protagonitzar diversos intents per recuperar la propietat del terrenys de la base Loran i de punta Milà l’any 2012 i va presentar un projecte d’usos per obtenir-ne la cessió, però no ho va aconseguir. Va fer una oferta de 100.000 euros que el govern espanyol va rebutjar.
SOS Costa Brava va denunciar la venda de l’Estat
SOS Costa Brava denuncia que el Ministeri de Defensa va vendre la base “contradient tres resolucions del Congrés dels Diputats.” Segons SOS Costa Brava, les resolucions conclouen que l’espai s’ha de destinar a equipament d’interès cultural i que la cessió dels terrenys hauria de ser per a l’Ajuntament de Torroella.
Estació de radionavegació de gestió nord-americana
La base Loran era una estació d’emissió de radionavegació per a la mar Mediterrània, construïda a l’alt de la Pedrosa, prop de l’Estartit. El seu nom respon al sistema de posicionament i navegació Loran (Long Range Navigation), que es basava en ones de ràdio de baixa freqüència i que en aquest cas triangulava amb les bases de Lampedusa (Itàlia) i Kargaburun (Turquia).
De gestió nord-americana, es va posar en funcionament l’any 1961 i va desconnectar-se l’1 de gener del 1995. Les antenes van ser enderrocades l’any 2005 i, des llavors, l’estació està completament abandonada.
Radio Liberty, el Pení i la Loran, els americans
L’any 1979 encara hi havia dues instal·lacions controlades pels Estats Units d’Amèrica a les comarques gironines: l’emissora Radio Liberty, a Pals, i la base Loran. La base militar del Pení, a Roses, va estar en mans de l’exèrcit nord-americà des del 1953 fins al 1964, data en què va passar a l’exèrcit espanyol.