Societat

crònica

Crònica de l’oblit d’un soldat republicà

El cementiri d’Arenys de Munt rep les restes del republicà Andreu Flores, recuperades d’una fossa

“Som un poble que, davant l’adver­si­tat i sota el jou, no es dona mai per vençut.” Així ho va escriure Josep Flo­res Xuri­guera, l’avi Pepitu, l’any 1977, en un clam a la per­se­ve­rança. Ahir, 45 anys després d’aquesta reflexió, la família va reo­brir la seva tomba per enter­rar-hi les res­tes del seu pare, el sol­dat repu­blicà Andreu Flo­res Flo­res, mort a la bata­lla de l’Ebre quan ell només tenia mig any. Era l’agost del 1938 i, poc després, la guerra aca­ba­ria amb una dolo­rosa victòria fei­xista que el pri­va­ria, per sem­pre més, no només de conèixer el seu pare sinó també de saber-ne res o tan sols par­lar-ne. Les guer­res tenen això: tots hi per­den, però uns hi per­den més que els altres. Que­dava, però, un indici ines­bor­ra­ble: un cognom.

Ahir, el cemen­tiri d’Arenys de Munt va obrir les por­tes per rebre les res­tes d’Andreu Flo­res Flo­res. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, i la con­se­llera de Justícia, Lour­des Ciuró, van voler viure en pri­mera per­sona el moment de la res­ti­tució de la memòria i el retorn de les res­tes del sol­dat repu­blicà al lloc a què per­ta­nyen. Agraït per la “gene­ro­si­tat de la família en com­par­tir aquest moment tan íntim”, Ara­gonès es va mos­trar emo­ci­o­nat de “recu­pe­rar la memòria fami­liar esbor­rada per la guerra” com un estímul per a aquells que encara no han tro­bat els avis o besa­vis ferits o morts entre el 1936 i el 1939. Perquè Andreu Flo­res Flo­res repre­senta a tots i cadas­cun dels 20.000 repu­bli­cans des­a­pa­re­guts que la Gene­ra­li­tat busca des que l’any 2016 es va posar en marxa el pri­mer Pla de Fos­ses, que va per­me­tre encre­uar infor­mació genètica de les res­tes tro­ba­des amb la dels milers de cata­lans que no han recu­pe­rat els seus avant­pas­sats, enter­rats en més de 700 fos­ses repar­ti­des per tot el país. “És un fet extra­or­di­nari –va asse­gu­rar la con­se­llera Ciuró– poder encre­uar infor­mació genètica i obte­nir resul­tats posi­tius.” I així ho ha vis­cut la família Flo­res, després d’una recerca que va començar el novem­bre del 2005, quan els his­to­ri­a­dors are­nyencs Agustí Bar­rera i Fran­cesc Forn van publi­car el nom d’Andreu Flo­res Flo­res als Fulls Are­nyencs de Cul­tura en un arti­cle sobre “El cost humà de la guerra de 1936 a 1939”, i va aca­bar el gener pas­sat, quan les pro­ves d’ADN fetes a les res­tes tro­ba­des a l’exca­vació del mas de Santa Mag­da­lena van donar posi­tiu. Andreu Flo­res Flo­res tor­nava a tenir nom.

Després de dis­set anys de recerca, la per­se­ve­rança de Jèssica Flo­res, la filla petita de l’avi Pepitu, ha permès fer justícia, “retor­nar la dig­ni­tat i res­ca­tar de l’oblit” el sol­dat repu­blicà que va llui­tar per defen­sar els drets i les lli­ber­tats del seu fill i els seus nets. Amb un emo­tiu dis­curs, en el qual Jèssica Flo­res va tenir també un record per la iaia Lola, vídua d’Andreu, va voler fer un reco­nei­xe­ment també a totes les dones que van patir “el silenci” impo­sat de la post­guerra, el “dolor silen­ciat” i la ràbia con­tin­guda. “Som hereus d’aquests sol­dats que van morir defen­sant la lli­ber­tat i els valors repu­bli­cans –va dir– perquè hi havia en joc un ideal de justícia i lluita con­tra el fei­xisme. I la lluita no ha aca­bat.” Posar veu al silenci, res­ca­tar el record de les ombres, fugir de la por i retor­nar els morts a les seves tom­bes és el pas neces­sari per res­ta­blir la dig­ni­tat. I ahir la família Flo­res ho va fer. Va tor­nar l’avi a la seva tomba, on acom­pa­nya el fill que no va veure créixer, el fill amb qui no va poder jugar. I a la seva tomba, per fi, hi llu­ei­xen flors de record a un sol­dat des­co­ne­gut que va llui­tar per ells, per nosal­tres. I a les flors hi ha un lema: “Ni oblit ni perdó.” S’ha tren­cat el silenci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.