Societat

Els fesols de Santa Pau veuen amenaçat el futur

Les destrosses dels cabirols i la falta de relleu generacional posen en risc la producció d’una DOP “amb molt de prestigi”

Ahir es va celebrar amb èxit de participació la Fira del Fesol

La Fira del Fesol de Santa Pau 2022 es va celebrar ahir amb èxit de participació. Atesa la situació de la pandèmia, aquesta edició s’ha celebrat a l’inici de la primavera i no, com sol ser tradicional, la tercera setmana de gener. Una fira amb productes artesanals, sardanes per amanir la jornada i la celebració de la fesolada, la degustació de diversos plats elaborats amb fesols de la DOP a la plaça Major, van ser les activitats més destacades.

Un futur molt incert

Malgrat ser un focus important d’atracció de públic i tractar-se d’una DOP “amb molt prestigi”, el gremi alerta que les destrosses que provoquen els cabirols i la falta de relleu generacional posen en risc la producció del fesol de Santa Pau. En declaracions a l’ACN, des de la DOP reconeixen que estan “preocupats” perquè no es perdi l’ofici i assenyalen que ara per ara “costa trobar” aquest relleu generacional que hauria de garantir la pervivència del fesol de Santa Pau. La membre de la denominació i productora Montserrat Miralles assenyala que es tracta d’un problema que afecta “tot el sector agrícola”. “Si no trobem joves que s’hi vulguin dedicar, hi ha la possibilitat que al final s’acabi perdent la producció del fesol de Santa Pau”, remarca.

Però és que, a la falta de relleu, s’hi afegeix un problema amb els cabirols. I és que aquest animal fa malbé els conreus, i això s’ha notat especialment els darrers anys, en què ha crescut el nombre d’exemplars que hi ha a la Garrotxa. Miralles explica que si el cabirol rosega i es menja la planta quan és jove, suposa un problema afegit, perquè se n’ha de plantar una de nova. Si ho fa quan la planta pot continuar creixent, el problema és que queda encara verda quan la resta ja són seques i els provoca un “maldecap”. Per posar-hi remei, des de la DOP aposten per aconseguir ajudes per poder posar tanques elèctriques que evitin l’acció de l’animal.

Tot plegat ha fet caure la producció d’un llegum molt apreciat i que, alhora, suposa un atractiu per a Santa Pau. L’alcalde del municipi, Josep Company, remarca que es tracta d’un esdeveniment “clau” per al poble i que genera activitat econòmica. “Els restaurants són plens, les cases de turisme rural i els productors poden vendre a la fira. És important que l’hàgim recuperat perquè, si no, corríem el risc de no tornar-la a fer”, remarca Company.

Miralles ha explicat que la d’aquest any ha estat una collita “ni bona ni dolenta” en relació amb la quantitat. De fet, el fesol de Santa Pau és un producte d’alta qualitat i els productors es veuen obligats a llançar aquells llegums que surten tacats. A principis de setembre, quan es van començar a collir els primers fesols, va ploure de manera abundant. Això va provocar que molts fesols sortissin tacats. Tot plegat va afectar una producció que ha anat minvant en els darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.