Abastir el consum de les depuradores amb biogàs i el sol
Acció Climàtica i l’ACA presenten el pla perquè energies netes subministrin un 78% del consum d’aquí a deu anys
El Departament d’Acció Climàtica i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertiran 159 milions d’euros en el pròxim decenni per implantar energies renovables –fonamentalment plaques fotovoltaiques– i aprofitar el biogàs generat en bona part de la xarxa de 536 depuradores del país, gairebé 8 vegades més que les existents 30 anys enrere, i que ja donen servei al 97% de la població. L’objectiu és que el 78% del consum energètic de les plantes sigui autoproduït d’aquí a deu anys.
El pla preveu ja aquest any 2022 invertir 3,3 milions d’euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya, impulsant l’aposta decisiva en la descarbonització del cicle de l’aigua i reduint les emissions de CO2 en les depuradores. En l’actualitat, el 15% de les necessitats energètiques de les instal·lacions ja es cobreix amb energies renovables, i l’any vinent, la consellera va avançar que el percentatge ja serà del 20%.
Només pel que fa a nous parcs fotovoltaics el 2023, amb una potència total de 2.396 kWp, preveuen generar l’energia equivalent al consum de 1.100 llars a l’any. La xifra podria créixer, ampliant instal·lacions fora del perímetre de les plantes, però l’altra gran aposta és l’aprofitament del biogàs que generen fangs i el procés de depuració, que ara en molts casos es crema o es desaprofita, i que pot fer estalviar el 45% del consum total de les plantes. El director de l’ACA, Samuel Reyes, va dir que hi ha diverses proves pilot en marxa.