Suport a l’eòlica marina al Parc Científic de la UdG
Presenten el manifest per a l’estudi de la nova font d’energia renovable
El Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica marina flotant, subscrit per un centenar d’investigadors i experts d’arreu de Catalunya, es va presentar ahir a la tarda al Parc Científic de la UdG, en un acte en què el director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Joan Ramon Morante, va defensar que, “davant la urgència de l’emergència climàtica a Catalunya, calen totes les tecnologies: l’eòlica marina flotant a Catalunya suposa una gran oportunitat i cal tenir en compte els esforços dels científics de tots els àmbits acadèmics”.
Diversos especialistes i autoritats en la matèria van intervenir-hi al voltant de cinc taules de debat, en què es van abonar qüestions com ara que científics, empreses promotores i les administracions locals i el territori, aquest reticent ara mateix davant els projectes al litoral gironí, vagin junts en l’aposta per la nova tecnologia de generació. I també sobre la creació d’un observatori i una avaluació ambiental rigorosa, tant de projectes com de proves pilot, o el repartiment de beneficis, com ara més ocupació, en les zones afectades.
Parc Tramuntana, a favor
Parc Tramuntana, que promou el projecte d’eòlica marina al cap de Creus, aplaudeix el manifest científic com “un pas endavant i determinant per seguir impulsant la transició energètica a Catalunya”. En paraules de Sergi Ametller, un dels directius del projecte, el Manifest “obre la porta a la creació d’un espai de debat i reflexió per a construir un front comú”. Ametller veu com “una oportunitat” la creació d’un observatori que permeti “contraposar, de forma constructiva, visions i experiències en relació a la integració de l’eòlica marina flotant amb la biodiversitat i el territori”.