Societat

Commemoren els 1.100 anys de Sant Llorenç de Sous

Aquest diumenge comencen els actes, que continuaran els pròxims mesos

Una publicació recollirà la història del monestir i els treballs de restauració i excavacions que s’hi han fet

La primera referència documentada a Sant Llorenç de Sous com a abadia és del 922. Per commemorar els 1.100 anys d’història d’aquella comunitat –tot i que anteriorment havia estat un recinte més modest, vinculat a Sant Aniol d’Aguja–, l’Ajuntament d’Albanyà, amb la col·laboració del Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont i de la Diputació, han preparat una sèrie d’activitats al llarg d’aquest 2022, la primera de les quals tindrà lloc diumenge. A les 12 del migdia, l’historiador Joaquim Tremoleda oferirà una xerrada sobre la història del recinte i, a continuació, s’oficiarà una missa amb acompanyament de la Coral Puigsacalm de les Preses. Per al dia 22 maig s’ha previst un concert de cant gregorià; el 10 d’agost, la tradicional festa de Sant Llorenç, i finalment, al desembre, la presentació d’un llibre que recollirà la història del monestir i també les diferents intervencions de restauració i arqueològiques que s’hi han efectuat.

Sant Llorenç de Sous (o del Mont) va ser una comunitat religiosa independent fins al segle XVI, moment en què va passar a dependre de Sant Pere de Besalú. De mica en mica el nombre de monjos va anar disminuint, fins al punt que al segle XVIII els serveis religiosos anaven a càrrec del santuari del Mont. Finalment, al segle XX es va despoblar i l’edifici es va anar deteriorant. A partir de la dècada dels vuitanta, però, el servei de restauració de la Diputació el va anar recuperant, al mateix temps que s’hi programaven excavacions arqueològiques. En l’actualitat el recinte és visitable i disposa d’uns plafons informatius. Sant Llorenç de Sous estava dins dels límits del terme garrotxí de Bassegoda. En desaparèixer aquest i integrar-se a Albanyà, l’abadia va passar a ser empordanesa.

No obstant la seva importància, ha viscut a l’ombra del santuari del Mont. “S’ha vist com un lloc de pas”, va lamentar Font en l’acte de presentació dels actes del 1.100 aniversari, fet a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia