Medi ambient

Medi ambient

Un veí problemàtic

El Consorci de l’Estany de Banyoles farà un estudi per saber els hàbits i l’abast de la població de coipús

Es tem que pugui provocar un desequilibri en l’ecosistema

El coipú, un mamífer inva­sor ori­gi­nari de l’Amèrica del Sud i que a Cata­lu­nya ha arri­bat per França, està fent anar de cor­coll el Con­sorci de l’Estany de Banyo­les , l’orga­nisme que vet­lla per la con­ser­vació i la millora de l’eco­sis­tema d’aquest espai pro­te­git. El nou­vin­gut s’ali­menta de les matei­xes plan­tes que neces­si­ten les espècies autòcto­nes (per exem­ple, el jon­car i la man­sega, que és una espècie de flora pro­te­gida) i es tem que, si la seva presència va a més, anirà en detri­ment d’aques­tes últi­mes i pro­vo­carà un dese­qui­li­bri en l’eco­sis­tema.

Més enllà de les batu­des

El con­sorci i els Agents Rurals han anat fent batu­des, que no sem­pre han donat bon resul­tat. En l’última, des­ple­gada el cap de set­mana pas­sat, no en van tro­bar cap, però hi ha constància de la seva presència. En una de les bas­ses del parc de la Draga se n’han vist, tant d’adults com de petits. Si bé les batu­des es con­ti­nu­a­ran fent, s’ha deci­dit ela­bo­rar un estudi de camp per esbri­nar quants exem­plars hi ha i qui­nes són les zones que solen freqüentar, quin és el seu grau d’adap­tació a aquest ter­ri­tori, on tenen els caus, etc. Està pre­vist també con­sul­tar els tècnics de ter­ri­to­ris que hi tenen experiència, com ara la Comu­ni­tat Foral de Navarra i la Camarga, asse­nyala el direc­tor del con­sorci banyolí, Albert Tubert. “La veri­tat és que a Cata­lu­nya anem una mica a les pal­pen­tes i no es va més enllà de les batu­des”, admet. En el dar­rer ple muni­ci­pal, l’Ajun­ta­ment va apro­var trans­fe­rir una par­tida al con­sorci per finançar l’estudi.

El pri­mer exem­plar va ser loca­lit­zat i eli­mi­nat pel per­so­nal del con­sorci a prop de l’estany el març del 2020, just abans que s’ordenés el con­fi­na­ment per la pandèmia de la covid-19. Des d’ales­ho­res, se n’han eli­mi­nat una desena, una part petita de la població que se sos­pita que hi ha a la zona si tenim en compte l’obser­vació que s’ha fet.

El coipú (Myo­cas­tor coy­pus) té una apa­rença que recorda una rata o, segons com, una llúdriga. Al segle XIX va arri­bar a Europa, impor­tat per la indústria pelle­tera, que els cri­ava en gran­ges. Alguns exem­plars que se’n van esca­par van expan­dir l’espècie pel con­ti­nent. Durant la dècada dels vui­tanta, es van tro­bar les pri­me­res pobla­ci­ons esta­bles de coipú a la península Ibèrica (al País Basc), i el 2012, a la demar­cació de Girona (a l’Empordà).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.