Infraestructures i serveis

El soterrament de l’R2 a Montcada dispara la licitació d’obra a Catalunya

La xifra puja a 972,3 milions el primer trimestre, un 41% que el 2021

La Cambra de Contractistes d’Obres alerta que la crisi de preus i desabastiment de materials pot fer quedar molts concursos deserts

El pro­jecte per soter­rar la línia R2 a Mont­cada i Rei­xac, amb un import de 384,7 mili­ons d’euros, ha fet dis­pa­rar la lici­tació d’obra pública a Cata­lu­nya fins als 972,3 mili­ons en el pri­mer tri­mes­tre del 2022, un 41% més en relació amb el mateix període del 2021, segons l’informe que ha fet públic la Cam­bra de Con­trac­tis­tes d’Obres de Cata­lu­nya (CCOC). En com­pa­ració amb el quart tri­mes­tre del 2021, les lici­ta­ci­ons també han cres­cut el 29%. El pro­jecte de Mont­cada aca­para el 40% del total de la lici­tació a Cata­lu­nya i fa pujar l’import lici­tat per l’Admi­nis­tració Gene­ral de l’Estat (AGE) fins als 460,9 mili­ons, un 496% més res­pecte al pri­mer tri­mes­tre del 2021, i la con­ver­tint en l’admi­nis­tració més activa (amb el 47,4% del total lici­tat).

L’admi­nis­tració local és el segon nivell més actiu, amb el 44,2% de tota la lici­tació tri­mes­tral, asso­lint 430 mili­ons, un 8% més que fa un any. La CCOC des­taca, però, que aquesta xifra inclou la lici­tació de Bar­ce­lona de Ser­veis Muni­ci­pals S.A. (B:SM) de reha­bi­li­tació, millora i man­te­ni­ment d’ins­tal·laci­ons per un import de 49,1 MEUR, i que s’hau­ria d’anar con­cre­tant en el ter­mini de dos anys. Pel que fa a la Gene­ra­li­tat, la lici­tació tri­mes­tral ha dis­minuït un 62% res­pecte del 2021, amb un import total de 81,4 mili­ons, tot just el 8,5% del total lici­tat al pri­mer tri­mes­tre de 2022.

Per orga­nis­mes, Adif ha estat de manera des­ta­cada el més lici­ta­dor del tri­mes­tre amb 425,3 mili­ons, la gran majo­ria per a l’R2 a Mont­cada. Segui­da­ment, hi ha BIMSA i Bar­ce­lona de Ser­veis Muni­ci­pals S.A., amb 90 i 53,3 mili­ons res­pec­ti­va­ment.

Lici­tació de ser­veis

D’altra banda, la lici­tació de ser­veis ha asso­lit el pri­mer tri­mes­tre els 503,2 mili­ons, que suposa una dis­mi­nució del 3% res­pecte a fa un any i un aug­ment del 45,6% en com­pa­ració al quart tri­mes­tre de 2021. Per admi­nis­tra­ci­ons, la local ha lici­tat el 88,1%; la Gene­ra­li­tat, el 7%; i la de l’Estat, el 4,8%. Aques­tes dues últi­mes han reduït sig­ni­fi­ca­ti­va­ment així la seva lici­tació, un 85% i un 66% res­pec­ti­va­ment en com­pa­ració al pri­mer tri­mes­tre.

Per la seva part, l’admi­nis­tració local ha aug­men­tat molt con­si­de­ra­ble­ment la seva lici­tació en ser­veis, un 73% més que el pri­mer tri­mes­tre de l’any pas­sat. Hi sobre­surt l’Ajun­ta­ment de Girona, que ha lici­tat per un import de 153,6 mili­ons i una durada de 8 anys els ser­veis de neteja viària, de reco­llida i tras­llat de resi­dus sòlids urbans i gestió de les dei­xa­lle­ries, i la de l’Ajun­ta­ment de Man­resa, per import de 92,3 mili­ons i una durada d’11 anys pels ser­veis de reco­llida de resi­dus muni­ci­pals i la neteja viària. En aquest sen­tit, cal des­ta­car que els con­trac­tes de ser­veis tenen una durada plu­ri­a­nual i, per tant, la seva lici­tació no és recur­rent.

Alerta dels con­trac­tis­tes

“Tot i els incre­ments de la lici­tació expe­ri­men­tats, el sec­tor de la cons­trucció està patint un període de gran incer­tesa i ines­ta­bi­li­tat”, ha vol­gut recor­dar la Cam­bra de Con­trac­tis­tes d’Obres, que con­si­dera que el con­flicte bèl·lic a Ucraïna està agreu­jant encara més la crisi de desa­bas­ti­ment i d’incre­ment de preus de mate­ri­als ini­ci­ada a con­seqüència de la pandèmia. “Des de l’inici del con­flicte, mate­ri­als com el ferro, el níquel, l’alu­mini i la fusta han expe­ri­men­tat forts incre­ments en els preus i els cos­tos de l’ener­gia s’han dis­pa­rat en nivells inas­so­li­bles per algu­nes empre­ses”, ha apun­tat.

264 obres deser­tes

“Aquesta situ­ació està por­tant al límit a les empre­ses cons­truc­to­res, ja que el con­flicte bèl·lic impacta direc­ta­ment en els preus dels mate­ri­als de la cons­trucció i fa molt difícil de pre­veure els cos­tos reals d’una obra”, ha aler­tat la Cam­bra, que des­tapa que aquesta incer­tesa fa que mol­tes lici­ta­ci­ons que­din deser­tes davant l’ele­vada ines­ta­bi­li­tat en els preus i la falta de meca­nis­mes que els adap­tin a la rea­li­tat. La xifra d’obres deser­tes a Cata­lu­nya durant l’any 2021 ja va ascen­deir a 264, per un import total de 59,1 mili­ons.

Això sí, la CCOC valora posi­ti­va­ment, tot i con­si­de­rar que té uns efec­tes molt limi­tats, les mesu­res excep­ci­o­nals en matèria de revisió de preus en els con­trac­tes públics d’obres i demana agi­li­tat en la seva apli­cació. Final­ment, demana la imple­men­tació de mesu­res d’agi­lit­zació en la gestió dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion EU, per tal de no fer peri­llar la posada en marxa de pro­jec­tes vin­cu­lats. En aquest sen­tit, des de juny del 2021 només 28 lici­ta­ci­ons d’obres, per un import total de 150,5 mili­ons, hi han estat vin­cu­la­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.