Medi ambient

L’impuls del porta a porta fa pujar el reciclatge al Gironès fins a un 86,9%

Catorze pobles han introduït el nou model des de l’1-D

El Consell confia a superar a curt termini el 65%, que és el que reclama la Unió Europea el 2035

Dos terços dels municipis de la comarca del Gironès ja recullen les deixalles amb el model porta a porta (PaP). Amb la incorporació de Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis –diumenge– l’han introduït catorze pobles des de l’1 de desembre passat. Amb dades dels municipis de la fase 1 i la fase 2, l’índex de recollida a la comarca ha pujat fins a un 86,9%.

A Sarrià de Ter des d’ahir i fins dijous els veïns poden anar al pavelló municipal a recollir el material per recollir les fraccions de brossa que han de treure al carrer, en funció del dia. A més, hi haurà una oficina del porta a porta a l’ajuntament cada dilluns a la tarda i cada dimecres al matí. Empleats municipals han enretirat 242 contenidors de la via pública els últims dies.

Més d’un 80% dels veïns dels pobles afectats pel canvi de model ja tenen el paquet amb el material de recollida per adaptar-se al PaP. És el cas de Llambilles, Quart, Fornells de la Selva, Bescanó, Bordils, Flaçà, Sant Joan de Mollet, Juià i Cervià de Ter.

Sarrià de Ter i Sant Julia de Ramis són els últims de la llista de catorze pobles que ja recullen amb el PaP. L’1 d’abril ho havien començat a fer Bordils, Cervià de Ter, Flaçà, Juià i Sant Joan de Mollet; el 15 de març, Bescanó, i l’1 de març, Fornells de la Selva, Quart i Llambilles. Els primers del recent impuls al PaP al Gironès van ser Campllong, Aiguaviva i Sant Gregori (1 de desembre).

Abans d’aquesta onada de reciclatge comarcal, a Celrà, Llagostera (nucli urbà i Llagostera Residencial), Vilablareix i alguns barris de Girona ja tenien el PaP. A la capital del Gironès més sectors introduiran el PaP a partir de finals del 2023.

Menys tones

Segons dades aportades pel Consell Comarcal, el nombre de tones aportades a l’abocador s’ha reduït un 90,47%. Si el març de l’any passat van ser 328,85, fa dos mesos van ser 31,34. Sense incloure els pobles que han començat a l’abril o aquest mes, la recollida comarcal dels envasos s’ha incrementat un 12% –un 9% als pobles que recullen amb el PaP– mentre que es mantenen estables “les recollides de paper/cartró i vidre”. Pel que fa a l’orgànica, gairebé es recull el nombre de tones: de les 63,9 del març del 2021 s’ha passat a les 123,82 del març passat.

L’índex del 86,9% en recollida selectiva als pobles amb el PaP no inclou dades de deixalleria, ni serveis de recollida de fracció vegetal i voluminosos, informa el Consell. Cal tenir en compte que, per exemple, a Quart van estrenar aquesta instal·lació coincidint amb l’entrada del nou model, al març.

El Consell, que presideix Quim Roca (Junts), considera excel·lents els resultats del PAP. Els seus responsables afirmen que poden assolir “pràcticament de manera immediata els objectius d’Europa del 65% per a l’any 2035”.

LES XIFRES

2
municipis
han estrenat el porta a porta fa dos dies: des de diumenge ho fan a Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis.
90,4
és el
percentatge de reducció de tones que van a l’abocador: 328,85 el març del 2021 i 31,34, el març d’aquest any.
123,8
és el
nombre de tones de fracció orgànica recollides al març amb el PaP. El març del 2021, en van ser 63,4.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia