Societat

L’ECONOMIA QUE VE

“Tenim una oportunitat que no es repetirà”

Dos economistes i un historiador alerten de la necessitat de gestionar bé els fons europeus per sortir de la crisi de la covid-19 amb una economia més sòlida

Anna Garriga reclama que el sector públic recuperi el paper protagonista i López Casanovas, formació

L’exalcalde Joaquim Nadal recela que els Next Generation signifiquin un punt d’inflexió

Els mercats tenen un paper determinant i el continuaran tenint. Però el sector públic ha de recuperar el seu paper protagonista
Anna Garriga
Degana de la Facultat d’Econòmiques (UdG)
Ja veurem si els fons Next Generation són disruptius amb les velles pràctiques o són uns petits tapaforats
Joaquim Nadal
Catedràtic emèrit d’història de la UdG i exalcalde de Girona (1979-2002)
La situació és molt delicada per pensar que el sector públic ho arreglarà, però no ens podem desanimar tot i la gestió de l’Estat dels plans de recuperació
Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’economia (Universitat P. Fabra)

La con­ferència col·loqui L’eco­no­mia que ve. Quin futur ens espera després de la pandèmia?, en el marc del cicle En Clau de Futur, mode­rats pel peri­o­dista Jordi Grau, i orga­nit­zada per El Punt Avui i la Fun­dació La Caixa, que es va cele­brar ahir al matí al Cai­xa­Fo­rum de Girona, va dei­xar entre­veure les con­tra­dic­ci­ons entre els matei­xos eco­no­mis­tes sobre com abor­dar els can­vis neces­sa­ris per plan­te­jar els rep­tes dels pròxims anys. A més, i des del prag­ma­tisme d’aquells que han tin­gut res­pon­sa­bi­li­tats polítiques, també es va dei­xar entre­veure l’enorme difi­cul­tat de les incer­te­ses després de la pandèmia de la covid i la guerra a Ucraïna. La dico­to­mia, doncs, era clara: més regu­lació per part dels estats o no. “[Els fons] Next Gene­ra­tion són una opor­tu­ni­tat increïble. No els pots per­dre per incom­pa­rei­xença”, va dir un dels tres ponents, el catedràtic d’eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF) Gui­llem López Casas­no­vas.

La doc­tora Anna Gar­riga, degana de la Facul­tat de Ciències Econòmiques i Empre­sa­ri­als de la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG), i l’esmen­tat Casas­no­vas van fer evi­dents aques­tes diferències. Gar­riga va expo­sar, en una valo­ració molt glo­bal, la neces­si­tat que els estats regu­lin més i que el sec­tor públic recu­peri el pro­ta­go­nisme. Gar­riga va defen­sar que cal arri­bar a un gran pacte glo­bal per plan­te­jar el nou model. Per la seva part, López Casas­no­vas, més con­ser­va­dor, va defen­sar l’adap­ta­bi­li­tat davant un futur cada vegada més incert. Per això, va rei­vin­di­car apos­tar de manera ferma i deci­dida per la for­mació. I va apun­tar una clara advertència: “Una eco­no­mia estres­sada ens pot abo­car a trac­ta­ments pal·lia­tius.”

El ter­cer con­fe­ren­ci­ant, Joa­quim Nadal, alcalde de Girona entre el 1979 i el 2002, i catedràtic emèrit de la UdG, va apos­tar, com Gar­riga, per una política de més inversió en clau key­ne­si­ana –més injecció de diners públics en inver­si­ons– i, molt espe­ci­al­ment, no caure en vells errors, com ara repe­tir models basats en la cons­trucció i el turisme. Nadal també va ser con­se­ller de Política Ter­ri­to­rial i Obres Públi­ques de la Gene­ra­li­tat entre el 2002 i el 2010.

Més inter­venció dels estats

Anna Gar­riga va defen­sar que cal una aposta deci­dida per la inter­venció dels governs. “Cal girar full de la defensa afer­ris­sada d’aque­lles polítiques només cen­tra­des en la lli­ber­tat dels mer­cats i que es jus­ti­fi­ca­ven per la seva eficiència”, va dir aler­tant que: “Hi ha veus auto­rit­za­des, eco­no­mis­tes de pres­tigi inter­na­ci­o­nal, que recla­men que cal asso­lir un nou equi­li­bri entre allò que és públic i el que és pri­vat. Un nou equi­li­bri entre eficiència i equi­tat.” Estem, segons Gar­riga, davant d’uns pro­ble­mes mun­di­als en què les solu­ci­ons sobre­pas­sen els matei­xos estats perquè són inter­na­ci­o­nals. Per tant, “la inter­venció dels estats en l’àmbit inter­na­ci­o­nal també és i serà clau”.

Per aquesta eco­no­mista, estem davant d’una soci­e­tat cada vegada més empo­brida com es pot “res­se­guir en els titu­lars de la premsa”. Per això, i segons la degana d’Econòmiques de la UdG, cal que el sec­tor públic recu­peri el seu paper pro­ta­go­nista en l’actual model econòmic, però també en el que vindrà. Tot i això, en l’esce­nari de l’endeu­ta­ment públic, l’espa­nyol és del 115%, molt per sobre del que serà a la zona euro, un 90%: “Les eco­no­mies més recu­pe­ra­des podran reduir més ràpida­ment les aju­des i aquest no serà el cas de l’Estat espa­nyol.” És a dir: l’eco­no­mia que ens tocarà viure els anys vinents depèn del fet que tots siguem cons­ci­ents que s’haurà de tor­nar tot aquest deute: “El que cal saber fer és ges­ti­o­nar bé, tenir clar que la des­pesa que es generi ara, d’acord amb aquest endeu­ta­ment, es faci molt bé.”

El menorquí López Casas­no­vas també va donar xifres i va par­lar de macro­e­co­no­mia. Amb dades d’un arti­cle recent del Finan­cial Times (diari eco­no­mi­co­fi­nan­cer britànic), la inflació intera­nual glo­bal era de poc més del 6% i a l’Estat espa­nyol és del 7,5%. Per això, la política econòmica ha de ten­dir a la “for­mació i a l’adap­tació als can­vis”.

L’admi­nis­tració genera dub­tes

López Casas­no­vas va expo­sar els seus dub­tes sobre una efi­ci­ent gestió per part de l’Estat. En aquest sen­tit, va posar com a exem­ples els plans estratègics per a la recu­pe­ració i trans­for­mació econòmica (Perte): “Des del punt de vista de l’Estat, com que no pas­sen per la Unió Euro­pea, sinó que cal posar-se a la cua, el que acaba pas­sant és que l’Estat esmi­cola el Perte, fent com­pen­sa­ci­ons ter­ri­to­ri­als. Aquesta és una situ­ació molt com­pro­mesa.” Segons el catedràtic, l’Estat va fer un decret per agi­li­tar el tràmit de tots aquests fons, però va ser incapaç de ges­ti­o­nar-ho; és a dir: des d’Europa s’estan asse­nya­lant fons i l’Estat no els està vehi­cu­lant cap a l’eco­no­mia. Segons López Casas­no­vas, l’Estat, per treure’s de sobre aquesta res­pon­sa­bi­li­tat, les està pas­sant a enti­tats que tenen igual d’inter­venció que la que té el mateix Estat: “Aquesta cen­tri­fu­gació fa que aquest pugui dir que ell sí que ha tras­pas­sat els fons, però els fons real­ment no arri­ben per tots uns fil­tres impo­sats. El dubte que tinc és fins a quin punt ens podem refiar del sec­tor públic per fer aques­tes trans­for­ma­ci­ons.”

Una visió opo­sada a la doc­tora Gar­riga, que con­si­dera que el sec­tor públic ha de recu­pe­rar pro­ta­go­nisme en l’eco­no­mia i “si no actua o no l’encerta ens espera una eco­no­mia més magra”. I més quan la pandèmia per la covid ha posat en pri­mer terme les deci­si­ons econòmiques, soci­als i sanitàries que han hagut de pren­dre els governs. Ara mateix s’està obser­vant la sor­tida d’aquesta crisi sanitària, però hi ha més deri­va­des: “Hi ha indi­cis que avi­sen de cri­sis suc­ces­si­ves de segu­re­tat digi­tal, a on caldrà sumar cri­sis de refu­gi­ats, la guerra, com el cas d’Ucraïna, més altres pro­ble­mes que anem arros­se­gant i que es man­te­nen, com els de sub­mi­nis­tra­ment.” Europa demana múlti­ples refor­mes als seus estats mem­bres perquè aquests inter­vin­guin en l’eco­no­mia, segons Gar­riga. Per l’eco­no­mista, els exem­ples més clars els veiem en els preus de l’ener­gia i els car­bu­rants, però és que, a més, “dema­nen mol­tes més inter­ven­ci­ons més enllà fins i tot”. Gar­riga no treu, en cap cas, pro­ta­go­nisme als mer­cats: “Els mer­cats tenen un paper deter­mi­nant i el con­ti­nu­a­ran tenint. Això no obs­tant, el sec­tor públic ha de recu­pe­rar el seu paper pro­ta­go­nista.

Que s’hau­ran de fer coses de manera dife­rent i triar on es des­ti­nen els fons per reac­ti­var l’eco­no­mia és evi­dent. Però també va que­dar clar que ja s’hau­rien pogut fer d’una altra manera. Nadal, que s’havia pre­sen­tat com “un intrús” entre eco­no­mis­tes, és molt escèptic sobre el fet que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques guiïn amb sen­deri els ajuts euro­peus. Va expo­sar que “la suma de totes les acci­ons locals no és una solució glo­bal, mai”, i va cri­ti­car el sec­tor públic pel fet que “meta­bo­litza [assi­mila] la inca­pa­ci­tat per gas­tar i la impu­ni­tat per cobrar”. Així, es va pre­gun­tar com és que –en el seu marge d’acció– els ajun­ta­ments no hagin abai­xat l’impost de béns immo­bles (IBI) als seus con­tri­bu­ents (els veïns) en un con­text de pandèmia. A Girona, el 25 d’octu­bre del 2021, l’equip de govern, de Junts i ERC, va apro­var la puja de l’impost del 7,43% gràcies al suport del regi­dor díscol de Ciu­ta­dans i al vot de qua­li­tat de l’alcal­dessa, Marta Madre­nas –hi havia hagut un empat a 13 en la pri­mera votació.

Els conills de la Devesa

Nadal va dema­nar, d’alguna manera, valen­tia a l’hora d’inver­tir els diners més enllà de “les des­pe­ses ordinàries”. Es va mos­se­gar la llen­gua a l’hora de valo­rar la gestió muni­ci­pal a Girona, però va dei­xar caure que tro­bava “para­digmàtic, ridícul i esfereïdor” que l’Ajun­ta­ment hagi fet “un con­tracte de des­pesa menor per com­prar men­jar per als conills de la Devesa que es men­ja­ven les flors de la Devesa”. Fonts muni­ci­pals pre­ci­sen que el con­sis­tori va fer una comanda per com­prar pinso –sense con­tracte menor– per als conills. Això hau­ria permès atreure els tres ani­mals, que havien malmès les flors dels jar­dins de la Devesa, i “cap­tu­rar-los”.

Gar­riga va expo­sar que el parc d’habi­tatge públic és insu­fi­ci­ent per mol­tes raons, inclo­ent-hi l’ele­vat nom­bre d’usu­a­ris dels ser­veis soci­als muni­ci­pals i del Banc d’Ali­ments. La degana d’Econòmiques va asse­nya­lar que el sec­tor públic hau­ria d’anar molt més enllà, atès el nom­bre de per­so­nes que estan en el llin­dar de pobresa. Sobre aquest aspecte, Nadal va comen­tar que jus­ta­ment 1,5 mili­ons de cata­lans viuen en aquesta situ­ació i no hi ha una revo­lució social, de moment. L’exal­calde va repas­sar el crei­xe­ment de muni­ci­pis pro­pers a Girona i va esmen­tar Vila­bla­reix i Salt. Del pri­mer, va dir que “en els últims dos anys han cres­cut nous edi­fi­cis”, però no va afir­mar que això fos­sin polítiques públi­ques sinó més aviat “pla­ni­fi­cació urbanística [prèvia]”. De Salt, va des­ta­car la gestió per “posar en cir­cu­lació mer­cat d’habi­tatge públic”. Segons va anun­ciar l’Ajun­ta­ment la set­mana pas­sada, el parc ja és de 184 pisos després d’una inversió muni­ci­pal de 9 mili­ons d’euros (entre com­pra i reha­bi­li­tació d’habi­tat­ges).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia