Infraestructures i serveis

La potabilitzadora d’aigua de Lloret i Tossa es posa al dia i evitarà talls de servei

El Consorci d’Aigües de la Costa Brava hi inverteix 680.261 euros per ampliar-la i facilitar tasques de manteniment

Pot tractar 1.675 metres cúbics d’aigua a l’hora

L’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) que abasteix els habitants i negocis turístics de Lloret i Tossa, que depèn del Consorci d’Aigües de la Costa Brava (CACB) i que està situada dins del terme de Tordera, a prop del marge esquerra del seu curs baix, s’ha ampliat i millorat amb una inversió de 680.261 euros. Tres projectes paral·lels han dotat la planta amb sistemes per fer compatibles les tasques periòdiques de manteniment sense necessitat d’aturar-ne l’activitat.

Precisament per aquest motiu: garantir l’activitat i el subministrament continu, la planificació de les obres s’ha fet afectant, parcialment, el servei de la potabilitzadora, com ara refent les canonades per parells d’entrada i sortida per mantenir part del cabal. Han reformat tota la línia d’estabilització de fangs, que separen per decantació o flotació sediments –principalment ferro i manganès–. En èpoques de pluja, quan el nivell de l’aqüífer de la Tordera es recupera, l’aigua els arriba força neta, però el tractament és necessari durant els períodes de sequera, quan n’arriben a separar fins a 9 m³ diaris. Ara han instal·lat també una derivació –by-pass– que permetrà netejar els dipòsits en temps propicis sense que el cabal d’aigua per beure deixi de circular.

Neteja de filtres

La inversió més destacada, de 302.491 euros, s’ha destinat a ampliar l’edifici de control i tallers, que ha més que doblat la capacitat respecte al disseny inicial, de fa dues dècades. Però també s’han substituït les bombes i la caldereria envellida, per nous equips inoxidables, i s’ha netejat el sistema de filtratge de carbó actiu, un element que fins ara se sedimentava. Hi han instal·lat un dispositiu d’agitació per capturar-ne restes flotants.

El president de la Diputació i del CACB, Miquel Noguer, destacava que fins ara no havien tingut cap problema greu a conseqüència d’haver d’interrompre el funcionament de l’ETAP per manteniment, però que “l’objectiu és prevenir que no n’hi hagi cap”, en una infraestructura que abasteix una població estable que volta els 40.000 habitants i que a l’estiu es multiplica, sobretot a Lloret. Les obres s’inclouen en el pla plurianual de 30 milions per redimensionar instal·lacions.

La capacitat de la planta, de 1.675 m³ a l’hora, no queda curta encara. A l’Hivern en serveixen puntes de 12.000 al dia, però a l’estiu sí que gairebé la tripliquen fins als 35.000 m³. Els dipòsits d’emmagatzematge, sumats als dels municipis, donen un marge afegit, i disposen d’espai per ampliar dipòsits i el suport de la dessalinitzadora de la Tordera.

LES XIFRES

35.000
metres cúbics
diaris serveix a l’estiu, i ara no haurà d’interrompre mai el servei.
680.261
euros
ha invertit el CACB per ampliar i millorar la potabilitzadora de Lloret i Tossa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.