Educació

Resposta a dues velocitats pel 25% de castellà

Somescola alerta que aplicar la interlocutòria “desmantellarà” el model d’immersió

La comunitat educativa exigeix als polítics garanties legals

Un grup de docents proposa impulsar l’objecció de consciència lingüística

Rebuig de la interlocutòria del TSJC sobre el 25% de castellà i indignació. La plataforma Somescola, que aplega una cinquantena d’entitats, entre les quals hi ha Òmnium Cultural, reclama al govern que es mantingui ferm en la defensa del model d’escola en català, que doni seguretat jurídica als centres, direccions i docents i esgoti totes les vies jurídiques per evitar l’aplicació de la decisió dels magistrats. “Estem treballant en la resposta jurídica, mobilitzacions, accions als centres i el suport als centres educatius i docents”, van dir a través de les xarxes durant l’assemblea que va començara primera hora de la tarda. “Ens reafirmem en el compromís per la promoció de l’escola catalana, que té el català com la llengua vehicular i vertebradora, que no segrega per raó de llengua i que promou la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.”

El rebuig dels sindicats és clar, però hi ha diferències entre les accions a dur a terme. Tant l’Ustec com la Intersindical demanen al govern que no acati la sentència i rebutgen la modificació de la Llei de Política Lingüística per exigir un projecte lingüístic de centre comú a tots els col·legis i instituts. CCOO, en canvi, reclama als partits polítics que “accelerin la modificació de la Llei de Política Lingüística” per donar una resposta “amb el consens més ampli possible”.

La comunitat educativa coincideix que els calen garanties legals per continuar aplicant el model d’escola catalana malgrat la sentència del TSJC, com es planteja de moment el departament d’Educació. Així, la presidenta de l’associació de mestres Rosa Sensat, Francina Martí, ha reclamat a la Generalitat “més cobertura legal” perquè, després d’una sentència del TSJC que veu com un “atac frontal” al model d’escola catalana, els docents puguin seguir “defensant el català a les aules”. La secretària de la Fundació Escola Cristiana (FECC) i exconsellera d’Educació, Meritxell Ruiz, va instar el govern i el Parlament a activar mecanismes de protecció jurídica necessaris per protegir els docents i preservar el model d’immersió lingüística en català. “El que no pot ser és no fer res”, va lamentar Ruiz, que considera “inaplicable” el 25% de castellà a un mes d’acabar el curs. “No és possible canviar la llengua amb la qual s’imparteix una matèria”, hi va afegir l’exconsellera d’Educació.

Per la seva banda, la presidenta del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, Rosa Rodríguez Gascons, ha considerat que la sentència “no té fonament pedagògic”, sinó que “mostra una posició política determinada”, però ha admès que és “una temeritat” anar en contra d’una interlocutòria, de manera que ha demanat al govern “solucions” perquè el pes de la defensa del català que proposa la conselleria des de les escoles i instituts “no recaigui sobre els mestres”.

A través de les xarxes socials es van erigir posicionaments més extrems, com els Docents per la República, que han començat una campanya perquè els docents presentin la seva declaració d’objecció de consciència lingüística a la presidència del consell escolar dels centres. “Si els metges poden negar-se a interrompre l’embaràs, els docents també ens podem negar a canviar la llengua per imposició judicial!”, diuen.

A dos ritmes

Les entitats representatives de la comunitat educativa demanen a la classe política protecció legal per defensar la immersió, però el govern no ha anat més enllà del recurs que ha presentat contra la interlocutòria. L’ordre obliga la Generalitat per complir “immediatament” la sentència per implantar el 25% de castellà en tots els centres, amb un termini màxim de 15 dies perquè el departament d’Educació dicti les instruccions oportunes.

La presidenta del Consell Lingüístic Assessor del govern, Carme Junyent, va manifestar en una entrevista a TV3 que per ampliar les hores de català millor fer-ho en una assignatura troncal, com les matemàtiques, i prioritzar l’ús oral del català en espais “espontanis”, com al menjador o amb el personal no docent. Un informe del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu ja va alertar fa uns mesos de la caiguda de l’ús del català en aules i patis en acabar l’etapa obligatòria. En el mateix sentit, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va defensar ahir el català com a llengua vehicular a l’escola per garantir la igualtat d’oportunitats. Pel síndic, l’execució forçosa de la sentència “va en detriment dels drets lingüístics de l’alumnat castellanoparlant i del bilingüisme social”.

L’Associació per una Escola Bilingüe, precursora de la batalla legal perquè es compleixi amb la sentència del 25% de castellà, va advertir de les conseqüències legals de desobeir. La interlocutòria requereix a l’alta inspecció educativa, que depèn del Ministeri d’Educació, verificar el compliment de les accions i informar al tribunal.

LES FRASES

No és possible canviar la llengua amb la qual s’imparteix una matèria
Meritxell Ruiz
fundació escola cristiana i exconsellera d’educació
Va en detriment dels drets lingüístics de l’alumnat castellanoparlant i del bilingüisme social
Rafael Ribó
síndic de greuges

“Sinceres disculpes” per les faltes

La disculpa del TSJC pel centenar de faltes en la interlocutòria del 25% de castellà va arribar ahir a través de les xarxes socials. El president de la sala contenciosa del TSJC demanava en una piulada “sinceres disculpes” pel text ple d’errades en què s’ordena l’aplicació del 25% de castellà a totes les aules catalanes. Aquestes faltes d’ortografia són “conseqüència d’un molt desafortunat error humà en l’intercanvi dels esborranys de treball”, hi afegeix el president de la sala contenciosa. En un comunicat, el departament de Justícia va recordar que tots els jutjats tenen a disposició un servei lingüístic en català, els quals faciliten els mitjans necessaris per garantir els drets dels ciutadans en aquesta matèria en l’àmbit judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.