Societat

Torna l’aigua potable a les Garrigues i el Segrià

Feia cinc dies que en 25 municipis no es podia beure aigua de l’aixeta perquè es van detectar nivells de pesticides superiors als permesos

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha informat a les localitats afectades que l’aigua que subministren avui ja és potable

El Síndic de Greuges investiga el cas

Els 25 municipis que reben aigua de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l’aixeta. La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha informat aquest dimecres als 25 municipis d’aquesta comarca i del Segrià als quals proveeix que ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l’aixeta, després de rebre el vistiplau de l’Agència de Salut Pública.

No ho havien pogut fer els últims cinc dies després que es detectessin nivells de pesticides a l’aigua superiors als permesos. Les darreres analítiques efectuades a la planta de Sarroca de Lleida (Segrià) i a l’entrada de dipòsits municipals determinen que els nivells d’aquestes substàncies han disminuït considerablement i ara se situen dins els paràmetres autoritzats.

Els darrers dies, des de la Mancomunitat han reforçat l’aplicació de carboactius a l’aigua per millorar-ne la qualitat.

Els resultats de les analítiques efectuades dilluns han determinat un descens dels nivells de pesticides en l’aigua de boca i que se situen dins els llindars permesos, segons ha explicat el president de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda. D’aquesta manera i d’acord amb l’Agència de Salut Pública, han decidit aixecar les restriccions de beure i cuinar amb l’aigua de l’aixeta. De totes maneres, continuaran duent a terme analítiques per tal de detectar si la situació es tornés a repetir.

Des de la Mancomunitat reclamen poden captar l’aigua a l’embassament de l’Albagés (Garrigues) del sistema Segarra-Garrigues per tal de garantir-ne una millor qualitat, en lloc d’agafar-la des l’embassament d’Utxesa d’on la Mancomunitat proveeix actualment 25 municipis de les Garrigues i del sud del Segrià.

El Síndic investiga

De la seva banda, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per estudiar l’episodi de contaminació de l’aigua potable que ha afectat aquests municipis i s’ha adreçat per estudiar el cas a la Mancomunitat, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a la Secretaria de Salut Pública i a l’Agència Catalana de Consum. El Síndic vol conèixer les causes i l’origen de la contaminació, les possibles mesures de compensació previstes, les actuacions preventives i correctores endegades o previstes, la informació que s’ha donat a les persones usuàries i les analítiques que s’han dut a terme.

També ha preguntat a l’Agència Catalana del Consum sobre les mesures d’assistència i col·laboració que s’han emprès amb els ajuntaments i la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues per garantir els drets de les persones consumidores, atès que l’aigua és un servei bàsic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia