Medi ambient

energia

municipis

Més de 70 projectes locals en renovables

S’han presentat ja al pla de 50 milions d’inversió de la Diputació de Barcelona

Al voltant de 78 projectes municipals de la demarcació de Barcelona s’han presentat ja al programa Renovables 2030 de la Diputació, que preveu una inversió de 50 milions fins al 2024. L’organisme finançarà fins al 90% de l’import dels projectes fotovoltaics d’autoconsum, de biomassa i d’enllumenat públic led que li presentin els ajuntaments. Les plantes fotovoltaiques d’autoconsum, incloses les comunitats energètiques –ajuntament i societat civil conjunts–, han de superar els 80 kWp instal·lats mentre que les calderes de biomassa han de superar els 80 kW i la millora de l’enllumenat públic ha de preveure almenys el canvi de 300 punts de llum. L’import mínim de cada sol·licitud municipal ha de ser de 100.000 euros i el màxim que pot rebre un ajuntament per aquest programa seran 1,5 milions, que poden incloure projectes executius i estudis diferents. Són ajuts compatibles amb altres subvencions de la Diputació, d’altres administracions i fons com els Next Generation. Els ajuntaments han de presentar un projecte executiu per a les plantes fotovoltaiques o de biomassa i una auditoria o estudi en el cas de l’enllumenat públic. El criteri de valoració dels projectes que tindrà més punts serà la “intensitat climàtica d’inversió”, és a dir, els quilos de CO2 que s’estalvien per euro invertit. Un segon programa de 12 milions està destinat a fotovoltaica en edificis públics, millora d’enllumenat i recollida de residus.

Osona lidera les comunitats energètiques

Osona lidera la creació de comunitats energètiques renovables a través de l’Agenda Local d’Energia, si bé alguns ajuntaments han optat per fer efectius els projectes i crear en una segona fase els organismes en què participa la societat civil. Fa dos anys que la Diputació té un programa de suport tècnic. econòmic i financer per a la creació de comunitats, per exemple a Balenyà, Olost i Saldes. Centelles, Tona, Avinyó o Pont de Vilomara són altres municipis que s’acullen al programa al costat de poblacions grans com Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Mataró, Rubí i Badalona –aquesta, per exemple, en enllumenat–. S’han presentat projectes per valor de 30 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.